שתף קטע נבחר

95 הרוגים בפיגוע הקשה שידעה טורקיה

ארדואן גינה בחריפות את פיגוע ההתאבדות הכפול בעצרת הפרו-כורדית באנקרה, אבל מנהיג המפלגה הכורדית מטיל את האחריות לשני הפיצוצים הקטלניים על הרשויות: "מדינה רצחנית שהפכה למאפיה ופועלת כמו רוצח סדרתי. איך למדינה עם מודיעין חזק לא היה מידע מוקדם על התקיפה?"

 

95 בני אדם נהרגו היום (יום שבת) ו-186 נפצעו בפיגוע התאבדות כפול בעצרת שלום של פעילים פרו-כורדים ואנשי שמאל בבירת טורקיה, אנקרה. לפי שעה שום ארגון לא קיבל אחריות על פיגוע הטרור הקשה שמוגדר כקטלני ביותר בתולדות טורקיה. ראש הממשלה, אהמט דבוטאולו, הכריז על שלושה ימי אבל במדינה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

גופות ההרוגים כוסו בדגלים ובכרזות, בהם של "מפלגת העם הדמוקרטית" (HDP) הפרו-כורדית, ומסביב כתמי דם וחלקי גופות מפוזרים על הכביש. "רבים מהפצועים במצב קשה אז החשש הוא שמספר המתים יעלה", מסרה המפלגה. משטרת טורקיה ירתה באש חיה לאוויר כדי לפזר מהאזור מפגינים שזעמו על מותם של חבריהם. כמה פעילים האשימו את טורקיה בהסתה שגרמה לפיגועים האחרונים נגד הכורדים והאשימו את ארדואן ומפלגת השלטון בליבוי הרגש הלאומני. חלקם צעקו "ארדואן רוצח".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
עדי ראייה דיווחו על שני פיצוצים שאירעו בנפרד זמן קצר אחרי השעה עשר בבוקר (זמן מקומי) בשעה שמאות בני אדם התאספו לרגל צעדת השלום שתוכננה במחאה על הסכסוך בין כוחות הביטחון הטורקיים לבין המיליציות הכורדיות בדרום-מזרח המדינה.

 

"שמעתי פיצוץ גדול ראשון וניסיתי להגן על עצמי ואז החלונות התנפצו. מיד היה פיצוץ שני", סיפר סרדאר בן ה-37, שעובד בדוכן עיתונים בתחנת הרכבת המקומית. "היה בכי וצעקות ואני נשארתי זמן מה מתחת לעיתונים. יכולתי להריח את הבשר החרוך". שרי הפנים והבריאות אפקאן עלא ומהמט מזינוגלו, הגיעו לזירת הפיגוע והתקבלו בקריאות בוז. מפגינים זועמים השליכו לעברם בקבוקים והשניים נמלטו מהזירה בליווי משטרתי.

 

מתקפת הטרור הקטלנית ביותר במדינה המוסלמית, עד הפיגוע היום באנקרה, אירעה ב-11 במאי 2013 כש-52 בני אדם נהרגו ו-146 נפצעו בפיצוץ שתי מכוניות תופת בעיר ריחנאלי.

 

ארדואן: "פוגעים באחדות שלנו"; הכורדים: "המדינה רצחנית"

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ביטל את כל התחייבויותיו כדי לערוך התייעצויות עם גורמי ממשל וביטחון בכירים במדינה. מנהיג מפלגת HDP סלחטין דמיטראס ומנהיג מפלגת האופוזיציה המרכזית "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP) גם ביטלו את תוכניותיהם להיום בעקבות פיגוע הטרור הקשה.

 

"אני מגנה בחריפות את התקיפה המתועבת הזו על האחדות והשלום של המדינה שלנו", אמר ארדואן בהצהרה שפרסם באתר האינטרט של נשיא טורקיה. "כמו תקיפות טרור אחרות, זו שבתחנת הרכבת באנקרה רצתה לפגוע באחדות, בביחד, באחווה ובעתיד", אמר ארדואן וקרא ל"סולידריות ולנחישות". דמיטראס מצדו הטיל את האשמה על שני הפיצוצים הקטלניים על "מדינת המאפיה".

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המפגינים קראו לו "רוצח". ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המפגינים קראו לו "רוצח". ארדואן(צילום: AFP)

"אנו מתמודדים עם טבח גדול מאוד, תקיפה מתועבת וברברית", אמר המנהיג הפרו-כורדי. "אנו מתמודדים עם מדינה רצחנית שהפכה למאפיה ועם מנטליות של מדינה שפועלת כמו רוצח סדרתי". דמיטראס המשיך בדבריו הקשים: "האם זה אפשרי שלמדינה עם רשת מודיעין כה חזקה לא היה מידע מוקדם על התקיפה?". המנהיג הפרו-כורדי הזכיר את הפיצוץ בעצרת של מפלגת HDP בעיר דיארבקיר ערב הבחירות בחודש יוני האחרון ואת פיגוע ההתאבדות שיוחס לארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בעיר סורוץ' בגבול עם סוריה שבו נהרגו 33 בני אדם, רובם פעילים פרו-כורדים.

 

המחתרת הכורדית השעתה פעילות בעקבות הפיגוע

מתקפת הטרור באנקרה התרחשה בשעה שהמדינה נערכת לבחירות כלליות חדשות ב-1 בנובמבר אחרי שבבחירות הקודמות לא הצליחו לכונן ממשלה יציבה. במקביל, הלחימה בין כוחות הביטחון הטורקיים לבין המחתרת הכורדית (PKK) התחדשו לאחר קריסת הפסקת האש בת השנתיים בחודש יולי.

 

מאז חודש יולי נהרגו יותר מ-140 אנשי כוחות הביטחון הטורקיים, ואילו אנקרה טוענת שהרגה יותר מ-1,700 לוחמי PKK בקמפיין הצבאי שניהלה נגדו. בעקבות מתקפת הטרור באנקרה הכריז ה-PKK על "מצב של חוסר פעילות" לאחר חודשים שבהם ביצע תקיפות נגד השלטונות הטורקיים. לטענת המחתרת הכורדית, היא השהתה את כל פעולותיה ההתקפיות לקראת הבחירות הקרובות בנובמבר.

 

"אחרי ששמענו קריאות מטורקיה ומחוצה לה, התנועה שלנו החליטה על מצב של חוסר פעילות מצד לוחמי הגרילה שלנו, אלא אם העם או כוחות הגרילה שלנו יותקפו", מסר "אגוד הקהילות של כורדיסטן" (KCK), שכולל בתוכו גם את ה-PKK. "במהלך הליך זה, כוחות הגרילה שלנו יימנעו מביצוע פעולות מתוכננות, לא ייזמו שום סוג של פעילות חוץ מזה שמירת על מיקומנו הנוכחי ולא יבצעו שום ניסיון לעכב או לפגוע בניהול של בחירות שוות וחופשיות", מסר ארגון הגג של הכורדים.

 

טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי מגדירות את ה-PKK ארגון טרור. מאז 1984 מבצע הארגון תקיפות ופיגועים נגד מטרות טורקיות, אזרחיות וצבאיות, וגרם למותם של יותר מ-40 אלף בני אדם.


פורסם לראשונה 10/10/2015 11:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פצועים בפיגוע
צילום: רויטרס
מומלצים