שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

שלושה רוצחים משכונה אחת: אלה קִני הטרור במזרח ירושלים

שלושה מחבלים יצאו היום משכונת ג'בל מוכבר וביצעו שני פיגועים שגבו את חייהם של שלושה בני אדם. בעקבות ההסלמה בגל הפיגועים ידון הקבינט באפשרות של הטלת סגר על שכונות במזרח ירושלים. במזרח העיר חיים 370 אלף תושבים, 37% מכל האוכלוסייה. זו מפת הטרור בשכונות מזרח העיר

 

בעקבות אירועי הימים האחרונים החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לכנס היום את הקבינט המדיני-ביטחוני. השר לביטחון פנים גלעד ארדן מקיים התייעצויות והערכת מצב לאור האירועים, ונשקלים כמה צעדים מידיים.

 

אחד הצעדים שנבדקים הוא הטלת סגר על שכונות במזרח ירושלים והקלות בקבלת רישיונות לכלי ירייה. במזרח העיר חיים 370,000 תושבים, 37% מאוכלוסיית ירושלים.  הנה תמונת מצב של השכונות הפלסטיניות בקו התפר.

 

בית חנינא. שכונה פלסטינית אמידה בצפון העיר שגובלת בנווה יעקב ובפסגת זאב. מכונה לעתים "רחביה של מזרח ירושלים", על שם השכונה המפורסמת והאליטיסטית במערב העיר. בשכונה יש גם קהילה נוצרית ומתגוררים בה לא מעט אנשי עסקים ודמויות פוליטיות פלסטיניות כמו ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר סלאם פיאד. שני המחבלים מהפיגוע בפסגת זאב, הנערים אחמד וחסן מנאסרה, יצאו מהשכונה, שלרוב אינה עולה לכותרות באירועי פח"ע.

 

בקבוק תבערה שהושלך על מכונית בבית חנינא (צילום: דוברות כיבוי והצלה ירושלים) (צילום: דוברות כיבוי והצלה ירושלים)
בקבוק תבערה שהושלך על מכונית בבית חנינא(צילום: דוברות כיבוי והצלה ירושלים)

האופניים של הנער שנדקר בפסגת זאב (צילום: הלל מאיר - TPS) (צילום: הלל מאיר - TPS)
האופניים של הנער שנדקר בפסגת זאב(צילום: הלל מאיר - TPS)

שועפט. שכונה שצמודה לבית חנינא וגובלת בפסגת זאב ובגבעה הצרפתית. מאז פתיחת תוואי הרכבת הקלה שעובר ברחוב הראשי שלה, ישנם הרבה מאוד מקרים של יידויי אבנים לעברה. בשכונה זו התגורר מוחמד אבו חדיר, ומאז רציחתו עלו מקרי הפח"ע בשכונה.

הפגנה בשועפט (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בשועפט(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
עיסאוויה. שכונה הגובלת בגבעה הצרפתית ובהר הצופים. בשכונה נרשמים לא מעט אירועי פח"ע של זריקת אבנים ובקבוקי תבערה לעבר בית החולים הדסה הר הצופים ולבסיס עופרית. השכונה יושבת בחלקה על מצוק שחולש על הכביש הישן שבין מעלה אדומים לירושלים, ומהמצוק מתבצעות זריקות אבנים מרובות לעבר רכבים ישראליים. מהשכונה יצא פאדי עלון, שדקר נער בן 15 ברחוב הנביאים בירושלים ופצע אותו בינוני.

מתפרעים בעיסוויה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתפרעים בעיסוויה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פאדי עלון ()
פאדי עלון
 

סילוואן. שכונה פלסטינית שמצאת מדרום להר הבית שבה מתגוררים גם יהודים. שכונה שיש בה מתיחות תמידית בין התושבים הפלסטינים ליהודים. בעקבות המתיחות ישנן זריקות אבנים ובקבוקי תבערה לעבר כלי רכב של יהודים. משכונת סילוואן יצאו מחבלים שביצעו בשנים האחרונות פיגועים במתווים שונים במערב העיר.

בשכונת סילוואן (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
בשכונת סילוואן(צילום: אלי מנדלבאום)
 

ג'בל מוכבר. שכונה גדולה במזרח ירושלים שגובלת בשכונת ארמון הנציב. מג'בל מוכבר יצאו הרבה מפגעים במתווים שונים – פיגועי ירי, פיגועי דריסה, פיגועי אבנים ופיגועי דקירה. ארבעה מחבלים מגל הטרור האחרון יצאו מג'בל מוכבר. שלושת המחבלים היום בירושלים, עלא אבו ג'מאל שדרס ודקר בשכונת גאולה ושני המחבלים מהפיגוע באוטובוס בארמון הנציב, בהא עליאן ובילאל ראנם, הם תושבי השכונה.

בתים של מחבלים נהרסים בג'בל מוכבר ()
בתים של מחבלים נהרסים בג'בל מוכבר

עלאא אבו ג'מל ()
עלאא אבו ג'מל
 

צור באהר. שכונה שגובלת בארמון הנציב מצדו השני. משכונה זו יצאו מחבלים בפיגועי דריסה ואבנים. המחבלת שורוק דוויאת, שביצעה פיגוע דקירה ברחוב הגיא בעיר העתיקה, היא תושבת השכונה.

התפרעויות בצור באהר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפרעויות בצור באהר(צילום: AFP)

שורוק דוויאת ()
שורוק דוויאת
 

מחנה הפליטים שועפט. גובל בשכונת פסגת זאב. נפרד גיאוגרפית לחלוטין משכונת שועפט ונמצא מעבר לגדר ההפרדה. המערב הפרוע של מזרח ירושלים. מחנה פליטים מוזנח, צפוף ומלא בפעילות פלילית ועבריינית. ההערכה היא כי במחנה קיים נשק רב שמוברח אליו מהגדה המערבית. מהמחנה יצאו מחבלים רבים בפיגועים במתווים שונים, האחרון שבהם הוא מוחמד עלי, שדקר בשער שכם ביום שבת. הפרות סדר בו הן עניין כמעט יום-יומי.

מחנה שועפט ()
מחנה שועפט

 

בירושלים נשמעים קולות הקוראים לסגר על השכונות הערביות בעיר, וחלוקת ירושלים למזרח ולמערב. כל מי שגר בעיר ומכיר את התוואי שלה מבין שמדובר בתוכנית קשה מאוד ליישום, עם השלכות קשות על מרקם החיים בשכונות קו התפר.

 

הניסיון לתחום שכונות ערביות בתוך ירושלים ולשלוט בנכנסים וביוצאים ממנה אינו דבר חדש. בשנה שעברה, בעת עימותים ובמהלך מבצע צוק איתן, פרצו מהומות בעיסוויה והמשטרה חסמה את הכניסה והיציאה לשכונה.

 

ניסיון לתחום ולהפריד בין השכונות הערביות ליהודיות טומן בחובו לא מעט אתגרים. השכונות משולבות זו בזו, וחולקות לעתים אזורי קניות משותפים כמו הקניון בפסגת זאב, שאליו מגיעים גם תושבי בית חנינא.

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), מפקד מחוז ירושלים בתקופת האינתיפאדה השנייה, טוען כי "סגר על מזרח ירושלים לא דומה לסגר ביהודה ושומרון. מי שאומר את זה בעוטף ירושלים לא מבין מה הוא אומר. המקום היחיד שניתן לעשות בו את זה הוא מחנה הפליטים שועפט. שאר השכונות בעוטף נמצאות בתוכנו. הרבה בתים של בית חנינא נושקים לפסגת זאב והרכבת הקלה עוברת שם. זה בלתי אפשרי. אין אפילו מרווח של כביש להפרדה".  

 

אלי רוזנפלד, יו"ר המנהל הקהילתי בגבעה הצרפתית הסמוכה לעיסוויה ולשועפט, זועם על כך שחלק מתושבי השכונות הערביות מגיעים לסניף הדואר בשכונה כדי לקבל את דמי הביטוח הלאומי ושירותים נוספים. "אמרתי את זה עוד בשנה שעברה, כששרפו לנו את תחנת הדלק. אני מכיר את הציבור הערבי. גם הם מודים שאין שליטה על הנוער. אנחנו רוצים גדר בין השכונה לכפר ולחסום את הכביש. אני חושב שאחרי שנה שעברה, והשנה שלא מצליחים למצוא פתרון, צריך גדר, ובעתות מצוקה צריך סגר".

 

ראש המועצה האזורית נחל שורק, אלי אסקוזידו, כתב היום לשר הביטחון משה יעלון: "יש לדרוש בשלב הזה להטיל סגר כללי על כל השטחים. אין מנוס. עליית המדרגה היום אומרת שלא מדובר רק בצעירי פייסבוק, אלא גם בפועלים. חייבים לבצע סגר כללי החל מהלילה עד להודעה חדשה!. אין לי ספק שזה יוריד את הלחץ והיכולת לבצע פיגועים בצורה משמעותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
התפרעויות בצור באהר
צילום: AFP
מומלצים