שתף קטע נבחר

הייתה מהפכה? אנשי מובארק בדרך לקאמבק

בשבוע הקרוב יבחרו אזרחי מצרים פרלמנט חדש אחרי 3 שנים בלי בית נבחרים. "האחים המוסלמים" מחוץ לחוק ולא יתמודדו ומנהיגים יושבים בכלא לצד הצעירים שהובילו את המהפכה שהפילה את מובארק. בהיעדר אופוזיציה אמיתית, המועמדים העצמאים עם הכסף הגדול - בעיקר אנשי המשטר הישן - צפויים לרשום הישג בבחירות שלא ממש מעניינות את אזרחי המדינה

באהה פיקרי יושב מאחורי שולחן עבודה במטה הבחירות שלו בעיר מיניה. פיקרי מגלם את עברה של מצרים. פיקרי היה עסקן מחוזי במפלגת השלטון של חוסני מובארק לפני שמהפכות "האביב הערבי" ב-2011 טלטלו את האזור והדיחו את מובארק ואנשיו מהשלטון. אלא שהוא יכול גם לייצג את עתידה של מצרים אם יזכה במושב בפרלמנט בבחירות שייערכו החודש.

 

עוד חדשות מרתקות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

"השינוי התרחש ואמרתי 'ברוך הבא'. מה שאכפת לי ממנו הוא שהילדים שלי יחיו טוב יותר מאיתנו. אבל ראיתי שהמדינה צועדת לעבר תהום", אמר פיקרי. "המדינה זקוקה לנו, או זקוקה לי באופן אישי, בשלב זה".

 

תעמולת בחירות בעיר גיזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תעמולת בחירות בעיר גיזה(צילום: EPA)
על הנייר, הפרלמנט הראשון של מצרים זה שלוש שנים אמור להיות חזק מאוד. יש לו סמכות להדיח את הנשיא, לחקור את ראש הממשלה ולהסיר את אמונו ממנו. בנוסף, כל החוקים חייבים להיות מאושרים על ידי בית הנבחרים.

 

מדינה בלי פרלמנט מאז יוני 2012

אך כשמפלגת האופוזיציה העיקרית "האחים המוסלמים" מוצאת מחוץ לחוק ולא יכולה להשתתף בבחירות, ומנהיגיה יושבים בכלא לצד הפעילים הצעירים למען הדמוקרטיה שהוביל את המהפכה ב-2011, הפרלמנט המצרי צפוי להתמלא בקרוב בתומכיו של הגנרל שהפך לנשיא - עבד אל-פתאח א-סיסי - שמעוניינים יותר בחזרה לשגרה מאשר בבניית דמוקרטיה חדשה.

 

מצרים מתנהלת ללא פרלמנט מאז יוני 2012, אז פיזר בית המשפט את בית הנבחרים ובכך הרס את ההישג המרכזי של ההתקוממות העממית ששמה סוף ל-30 שנות שלטון מובארק ועוררה במדינה הערבית תקווה לשינוי פוליטי וכלכלי.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
א-סיסי הדיח את הנשיא מוחמד מורסי מ"האחים המוסלמים" בשנה שלאחר מכן בעקבות הפגנות מחאה רבות נגד שלטונו. הוא זכה לברכת כוחות האופוזיציה האחרים על בסיס "מפת הדרכים" שהכין הצבא שהבטיחה להשיב את מצרים למסלול הדמוקרטי.

 

בפרלמנט הבא 568 מושבים נבחרים 

בשנת 2014 נבחר א-סיסי לנשיא מצרים. הבחירות לפרלמנט, שהתעכבו זה תקופה ארוכה, צפויות להתקיים בשלושה סבבים - הראשון ב-19-17 באוקטובר ב-14 מחוזות (אל-ג'זיה, אל-פיום, בני סויף, אל-מיניה, אסיוט, אל-ואדי אל-ג'דיד, סוהאג', קנא, לוקסור, אסוואן, הים האדום, אלכסנדריה, אל-בחירה, מטרוח), השני ב-22-21 באוקטובר בנציגויות המצריות בחו"ל וב-23-22 בנובמבר ב-13 מחוזות (קהיר, אל-קליוביה, א-דקהלייה, אל-מנופייה, אל-ערביה, כפר א-שייח, א-שרקייה, דמיאט, פורט סעיד, איסמאעיליה, סואץ, צפון סיני ודרום סיני). מדובר בשלבי היישום האחרונים של "מפת הדרכים" של הצבא בתהליך שיש כאלה במצרים שמותחים עליו ביקורת וטוענים שהשלטון יישם אותה באופן שגוי. 

 

הפרלמנט המצרי החדש יכיל 568 חברים נבחרים (מתוך 596 מושבים) - 448 ייבחרו בבחירה אישית ו-120 נוספים ייבחרו באמצעות רשימות של "המנצח לוקח הכול". המתמודדים בשיטה האישית יתמודדו ב-205 אזורי בחירה בכל רחבי מצרים, ואילו הרשימות יתמודדו בארבעה אזורי בחירה.

 

מבין המושבים בפרלמנט מוקצים מקומות לנשים, לצעירים, לנוצרים וכולי. לנשיא המדינה יש זכות למנות לא יותר מחמישה אחוזים מחברי הפרלמנט. בכלי תקשורת ערביים שאינם מזוהים עם א-סיסי מותחים ביקורת על כך שהוא יכול להחליט אילו חברי פרלמנט יכהנו, וגם מציינים את שובם של אנשי מובארק לקדמת הבמה.

 

איש המשטר הישן שמתמודד כעצמאי. פיקרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איש המשטר הישן שמתמודד כעצמאי. פיקרי(צילום: רויטרס)
השאלה שעומדת על הפרק היא אם המצרים יצליחו באמצעות הבחירות להסדיר את המצב הפוליטי הפנימי במדינה. עם בחירתו אמור הפרלמנט החדש לכהן במשך חמש שנים, והוא צפוי להיות עם מספר מועט של מפלגות עם צביון דתי על רקע הקמפיין שהתנהל במדינה שדרש לאסור את השתתפותן של מפלגות "דתיות" בבחירות.

 

"אלה לא בחירות אמיתיות"

פיקרי כיהן בעבר בתפקיד מזכ"ל "המפלגה הדמוקרטית הלאומית" (NDP) של מובארק במחוז הדרומי מיניה עד שזו פורקה ב-2011. הוא מתמודד לראשונה לפרלמנט ואינו היחיד ממפלגת השלטון המפורקת. 23 חברים נוספים במפלגת NDP רצים בבחירות לפרלמנט בתשעת אזורי הבחירה במיניה.

 

"אלה לא בחירות אמיתיות, וראינו סוגים שונים של אנשים שמתמודדים, רובם אנשי NDP, רובם אנשי עסקים שמנסים לקנות לעצמם באמצעות כספם מושב בפרלמנט הבא", אמר חאלד דאווד, שהתפטר מתפקיד דובר "מפלגת א-דוסתור" הליברלית בעקבות משבר פנימי במפלגה.

 

בהיעדר "האחים המוסלמים", שמוגדרים ארגון טרור, "מפלגת נור" משמשת עלה תאנה עבור הממשלה בקהיר בתגובה לביקורת על חוסר ייצוג לאיסלאמיסטים בבחירות. המפלגה תמכה בהדחת מורסי והבטיחה להגביל את עצמה לכדי אופוזיציה "מנומסת", ובכך איבדה את תמיכתם של איסלאמיסטים רבים במצרים. פרשנים אומרים שהמפלגה תתקשה לשחזר את הצלחתה מ-2012-2011, אז הגיעה למקום השני בבחירות אחרי "האחים המוסלמים".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מפלגות ליברליות וסוציאליסטיות קטנות, בהן "א-דוסתור", סבלו מפילוגים והחרימו את הבחירות או שלא צלחו את המכשולים הבירוקרטיים היקרים, והותירו את הריצה לפרלמנט למספר קטן של מועמדים שמתנגדים לשלטון א-סיסי.

 

פקק של חוקים שטוענים אישור

בשעה שרשימות אופוזיציה נפלו, "למען אהבת מצרים", ברית של ארגונים שנאמנים למשטר, צומחת ככוח מוביל בבחירות. סאמח סייף אל-יאזאל, קצין מודיעין לשעבר שעומד בראש הברית, אמר שהוא ינסה להקים גוש שינהיג את בית הנבחרים. בהיעדר פרלמנט, א-סיסי החזיק בסמכות חקיקתית והעביר חוקים שלטענת מבקריו הגבילו את החירויות במדינה הערבית הגדולה.

 

החוקה המצרית מחייבת את הפרלמנט לאשר או לדחות את החוקים הללו תוך שבועיים. עם כל כך הרבה חוקים שטעונים דיון, חברי בית הנבחרים המצרי החדש יעמדו בפני לחץ אדיר וישמשו לא יותר מחותמת גומי, כל זאת כדי למנוע משבר חוקתי. סייף אל-יאזאל תומך בגישה זו, אולם היתרון שיש למועמדים העצמאיים והיעדר מפלגת שלטון שתחליף את ה-NDP עשויים להקשות על הממשלה להעביר את החקיקה שלה.

 

עלה התאנה של א-סיסי. מועמדת מטעם מפלגת א-נור הסלפית (צילום: AP) (צילום: AP)
עלה התאנה של א-סיסי. מועמדת מטעם מפלגת א-נור הסלפית(צילום: AP)

הפנו עורף לנשיא האיסלאמיסטי מורסי ולא צפויים לרשום את הישגם הקודם בבחירות. אנשי מפלגת א-נור (צילום: AP) (צילום: AP)
הפנו עורף לנשיא האיסלאמיסטי מורסי ולא צפויים לרשום את הישגם הקודם בבחירות. אנשי מפלגת א-נור(צילום: AP)
הארגונים הנאמנים עמלו במשך יותר משנה להקים ברית שתבטיח לא-סיסי גוש תמיכה גדול בפרלמנט לפני שאזרחי המדינה יילכו לבחור את הפרלמנט החדש שלהם. "יהיה קשה להשיג רוב ביחד. המשטר ייתקל במטרד. לחברי פרלמנט עצמאיים יהיה תמריץ לעשות הרבה רעש ולהבטיח הטבות לאלה שבחרו בהם", אמר נתן בראון, פרופ' באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון האמריקנית, בהתייחסו לחוק הבחירות שהושלם השנה ונותן עדיפות למועמדים עצמאיים על פני המפלגות.

 

אחרי הבחירות: א-סיסי ישנה את החוקה?

אחת הספקולציות במצרים היא שחוקת המדינה, שאושרה במשאל עם אחרי הדחת מורסי ולפני שא-סיסי הושבע לנשיא, תעבור שינויים כדי להגביל את סמכויות הפרלמנט.

 

סייף אל-יאזאל רמז שסמכויות הפרלמנט עשויות לעבור שינוי, עמדה שבה מחזיקים פיקרי וחברים נוספים במפלגת השלטון הקודמת NDP. "נתחיל בזה שאני מתנגד לסעיף בחוקה שאומר שאני יכול להביע אמון או להסיר אמון בשמו של ראש הממשלה", אמר עמרו עזאם, חבר לשעבר במפלגת NDP שרץ בבחירות במחוז מיניה. "דברים כאלה צריכים להיות התחום של הנשיא שבו בחרנו".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

למרות כרזות הבחירות הרבות שתלויות בכל פינת רחוב, מצרים רבים די אדישים לבחירות הקרבות לפרלמנט. המצרים עייפים מבחירות נוספות, בייחוד לאור העובדה שבשנים האחרונות, מאז המהפכה ב-2011, עברו כמה מערכות בחירות אך בשורה התחתונה לא קצרו מהן פירות. על דבר אחד מסכימים כל המועמדים בבחירות לפרלמנט - ששיעור ההצבעה לא יעבור את 35 האחוזים.

 

"כל חברי הפרלמנט הם כישלונות"

"הכול שטויות. אם תהיה לי בעיה, האם אחד המועמדים האלה יפתור אותה? לא. כל חברי הפרלמנט הם כישלונות ולא יעשו דבר עבורנו", אמר מוחמד עבד אל-ג'עפר, מכונאי צעיר מעיר החוף אלכסנדריה.

 

באזור מצרים העליונה, המקומיים מתלוננים על בתי חולים ללא ציוד ושיעור גבוה של בערות - מורשת של עשרות שנות הזנחה. השינוי קריטי במיוחד לאנשים בדרום המדינה הערבית מאשר בכל מקום אחר, ויש מועמדים שנחושים להביא את השינוי הזה למרות הקשר שלהם לעבר.

 

חסניין אבו אל-מכארם הוא שוטר לשעבר שהתפטר מעבודתו כדי להתמודד בבחירות. הוא מגיע ממשפחה מקומית מכובדת. דודו היה חבר פרלמנט במשך יותר משלושה עשורים, ובכל מקרה הוא יתנגד לניסיונות לסרס את הפרלמנט. "מפלגה יחידה. זה לא קיים עוד. הממשלה חייבת להיות מורכבת מקואליציה. חברי הפרלמנט החדשים לא יפחדו מאף אחד משום שאף ממשלה לא תומכת בהם, רק העם", הוא אמר. "כל צעד קדימה, חלש ככל שיהיה, הוא עדיין שינוי לטובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המפלגה התפרקה, אבל אנשיו שבים לפוליטיקה. מובארק (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים