שתף קטע נבחר

אחרי שאשתו מתה משפעת - שלומי מתחנן שתתחסנו

שלומי מולה איבד את אשתו נטי לפני שנתיים, לאחר שנפטרה מסיבוכי מחלת השפעה כשהייתה בחודש השלישי להריונה. "היא לא הייתה מחוסנת נגד המחלה, ואני יודע שאם הייתה מתחסנת, סיכוייה לשרוד היו גבוהים מאוד". עכשיו הוא מנסה לשכנע את כולם ללכת ולהתחסן

בשיתוף איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות

 

 

החורף של שנת 2013 היה אמור להיות אחת התקופות המאושרות בחייהם של שלומי ונטי מולה ממושב נורדיה שליד נתניה. אחרי שנים של טיפולי פוריות, נטי נכנסה להריון ולא היה גבול לאושרם. אבל אז, היא נדבקה בשפעת חזירים ושכבה במשך חודש שלם במצב אנוש במחלקה לטיפול נמרץ. במרץ היא נפטרה.

 

במהלך ימי השבעה, בשיא צערם, החליטו שלומי והוריה של נטי, לעשות כל שביכולתם כדי להעלות את המודעות לצורך בחיסון לשפעת. "החלטנו לעשות את כל מה שאפשר כדי למנוע את המוות הבא", הוא מסביר.

 

נלחמים בשפעת

נותנים דוגמה: ליצמן ומנכ"ל משרדו התחסנו נגד שפעת

מוקדם מהרגיל: כללית החלה לחסן לשפעת, מכבי תחל ביום א'

חיסון נגד שפעת: מתי להתחסן ולמי מומלץ?

 

נטי נדבקה בשפעת החזירים כשהייתה בחודש השלישי להריונה. כאשר החלה לחוש ברע היא הגיעה לבית החולים, אך הרופאים שחררו אותה לביתה. אלא שכעבור כמה שעות מצבה שוב החמיר, והיא סבלה מקוצר נשימה.

 

היא פונתה לבית החולים מאיר בכפר סבא והורדמה, ועוד באותו לילה הועברה לבית החולים בילינסון, שם חוברה למכשיר "אקמו" שמחליף את פעולת הריאות והלב. חודש אחר כך, ששלומי מכנה אותו "חודש של ייסורים", היא נפטרה.

 

כשישב ליד אשתו במהלך החודש הזה, הוא ניסה להעביר את הזמן בבדיקת נושא החיסונים וההמלצות להתחסן. "הצלחתי להבין שלא היה אז, ואני לא יודע אם יש היום, פרוטוקול מסודר שמסדיר את נושא ההמלצות להתחסן.

 

"הרופאים לא המליצו לנטי שהיא צריכה להתחסן, מה גם שהיום אני יודע שאישה שעברה טיפולי פוריות, כמו שנטי עברה, נמצאת בקבוצת סיכון לחלות בשפעת. משיחות שניהלתי עם הרופאים, אני יודע שאם היא הייתה מתחסנת, הסיכויים שלה להישאר בחיים היו גבוהים יותר".

  

שלומי מספר כי שניהם היו חולים בשפעת בתקופה שקדמה למותה של נטי, "אבל אף אחד לא אמר לנו אז שאנחנו צריכים להתחסן. אם היא הייתה מתחסנת לשפעת, המוות הכל כך מיותר שלה היה נמנע והבן הגדול שלנו שעכשיו חוגג את בר המצווה שלו, לא היה צריך לחגוג בלי אמא שלו ולהתגעגע אליה כל החיים. אני לא רוצה שאף ילד יותר לא יצטרך לחוות אובדן כזה".

 

משפחת מולה. "לא רוצה שאף ילד יחווה אובדן כזה" ( ) ( )
משפחת מולה. "לא רוצה שאף ילד יחווה אובדן כזה"

 

"רפואה מניעתית מצילה חיים"

במהלך השבעה הגיעה לבקר את בני המשפחה, יעל גרמן, שאז נכנסה לצעדיה הראשונים כשרת הבריאות. "תוך כדי שיחה אמרתי לה שצריך לעלות את המודעות לחיסון לשפעת בכל מיני דרכים. כי רפואה מניעתית גם חוסכת כסף רב למערכת, וגם מצילה חיים", הוא מספר.

 

לדבריו, השרה נרתמה לעזרה ללא היסוס. "היא גייסה את כל המערכת לכך, כי היא הבינה את החשיבות של הנושא הזה. היום כבר אפשר לראות בכל מקום שלטים שמעודדים התחסנות. וזה עובד. בשנה שעברה נרשם שיא בהיענות להתחסנות ועלייה של 23 אחוזים בחיסונים מהשנה שקדמה לה. המטרה שלי היא לעלות עוד ולקבוע שיא נוסף", הוא מסביר.

 

"בנוסף, היום גם המודעות של הצוותים הרפואיים גדולה יותר לעניין החיסון. שואלים שאלות לגבי השתייכות לקבוצות סיכון, בודקים אם אנשים חוסנו, מציעים להם להתחסן באמצעות הודעות קוליות בכל מיני מקומות, זה נמצא בכל מקום ואני מאושר על כך", הוא אומר.

 

שלטים הקוראים להתחסן. מודעות הולכה וגדלה ( ) ( )
שלטים הקוראים להתחסן. מודעות הולכה וגדלה

 

נשבר שיא בהתחסנות

בחורף שעבר, על פי נתוני משרד הבריאות, נרשם גידול חסר תקדים בהיענות להתחסנות נגד שפעת. גם הגידול בשיעור מתחסנים בקרב ילדים ותינוקות היה חסר תקדים. במקביל, נרשמה תחלואה בשפעה נמוכה ביחס לשנים קודמות.

 

עוד עולה כי מחקר שבדק את יעילות החיסון נגד שפעת במניעת אשפוזים עקב דלקת ריאות ושפעת לטווח ארוך בקרב מבוגרים, מצא כי קיים קשר בין חיסון נגד שפעת לבין ירידה מובהקת של 27% בסיכון להתאשפז וכן ירידה של 48% בתמותה.

 

למה שפעת מסוכנת?

שפעת נגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, ו-C. לאחר ההדבקה בווירוס משתכפל הנגיף בתוך שבוע, אז פורצים הסימפטומים. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון, או תחושת לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.

 

כיום, מאותרים מבעוד מעוד מספר נגיפים על ידי ארגון הבריאות העולמי, ומהם מופק מדי שנה חיסון לשפעת מעודכן המגן מפני שלושה או ארבעה תתי-זנים של המחלה.

 

ברוב המקרים בהם שפעת עלולה לגרום למוות, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות שעלולה להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. בנוסף, לעתים קיים מצב שבו הגוף מגיב "הפוך" לנוכחות נגיף השפעת: התהליך הדלקתי שנוצר ונועד להילחם בנגיף השפעת, מתחיל לתקוף את גוף החולה עצמו, עד לקריסת מערכות.

 

קיימים גם דיווחים בספרות הרפואית על כך שווירוס השפעת עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר  כמו למשל: דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.  

 

"אנשים לא משייכים שפעת למוות"

שלומי, שמאז הטרגדיה שפקדה אותו, נישא שוב והביא ילד לעולם, אומר שרבים לא מבינים את הקשר בין הסתבכות של שפעת למקרי מוות. "הטרגדיה שלי היא לא נדירה כל כך לצערי, אבל צריך להבין שניתן למנוע את זה.

 

"נכון שאין הבטחה של 100% לחיסון, אבל הסיכויים שלכם עולים. זה בטוח. אם נטי, שעברה שנים של טיפולי פוריות, הייתה יודעת שהיא בקבוצת הסיכון, והיא צריכה להתחסן, אין שום ספק שהיא הייתה עושה את זה. 

 

"כולנו היינו מתחסנים, אבל זה בכלל לא היה במודעות שלנו, מה גם שבאותה שנה היו פרסומים על מחסור בחיסונים, אבל היינו בטוחים שאין לנו כל קשר לזה. היום כולם כבר מבינים כמה זה חשוב. הנה, גם שר הבריאות הנוכחי נתן דוגמה והתחסן יחד עם מנכ"ל משרדו. אני רוצה למנוע את מקרה המוות הבא משפעת. אפשר למנוע את זה". 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
נטי ושלומי מולה. מתה מסיבוכי השפעת
צילום: באדיבות המשפחה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים