שתף קטע נבחר

מתארחים בחג? שימו לב למלח בצלחת

ארוחות החג הן בדרך כלל סיבה למפגשים משפחתיים ולאוכל טעים, אבל הוא עלול להיות גם עתיר מלח פי כמה וכמה מהכמות היומית המומלצת. אי לצלוח את ארוחות החג שעוד נשארו בלי להזיק לבריאות? דיאטנית מסבירה

חלק מארוחות החג כבר מאחורינו אבל אם חשבתם שזהו, אז תבדקו שוב. ארוחת שישי כי חייבים, ארוחת צהריים בשבת אצל הדוד מצד א', ארוחות ערב חג שמחת תורה ולמחרת בצהריים אצל הדודה מצד ב' (לא כדאי להסתכסך עם המשפחה) בקיצור, אוכלים, אוכלים ואוכלים כל החודש.

 

בארוחות אלו אנו צורכים לא מעט מלח ונתרן ובכלל אנו הישראלים צורכים כמעט פי 2 מלח מהכמות היומית המומלצת. ידוע כי צריכה מרובה של מלח עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם בגופנו, שהינו גורם סיכון עיקרי למחלות שונות, כך למשל יתר לחץ דם מעלה פי 3 את הסיכון לשבץ מוחי ולמחלות לב וכלי דם.

 

קיראו עוד על סכנות המלח

כמה נתרן נמצא בחטיפים שאנחנו אוכלים?

מפחיד: מלח ונתרן במקומות שלא דמיינתם

איזו כמות אסור לעבור ביום? 10 עובדות על מלח

 

מהם מקורות המלח בתפריט:

77% מצוי כמלח המוסף למזונות מעובדים,אפויים, משומרים וארוזים

11% כתבלינים מומלחים ומלח המוסף למזונות לפני אכילה

12% מצוי באופן טבעי במזון

מכיוון ש- 77% מהמלח שאו צורכים מצוי כבר במזון אותו אנו קונים, המשמש לשימושים שונים גם אם טעמו במזון אינו מורגש, הרי שבאם נדאג להכין את מאכלי החג בבית נוכל לשלוט באופן משמעותי בצריכת המלח שלנו בארוחת החג.

 

הפחיתו בצריכת המלח במהלך הארוחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפחיתו בצריכת המלח במהלך הארוחות(צילום: shutterstock)

 

איך נצמצם את צריכת המלח בארוחות החג?

נפחית בצריכה של מזונות מעובדים כמו: קציצות דגים מוכנות, מאפי בצק עלים מאפים ועוגיות, סלטים מוכנים ועוד. נוותר על בשרים טחונים מוכנים ונטחן טחינה אישית בקצביה.

 

נעדיף חומרי גלם טריים שאינם מעובדים, כמו: ירקות, פירות, נתחי בשר, פסטה, אורז, קטניות ועוד.

 

נימנע מהמלחה נוספת תוך כדי הארוחה - ננסה להתרגל לטעם הטבעי והאמיתי של האוכל.

 

נחפש את הסימון התזונתי המופיע על גבי האריזה ונאתר את המונח- מלח או נתרן.

 

נשווה בין מוצרים דומים ונבחר את המוצר בעל תכולת המלח הנמוכה מביניהם.

 

נצמצם אכילה של חטיפים, שימורים, מזונות כבושים העשירים במלח ובמקומם ננשנש פירות, ירקות, אגוזים ושקדים לא מומלחים.

 

 נצמצם שימוש ברטבים מוכנים למזונות שונים, כדוגמת: רוטב לסלט, רוטב לבשר ורוטב לפסטה, לטובת רטבים בהכנה עצמית.

 

נעדיף שימוש בציר ירקות/ עוף, רטבים על בסיס פירות וירקות, עשבי תיבול, מיצי פירות/ יין כתחליף לאבקות מרק ולרטבים.

 

נעדיף שימוש בתבלינים ועשבי תיבול טריים או מיובשים, כדוגמת: כמון, הל, עלי דפנה, זרעי חרדל, ציפורן, בהרט, כורכום, פטרוזיליה, סלרי, כוסברה, בזיליקום, עירית, אורגנו ועוד, על פני מלח ואבקות מרק.

 

נבשל עם סיר פתוח לריכוז טעמים ונמליח לקראת סוף הבישול.

 

כך תיהנו מהארוחה - בלי לעלות במשקל

לא פחות חשוב בחג הוא לאכול בהנאה, אך במתינות שכן שלעלייה במשקל מארוחות החג השפעה על לחץ הדם שלנו. ולכן:

הקפידו שלא להגיע רעבים לארוחות החג. השכר הקלורי באי- אכילה כל היום יוצא בהפסדו.

 

העדיפו שתיית מים תוך כדי הארוחה.

 

תכננו את ארוחת החג כך שתכלול גם מנות רזות מהן אפשר לאכול בהנאה וללא חשש. הציעו להכין את המנות האלו בעצמכם, כדי שתדעו מה וכמה שמתם. הרבה אורחים יודו לכם על כך (כולם שמחים לשמור על המשקל).

 

שלבו בארוחה ירקות בכל אופני ההכנה ובחמישה צבעים- סלטים חיים, מרק ירקות, אנטיפסטי, ירקות מאודים או מבושלים. התחילו באכילה של הירקות, כך תתמלאו ותוכלו לבחור בנחת את המנות העיקריות הרצויות לכם.

 

כמנה עיקרית- העדיפו מנות המוכנות בגריל, באידוי, באפייה או בבישול קדירה על פני טיגון וזכרו את כללי הוספת המלח.

 

כמנת דג- בחרו דגי ים צפוני המומלצים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם: מקרל, טונה, סלמון, הליבוט.

 

העדיפו קינוחים על בסיס פירות.

 

העדיפו יין אדום /לבן או בירה, כן בירה!- על פני יין מתוק/ וודקה/ ויסקי וליקרים.

 

השאירו בצלחת. לא חייבים לסיים, אם אתם שבעים, השאירו בצלחת.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימו לב לכמות המלח בצלחת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים