שתף קטע נבחר

מחקר חדש מגלה – קפה גורם לכם להרגיש כמו בג'ט לג

חוקרים מצאו כי הסם הפופולרי ביותר בעולם, לא סתם מעורר: הוא מתערב במנגנוני פעילות השעון הביולוגי בגוף, וממש גורם לג'ט לג ממושך – גם בלי שטסתם

רגע לפני שאתם לוגמים עוד כוס קפה, כדאי שתקראו את הדברים הבאים: מחקר חדש מצא שהמשקה הממכר ביותר בעולם לא סתם גורם לעירנות, אלא ממש מתערב בפעילותו של השעון הביולוגי בגוף, וגורם לג'טלג, גם מבלי שטסתם.

 

החוקרים הראו שהקפה פוגם במעגלי השינה, אף יותר ממה שידעו בעבר: הקפה לא רק חוסם קולטנים מוחיים הגורמים לנו לחוש עייפות בלילה, הוא למעשה הורס את כל פעילות השעון הביולוגי, מה שגורם לעייפות רבה יותר ולקושי להתעורר בבוקר שלמחרת.

 

קיראו עוד על השפעות הקפה

מחקר: קפאין מפחית רעד ונוקשות בחולי פרקינסון

חוקר מגלה: השעה הנכונה ביום לשתות קפה

שתיית קפה עוזרת לרדת במשקל? 9 מיתוסים

 

מתי לשתות את הקפה האחרון ביום?

ד"ר ג'ון אוניל ועמיתיו מאוניברסיטת קיימבריג', ביקשו לחקור את שני תהליכי השינה: התהליך ההומאוסטטי – תהליך מבוקר הגורם לכך שככל שתימנעו משינה כך תהיו יותר עייפים ותרגישו צורך הולך וגובר לישון.

 

מרבית המומחים מסכימים שקפאין מעכב שינה באמצעות חסימת התהליך ההומאוסטטי, מה שמותיר אותנו עירניים גם כאשר הגוף דורש לישון. עם זאת, עדיין לא נבדקה השפעת הקפאין על השעון הפנימי של הגוף.

 

צוות החוקרים החליט לבחון את הסוגיה הזו לעומק. הם בדקו חמישה מתנדבים לאורך תקופה של 49 ימים, ומצאו כי מנה אחת של קפאין המצויה באספרסו כפול, 3 שעות לפני שעת השינה הרגילה, השפיעה באופן משמעותי על השעון הביולוגי וההורמון שלו – מלטונין.

 

בממוצע, הפרשת המלטונין בלילה עוכבה למשך שעה לפחות. עיכוב כזה שווה ערך לשעה של ג'ט לג. פירושו של דבר, ששתיית קפאין בערב לא רק משאירה אתכם עירניים, אלא גם כשאתם נשכבים לישון, קשה יותר לקום בזמן הרגיל בבוקר שלמחרת. הסיבה לכך, הסבירו החוקרים, היא שהגוף סבור, שאתם לכאורה טסתם שעה אחת לכיוון מערב.

 

מתי אם כן מומלץ לשתות את המנה האחרונה של קפאין ? לדברי ד"ר אוניל, לקפאין לוקח שעה עד שעתיים כדי להגיע לריכוז מקסימלי בזרם הדם לאחר ששתיתם אותו, ואז לוקח לו כשש שעות עד שהוא מתפנה מהגוף. בהתבסס על כך, המליצו החוקרים לא לצרוך קפה אחרי השעה 17:00 או 18:00 בערב.

 

שתיתם קפה בערב? לא תוכלו להירדם בלילה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיתם קפה בערב? לא תוכלו להירדם בלילה(צילום: shutterstock)

 

היסטוריה של בריאות בקפה

על אף השפעתו המעוררת של הקפה, שכאמור עלולה לפגום במעגלי השינה, הרי שמחקרים רבים בשנים האחרונות, גילו קשר ישיר בין המשקה הפופולרי לבין הבריאות.

 

שיפור מצב הרוח: כתב העת לפסיכיאטריה ביולוגית, מצא שאלה ששתו יותר מארבע כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-53%.

אלה ששתו שתיים עד שלוש כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-45%.

 

לדברי החוקרים הקפאין במשקה מעלה את רמת המעבירים העצביים (נוירוטרנסמיטורים) אשר עשויים לשפר את מצב הרוח ולתפקד כנוגדי דיכאון.

 

תוחלת חיים ארוכה: מחקר רחב היקף שגילה כי אלה ששתו קפה באופן קבוע חיו זמן רב יותר. המחקר, אותו ערכו חוקרי המכון האמריקני לבריאות, עקב אחרי יותר מ-400 אלף גברים ומצא כי אלו ששתו שש כוסות קפה או יותר ביום היו בסיכון נמוך ב-10% למות במהלך תקופת המחקר.

 

נשים ששתו כמות דומה של קפה היו בסיכון תמותה נמוך ב-15% , בהשוואה לאלו שלא שתו קפה.

 

עוד נמצא כי גם צריכת קפה מתונה הביאה להישרדות גדולה יותר. החוקרים מצאו כי שתייה של כוס אחת ביום הפחיתה את הסיכון לתמותה ב-6% בקרב גברים וב-5% בקרב נשים.

 

כאשר החוקרים הסירו משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו מחלות לב, ריאה, זיהומים, תאונות ופציעות, מצב סוציואקונומי, משקל, צריכת אלכוהול, עישון ופעילות גופנית - נותרו הממצאים בעיניהם.

 

החוקרים ציינו כי עדיין לא ברור מה בקפה מפחית את סיכויי התמותה, אולם הם משערים כי חלק מאלף מרכיבי הקפה מכילים נוגדי חימצון, המפחיתים תהליכים הרסניים בגוף ומאריכים את תוחלת החיים.

 

פרקינסון: מחקר קנדי אחר, שפורסם אף הוא בשנה שעברה, מצא כי קפאין הביא להקלה בתסמיני מחלת הפרקינסון. המחקר, שפורסם בכתב העת Neurology, מצא כי אלה שטופלו בכדורי קפאין במינון 100 מיליגרם, השווה לכמות הקפאין בכוס קפה, סבלו פחות מרעד ונוקשות האופייניים לפרקינסון.

 

פעילות גופנית: בשנת 2005 פורסם מחקר שמצא כי קפאין עשוי לסייע לספורטאים, באמצעות שיפור ספיגת פחמימות. החוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם שבבריטניה נתנו לספורטאים משקאות קפאין שהצליחו להגביר את ספיגת הפחמימות בשיעור של 26%.

 

דיכאון: בשנת 2011 פורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine מחקר אמריקני שכלל 50 אלף נשים, שהראה כי צריכה של שתי כוסות קפה או יותר ליום, הפחיתה את הסיכון ללקות בדיכאון בשיעור של עד 20%.

 

סרטן כבד: מחקר שפורסם בשנת 2005 על ידי חוקרים מיפן, ועקב אחר יותר מ-90 אלף נבדקים מטוקיו, מצא כי שתייה יומיומית של קפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן הכבד. האפקט המגן היה מקסימלי אצל אלה ששתו כוס עד ארבע כוסות ליום. החוקרים לא בדקו את ההבדלים בין קפה רגיל לנטול קפאין, משום שזה האחרון כמעט שאינו משווק ביפן.

 

סוכרת: חוקרי אוניברסיטת הארוורד פרסמו בשנת 2004 מחקר שכלל עשרות אלפי נבדקים, ומצא כי צריכה של יותר משש כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לסוכרת אצל גברים ב-50% ואצל נשים בשיעור של 30%.

 

תוצאות המחקר תואמות מחקר הולנדי שנערך בשנת 2000 בקרב 17 אלף נבדקים, שמצא כי אלו אשר שתו לפחות שבע כוסות קפה ליום, היו בסיכון נמוך ב-50% ללקות בסוכרת מבוגרים. עם זאת, לחוקרים עדיין לא ברור האם הסוד טמון בקפה עצמו או בשותים אותו הזוכים להגנה מפני הסוכרת.

 

אבני מרה: בשנת 2003 פרסם כתב העת "גסטרואנטרולוג'י" כי שתייה של לפחות ארבע כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לאבני מרה ב-25% לעומת אלה שלא צרכו קפה כלל. החוקרים הסבירו כי ייתכן והקפה גורם להתכווצויות בכיס מרה, ובכך משפר את תפקודו.

 

סרטן שד : חוקרי אוניברסיטת טורונטו בדקו את הקשר בין צריכת קפה והסיכון לסרטן השד בקרב 1690 נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללקות במחלה.

 

נשים ששתו ארבע עד חמש כוסות קפה ליום, הפחיתו את הסיכון ללקות במחלה בשיעור של 25%, בעוד שאלה ששתו שש כוסות קפה ליום או יותר הפחיתו את הסיכון לסרטן השד בשיעור של 69%.

 

החוקרים שיערו כי הקפה מצליח להגן בפני סרטן השד מאחר והוא מהווה מקור לפיטואסטרוגנים, חומרים צמחיים בעלי פעילות הדומה להורמון הנשי אסטרוגן. צריכה שלהם ככל הנראה הקשורה להפחתת הסיכון להופעת גידול סרטני בשד.

 

לחץ דם : ואם דאגתם מעליית לחץ הדם בעקבות שתיית הקפה, אפשר להירגע: מחקר שפורסם במאי 2011, וסיכם מחקרים קודמים שכללו מעל 172 אלף איש, מצא כי הסיכון ללקות ביתר לחץ דם היה דומה הן אצל אלה ששתו יותר מחמש כוסות קפה ביום, והן אצל אלה ששתו פחות מכוס אחת ליממה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
שותים קפה? תרגישו בג'ט לג
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים