שתף קטע נבחר

מדען טורקי זכה בפרס נובל לכימיה

עזיז סנקאר הטורקי יקבל את הפרס יחד עם מדענים משבדיה וארצות-הברית - עבור תרומתם במחקר על תיקון די.אן.איי

אחרי הרפואה והפיזיקה - הגיע תור הכימיה: ועדת פרס נובל בשטוקהולם הכריזה בצהריים (יום ד') על שלושה הזוכים בפרס נובל לכימיה לשנת 2015. השלושה הם פרופ' עזיז סנקאר, מדען טורקי המתחמה בתיקון די.אן.איי, תומאס לינדל השבדי ופול מודריק האמריקני. ynet העביר את האירוע בשידור חי:

 

 
פרופ' סנקאר, בן 69, הוא חוקר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת צפון קרוליינה. מודריק, גם הוא בן 69, הוא מרצה באוניברסיטת דיוק ואילו לינדל (77) משתייך למוסד מחקר בבריטניה. חברי ועדת הפרס הסבירו כי "העבודה שלהם סיפקה ידע משמעותית על תפקודם של תאים חיים, בין היתר לעזור לקדם מציאת טיפול בסרטן". השלושה יחלקו לא רק את התואר אלא גם את הפרס בסך 8 מיליון קרונות - שהם 320,000 דולרים לכל אחד.

 

הטורקי האחרון שזכה בפרס נובל היה הסופר אורהאן פאמוק בשנת 2006, שנחשב לאחד הסופרים החשובים ביותר במאה ה-21, שועמדתו הנחרצת בעד דמוקרטיה ונגד דיכוי זכויות אדם במדינתו ודאי תרמה לזכייתו בפרס נובל לספרות.

 

בשנה שעברה זכו בפרס נובל לכימיה הפרופסורים האמריקנים וויליאם מורנר ואריק בטזיג, והגרמני סטפן הל. השלושה זכו בפרס על פיתוח המיקרוסקופ הפלורסנטי. "עבודת המחקר הצעידה את האופטיקה מיקרוסקופית אל ממד הננו".

 

שלושת המדענים שזכו בפרס ()
שלושת המדענים שזכו בפרס

 

בעבר הלא רחוק זכו גם כמה ישראלים בפרס היוקרתי בכימיה. בשנת 2013 זכו בפרס

 נובל לכימיה שני אמריקנים-ישראלים: פרופ' אריה ורשל ופרופ' מיכאל לוויט, בזכות עבודתם על הנחת היסוד לשימוש במודלים ממוחשבים כדי להבין ולחזות תהליכים כימיים.

 

בשנת 2011 ועדת פרס נובל לכימיה כי הזוכה בפרס הוא הישראלי פרופ' דן שכטמן מהטכניון. הפרס הוענק לו על מחקרו פורץ הדרך בתחום הגבישים. שנתיים קודם לכן זכתה בפרס פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן ברחובות. בשנת 2004 קיבלו אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו מהטכניון בחיפה יחד עם האמריקני אירווין רוז את פרס נובל לכימיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזיז סנקאר
צילום: AFP
פרס נובל
צילום: AFP
מומלצים