שתף קטע נבחר

מה זה זה? ירקות ופירות שלא הכרתם

מי החליט שנגמר הקיץ? ענבים בטעם של מנגו, מנגו בגודל של שזיף, אבטיח צהוב, מלון לבן ועוד שלל פירות לא שיגרתיים שתוכלו להציג בפני האורחים ולהצהיר בגאווה ש"אנחנו כבר טעמנו"

לא נמאס כבר מענבים בטעם של ענבים? ומאבטיח אדום? ולמה להשתמש בבטטה כתומה כשאפשר להפתיע עם בטטה לבנה? יותר ויותר מגדלים בשוקי האיכרים ברחבי הארץ מפתחים זנים חדשים וסדרות מיוחדות של פירות וירקות שיכולים להכניס לכולנו קצת פלפל למטבח:

 

צ'ה

פרי של עץ נשיר ממשפחת עצי התות הנקרא גם עץ תות סיני, המגיע ממשק מלוא הטנא שבכרמי יוסף. פירות הצ'ה כתומים או אדומים (בהתאם לזן), עגולים בצורתם וגודלם ככדור פינג פונג. זן הצ'ה האדום-ורוד מזכיר בצורתו פטל בהיר. כשהוא יגע לכם בלשון תרגישו טעם שבין תות עץ וליצ'י, רק פחות מתוק. בסינית הוא נקרא תות מלוני (או מלון תותי) ורק אחרי שתאכלו תבינו למה. הצ'ה הוא פרי מושלם לקינוחים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שיזף סיני

במטבח הפרסי, הגיאורגי, המרוקאי, הקנדי, הלבנוני, הסיני וההודי יש לפירות השיזף תפקיד חשוב ומרכזי: הפרסים והלבנונים מנשנשים פירות שיזף מיובשים בכל הזדמנות, ומצרפים אותם לחליטות צמחים ריחניות; ההודים מכינים מהם צ'אטני אקזוטי ועז טעמים; והסינים אוכלים מהם כמה שיותר, מתוך אמונה שהפרי מנקה את מערכת הדם. גם השיזף הסיני הזה מגיע ממשק מלוא הטנא בכרמי יוסף, ומספרים שם שהוא פתרון מעולה לילדים עם בעיות שינה. נסו ותיווכחו.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

בטטה לבנה ובטטה סגולה

אורי רבינוביץ ממושב צופית מעיד כי מקורה של בטטה זו באי אוקינאווה שביפן. הבטטות האלה שונות במרקמן מבטטה רגילה, ומזכירות תפוח אדמה מתקתק. בבישול ואפייה הן זהות לבטטה הרגילה, אך הן מתוקות ממנה. לבטטה הסגולה גוון סגול עשיר וטעם ייחודי, מה שהופך אותה אידיאלית לפירה ולקישוט מנות. הבטטה הלבנה בעלת טעם ניטרלי ופחות מתקתק, והיא תוספת אידיאלית לארוחה. 

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)
 

ענבי איזבלה

פרי נוסף המגיע ממשק מלוא הטנא הוא גפן איזבלה, זן בעל ענבים סגולים, המזכיר בטעמו מנגו. אפשר להכין ממנו יין, ומעלי צמח גפן איזבלה אפשר להכין עלי גפן ומאכלים נוספים. האיזבלה מניבה אשכולות המבשילים בהדרגה, והופכים את צבעם מירוק לסגול עם ההבשלה.

 (צילום: שרית גופן) (צילום: שרית גופן)
(צילום: שרית גופן)

גרין רד

פירות בן דור מיסוד המעלה פיתחו סדרת שזיפים השונים במראם ובטעמם מהשזיפים הרגילים המוכרים: קליפתם של השזיפים ירוקה ותוכם אדום, ולכן הם מכונים גם "שזיפי אבטיח". שזיפי האבטיח גדלים באדמת עמק החולה הפורייה ממורדות הגליל ועד מורדות הגולן, והם פותחו על ידי חברת פירות ומשתלות בן דור. 

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)
 

תות שדה מאדאם דה בואה

תותים של המגדל עמי ברקוביץ'. זהו זן צרפתי, קטן ו"מכוער". התות מתוק מאוד עם טעם של "פעם". שפים ופודיז כבר "צדים" אותו עוד לפני שהספיק להגיע לדוכנים. כל הקודם זוכה.

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)

מלון לבן

זן ניסיוני שנמכר זו השנה השלישית. המגדל, אורי גרינפטר, קורא לו בחיבה "ג'וני מלוני", והלוק החיוור שלו הכי לא משדר משהו שבא לנו לנגוס בו, אבל בפנים הוא כתום ומתוק מאוד. המלון הלבן גדל בקיבוץ בארי, וצפוי להפגין נוכחות בשוק לפחות עד הסתיו.

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)

מיני מנגו

זן מיוחד של מנגו ממשק שוורץ במושב לימן, שבו הפירות נשארו מניאטורים - 20-120 גר' לפרי. הפרי מתוק מאוד, ובעל קליפה דקה שניתן ואף רצוי לאכול גם אותה.  

 (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
(צילום: איליה מלניקוב)

אבטיח צהוב

גדל במושב צופית, כשיבוט של זנים שבעבר היו משמשים כמאכל לפרות. בגרסה העדכנית הוא עמיד יותר וטעים יותר, ומכוסה בקליפה ירוקה כהה, ללא פסים וללא גרעינים. בסדרה הזאת תמצאו גם אבטיח כתום, שהוא מתוק יותר מהצהוב ושניהם מתוקים יותר מהאח האדום.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

את כל חומרי הגלם אפשר למצוא בימים אלה בשוק הנמל ובשוקי האיכרים השונים בנמל תל אביב וברחבי הארץ.

 

מעוניינים להכיר זנים אקזוטיים נוספים? צפו:

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מי אמר שלהיות שונה זה רע? ירקות ופירות שלא הכרתם
צילום: ירון ברנר
מומלצים