שתף קטע נבחר

שקד: "הווטו של היועמ"ש מונע משילות"

לקראת מינוי מחליף ליהודה וינשטיין טוענת שרת המשפטים שבמציאות הנוכחית משתלט היועמ"ש על שיקול הדעת של הממשלה: "זה מוביל לקיפאון מבצעי"

 

השרה שקד בכנס פורום קהלת, היום (צילום: דור קדמי) (צילום: דור קדמי)
השרה שקד בכנס פורום קהלת, היום(צילום: דור קדמי)

 

"הווטו של היועץ המשפטי לממשלה מונע את המשילות הנדרשת. זו תרבות ארגונית מסורבלת המקדשת את הבירוקרטיה, גרירת רגליים וקיפאון מבצעי", כך אמרה היום (ד') שרת המשפטים איילת שקד, שהופיעה בכנס פורום קהלת שעסק בנושא לקראת הבחירה ביועמ"ש הבא.

 

השרה שקד הוסיפה שתפעל "ליישום יכולתה של הממשלה לפעול לפי שיקול דעתה ולקבוע כי עמדת הממשלה ונציגיה היא זו שתוצג בפני בית המשפט".

 

במסגרת הפורום שטחה השרה את דעתה על תפקידו של היועץ המשפטי והיקף הסמכויות שלו. לדבריה, הנושא מעסיק אותה לאורך כל דרכה הציבורית והפוליטית, קל וחומר בתפקיד שאותו היא ממלאת בממשלה הנוכחית: "בחודשים האחרונים חדר הנושא החשוב הזה ללב הדיון הציבורי לאור מחלוקות שנתגלעו בנושאי מדיניות שונים בין הממשלה לבין הייעוץ המשפטי. ממינויים, דרך יוזמות חקיקה ועד בחירתה של הממשלה לפעול בנושאי התיישבות".

 

לדברי שקד, אופן ההתנהלות בישראל מפר את האיזון הראוי בין הממשלה שנבחרה על ידי הציבור ונושאת באחריות למעשיה, לבין מערך הייעוץ המשפטי שנועד לייעץ לה ולייצג את עמדותיה בפני בתי המשפט.

 

"הייעוץ המשפטי הוא אבן בניין חשובה ביותר בשירות המדינה, אבל לצערי, במקרים רבים אנו עדים למצב שבו שיקול הדעת של הפרקליט מחליף את שיקול דעתו של השר שאותו הוא נדרש לייצג", הוסיפה. "כמי שזוכה לאמון העם באמצעות הכנסת, לממשלה צריך להישמר מרחב שיקול הדעת בהפעלת סמכויותיה.

התוצאה היא שהיועץ המשפטי לממשלה רואה בעצמו בעל זכות המילה האחרונה.

 

"לאור העמדה שהצגתי, אני מתכוונת לפעול ליישום יכולתה של הממשלה לפעול לפי שיקול דעתה, כל עוד לא פסק בית המשפט אחרת, ולקבוע כי עמדת הממשלה ונציגיה היא זו שתוצג בפני בית המשפט. מן הראוי ששרי הממשלה ימשיכו לשקול בכובד ראש כל ייעוץ משפטי שניתן להם, אך זכות המילה האחרונה חייבת להישמר לממשלה המוסמכת".

 

גם השרה הקודמת ציפי לבני דיברה בכנס, ואמרה דברים שונים לגמרי. "טענה שהממשלה לא יכולה למשול בגלל משפטנים, טובה לממשלה כי היא מסירה ממנה אחריות לביצוע, אבל פוגעת בדמוקרטיה. מי שרוצה למשול מושל, ומי שרוצה לחפש תירוצים מוצא אותם. ולא רק במובן המשפטי.

 

"ברגע שהיועצים המשפטיים הופכים לרעים האולטימטיביים בסיפור זה פוגע בעיקרון שמירת החוק ובדמוקרטיה", אמרה לבני. "בלי היועץ המשפטי כשומר סף, מה שראינו עד עכשיו בשחיתות שלטונית בישראל הוא רק הפרומו. המשפט שהכי נוח לפוליטיקאים להגיד זה אני מאוד רוצה לסדר לך תפקיד, לסדר משהו לילד, אבל היועץ לא מרשה לי. אל תקחו מהם את המשפט הזה".

 

ועדת גרוניס לאיתור יועץ משפטי לממשלה במקומו של יהודה וינשטיין, שיסיים את תפקידו בינואר 2016, בחרה לאחרונה את שמונת המועמדים הסופיים לתפקיד: מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט, נציבת הביקורת על הפרקליטות השופטת הילה גרסטל, המשנה ליועמ"ש אבי ליכט, היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון, פרופסור ישי בר, מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר גיא רוטקופף, עו"ד יורם טורבוביץ' ופרופ' סוזי נבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דור קדמי
השרה איילת שקד, היום בפורום קהלת
צילום: דור קדמי
מומלצים