שתף קטע נבחר

למה אנחנו בדרך כלל משתעלים פעמיים?

השיעול הוא חלק ממנגנון ההגנה של הגוף ותפקידו לנקות את דרכי הנשימה. מה השיעול שלנו אומר על מצב בריאותנו ולמה אנחנו לא מסתפקים בשיעול אחד ודי? אתם שאלתם, והדוקטור עונה

אנחנו משתעלים מאות אלפי פעמים במהלך החיים, ובניגוד לפחד של רוב בני האדם מהשיעול, מדובר דווקא בפעולה תקינה ששומרת עלינו. אבל איך זה, שהשיעול תמיד מגיח ב"דאבל" ואף פעם לא בבודדת?

 

ביקשתם לדעת, ואתם מוזמנים לצפות בתשובה המלאה:

 

שיעול הוא בעצם אחד התסמינים השכיחים ביותר במערכת הנשימה, והוא חלק ממנגנון ההגנה לניקוי דרכי הנשימה מליחה ומגופים זרים כמו חיידקים. השיעול יכול להיות רצוני או בלתי רצוני, כלומר שמקורו ברפלקס, ונגרם מגירוי הרירית על ידי חלקיקים נשאפים, ריר, תפליט דלקתי, לחץ מכני או שינויי טמפרטורה.

 

קראו עוד תשובות של הדוקטור לשאלות ששאלתם:

צפו: למה תולעים בפי הטבעת מגרדות דווקא בלילה?

למה בעצם יש לנו ריבועים בבטן?

דוקטור, שאלה: למה יש לנו שקע מתחת לאף?

 

רפלקס השיעול מופעל ממערכת העצבים האוטונומית. בפעולת השיעול מצטבר אוויר בריאות תוך כדי חסימה זמנית של מוצא האוויר מן הגרון, בסביבת מיתרי הקול, והתכווצות בו זמנית של שרירי הבטן והחזה. ההתכווצות מעלה את לחץ האוויר בריאות וברגע שנפתח מוצא האוויר הוא פורץ מן הריאות במהירות גדולה (לפעמים עד 100 קמ"ש) ולרוב מוציא את הגורם הזר מחוץ לגוף.

 

השיעול ככלי לאבחון רפואי

השיעול הוא כרוני או חריף, יבש או לח , ואפיונו בצירוף בדיקות שונות מנחים את אבחנת המחלה. ליחה בשיעול היא סימן להתהוות מחלה, ובדיקתה מוסיפה נתונים אבחנתיים.

 

שיעול ויראלי - ברוב המקרים השיעול נגרם על ידי מגוון עצום של נגיפים. אז הגוף משחרר כמויות גדולות של ריר וכיח, שמכילים שיירים של נגיפים עם תאי דם לבנים הנלחמים בהם. השיעול, כאמור, נועד להיפטר מהכיח הזה. לרוב שיעול נגיפי (ויראלי) מלווה בתקופת חום קצרה של עד שלושה - ארבעה ימים, והוא בדרך כלל מחמיר או מתגבר דווקא בלילה.

 

שיעול חיידקי - במיעוט המקרים, נגרם השיעול מחיידקים, כשהשכיח בהם הוא פנאומוקוקוס פנאומוניה (או בקצרה: פנאומוקוק). במצב כזה ניתן לשמוע גם בהאזנה פשוטה בגב או בקדמת בית החזה ב"חרחורים" הדומים למים רותחים מבעבעים. במקרים רבים כניסת ויציאת האוויר לא תהיה שווה מעל שתי הריאות, ותישמע מופחתת מעל אחת מהן.

 

שעלת - כאשר השיעול הוא באופיו "התקפי", הנשמע כ"צרור יריות" לאורך כל היממה, ובמהלכו הפנים והעיניים מאדימים, יש הפוגה, וכעבור מספר דקות שוב צרור התקפי של שיעול והאדמה של הפנים - עולה החשד שמדובר במחלת השעלת.

 

אסתמה - השיעול אופייני גם כתסמין מחלת האסתמה, ומלווים לו צפצופים, קוצר נשימה, נחיריים מורחבים, הבלטה של הצלעות ונשימה מהירה. האסתמה אינה חייבת להתבטא תמיד בסימפטומים חמורים ועשויה לגרום לשיעול תכוף. את מרבית ההתקפים ניתן למנוע בטיפול פשוט ויעיל. 

 

שיעול מעשנים - שיעול נגרם כמובן גם כתוצאה מעישון, כשהשכיח בהם הוא "שיעול המעשנים" עם הקימה בבוקר. רבות נכתב על אלפי הרעלנים שבכל סיגריה, הגורמים לעשרות מחלות. כבר בשלבים הראשונים של ההתמכרות לניקוטין, פוגם עשן הסיגריות בשערות העדינות המצפות את דרכי הנשימה והאחראיות על הוצאת הכיח. כתוצאה מכך, נותר כיח על החלק הפנימי של קנה הנשימה - ומעורר שיעול כרוני.

 

שיעול ממושך - שיעול ממושך הוא גם ביטוי לחשד לשאיפת גוף זר. רופאי ריאות יודעים לספר היטב על חפצים ששלפו מריאותיהם של אלה שסבלו משיעול ממושך ולא ידעו כלל כי בריאותיהם מתחבאים גופים זרים. כל מקרה של שיעול ממושך דורש בחינה של האפשרות כי נשאף גוף זר כלשהו, בין שמדובר בחלקיק מזון, גרגר או עצם אחר שהשתרבב דרך קנה הנשימה אל הריאות.

 

אם לא נמצא הגורם לשיעול הממושך, יש לעתים צורך בבדיקת ברונכוסקופיה שבה מוחדר לקנה הנשימה צינור ובקצהו מצלמת וידאו ומלקחיים. במקרה שיאותר גוף זר, הוא יישלף באמצעות המלקחיים.

 

שיעול ממושך עלול לנבוע ממגוון רחב מאוד של מחלות נדירות יותר, ובהן אי ספיקת לב, גידולי ריאה, שחפת, סיסטיק פיברוזיס, הרעלות, מחלות ראומטולוגיות, פרזיטים, מומים מולדים, הפרעות אנטומיות ותופעות לוואי של תרופות אחרות.

 

אז למה משתעלים פעמיים?

מעניין לדעת שהתקף שיעול, במרבית המקרים אינו מגיח ב"כפולות" אלא בשלשות, רביעיות ואפילו יותר. הסיבה לכך היא שלרוב שיעול בודד אינו מספיק כדי לנתק את הכיח מדפנות דרכי הריאות, ולפלוט אותו במעלה קנה הנשימה החוצה. לכן אנו משתעלים ברצף של מספר פעמים, כדי ליצור לחץ מספיק חיובי שיוביל את הכיח, הריר או החלקיק הזר החוצה מהגוף.

 

ישנם מספר "דגלים אדומים" הדורשים לפנות תמיד וללא דיחוי לבדיקת רופא או לחדר המיון, ואלה הם: שיעול מלווה בדם, נשימה מהירה (מעל 20 דקה במבוגרים ומעל 40 בדקה בפעוטות), הכחלה סביב הפה, שיעול המלווה בהקאות מרובות, שיעול מלווה בירידה לא מוסברת במשקל או בהזעות לילה או שיעול וחום הנמשכים מעל חמישה ימים.

 

אם גם לכם יש שאלה על תופעה מעניינת בגוף האדם, אנחנו כאן כדי לענות. כתבו לנו , ואולי התשובה תופיע כאן בפעם הבאה.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעול. למה לא אחד ודי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים