שתף קטע נבחר

הישראלים שהצילו פליטים סורים בים: "האמא המשיכה להחזיק את המנשא עם התינוק המת"

הישראלים שאספו בתחילת השבוע 11 סורים ועיראקים במהלך שיט ליד יוון, חזרו לארץ וסיפרו על הרגעים הקשים המרגשים אחרי גילוי הפליטים במים: "הם היו 17 איש על סירה שמתאימה לארבעה. כפתנו את המבריח והכנסנו אותו לסירה"

 

 

 

קבוצת הישראלים שהצילו שלשום פליטים סורים ועיראקים בזמן שיט ביאכטה מול חופי יוון, חזרו בצהריים (ג') לישראל, עדיין נרעשים מהחוויה המרגשת והקשה. 11 הפליטים שחילצו היו בחיים אך במים נותרו שלוש גופות, ואחת הנשים המחולצות אחזה בתינוק שטבע ומת. "זו טראומה לא פשוטה לראות אימא מחזיקה תינוק מת במשך לילה שלם. ביד אחת היא המשיכה להחזיק אותו, וביד השנייה אחזה במה שנשאר מהסירה, כדי לא לטבוע", סיפר אחד המפליגים, אדיר שמיר.

 

גל ברוך, אחד הסקיפרים על היאכטה, סיפר שהאירוע התרחש בסביבות 8:00 בבוקר: "הייתי בחדר למטה ושמעתי צעקות של ילד. זיהינו בן אדם במים וניגשנו אליו. בהתחלה חשבנו שזה צוללן שאיבד את דרכו. משינו אותו ואז גילינו שהוא בן 13-12. זה היה פשוט הלם. הוא לא ידע לשחות והיה עם חגורת הצלה שהצילה את חייו".

 

הילד סיפר להם שהגיע מסוריה, שאחיו טבע ואנשים נוספים נמצאים עדיין במים. "התחלנו לסרוק עם המשקפת וראינו במרחק קבוצה גדולה של אנשים ועוד כמה בודדים", המשיך ברוך. "הלכנו קודם כל לקבוצה הגדולה, כי שם היו גם ילדים. משינו קודם כל את הילדים, בהם התינוק. בהתחלה לא הבנתי שהוא ללא רוח חיים. העלינו את כולם לסירה. מסרתי את התינוק לאימא והיא התחילה לבכות".

 

הקפטן, שלמה אסבן מאשדוד, סיפר שהפליטים רצו לחצות את הגבול מטורקיה ליוון. "המרחק, במקום שבו מצאנו אותם, הוא של מייל אחד", הסביר. "זו הייתה סירת 'דינגי', שיכולים לעלות עליה מקסימום ארבעה אנשים. אבל עלו עליה 15 איש ועוד שני מבריחים. מישהו עשה תנועה לא נכונה, והם נפלו למים. הם היו במים לילה שלם. האמא החזיקה אותו במנשא צמוד אליה וכנראה הוא בלע מים. היה מזעזע לראות אותה ממשיכה להחזיק את המנשא עם התינוק".

 

 (צילום: גל ברוך) (צילום: גל ברוך)
(צילום: גל ברוך)

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

 

בין הניצולים היה אחד המבריחים, שככל הנראה לקח חגורת הצלה מאחד הילדים בסירה וגרם למותו. "הם הסתכלו עליו במבטים רצחניים, קיללו אותו. אם היה להם כוח, בטח היו פוגעים בו", סיפר ברוך. "כפתנו אותו והכנסנו אותו לאחד התאים הקטנים בסירה. אמרנו לו לא לזוז, כדי שלא יהיה במגע איתם".

 

בצד התחושות הקשות על מות התינוק, הרגישו הישראלים גם גאווה על הצלת הפליטים. "זו זכות גדולה להציל את האנשים האלה. 11 איש זה עולם ומלואו", המשיך ברוך. "כשאתה רואה בן אדם בים – אתה קודם כל מציל אותו. עושה את זה ללא מחשבה, מי זה, מה זה, מאיפה הוא".

 

לאחר שהועלו הפליטים לסיפון הם קיבלו מאנשי היאכטה אוכל ושתייה והתחממו. "אחרי שהתעשתו סיפרנו להם שאנחנו יהודים וישראלים והם הודו לנו מקרב הלב", סיכם אסבן. "אמרו לנו שאנחנו מתנהגים יותר טוב מהאחים שלהם בסוריה ובעיראק. זה חשוב להראות בצורה כזו את הפרצוף היפה של הישראלי בעולם.

 

"חששתי שהיוונים לא ירצו לקבל אותם ואז תהיה לי בעיה: האם להביא איתנו לישראל או להוריד אותם באיזה חוף באזור, אף שזה לא חוקי. אבל היוונים קיבלו אותם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל ברוך
האם וגופת התינוק אחרי החילוץ בלב ים
צילום: גל ברוך
מומלצים