שתף קטע נבחר

האם גוססת. האם תעודכן בתה שנשלחה לאימוץ?

שלוש אחיות, שאמן בת ה-75 סובלת מגידולים בראשה ומאלצהיימר, ביקשו ליצור קשר עם אחותן שנשלחה לאימוץ לפני 38 שנה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דחה לאחרונה בקשה של שלוש אחיות, שאמן חולה סופנית, ליצור קשר עם אחותן שנשלחה לאימוץ בשנות ה-70. השופטת תמר סנונית-פורר קבעה שהזכות לחידוש הקשר היא של הבת המאומצת בלבד, ועל כן היא תעודכן במצב ותבחר אם ליצור קשר עם משפחתה הביולוגית.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

האם (75) סובלת בשנים האחרונות מגידולים בראש ומאלצהיימר. בדצמבר האחרון, לנוכח מצבה, פנו שלוש בנותיה בשמה לבית המשפט וביקשו ליצור קשר עם אחותן שנשלחה לאימוץ לפני 38 שנה. הן הסבירו שלא עובר יום שבו הן לא חושבות על אחותן המאומצת, וציינו שהן חוששות שהאם תחמיץ את ההזדמנות להכיר את בתה. הן ביקשו שלכל הפחות יורה בית המשפט לשירות למען הילד ליידע את אחותן המאומצת על מצבה הקשה של אמה הביולוגית.

 

היועץ המשפטי לממשלה התנגד לבקשה וטען שהזכות לפתוח תיק אימוץ נתון אך ורק למאומצת, ואין לכפות עליה יצירת קשר אם היא לא מביעה את רצונה לכך.

 

בית המשפט הורה ליועמ"ש ולמפקחת הארצית בשירות למען הילד לבחון אם הבת יודעת על האימוץ, ואולם גם לאחר שנמצא כי היא כנראה מעודכנת, חזר היועמ"ש והביע את התנגדותו לבקשת המשפחה הביולוגית, מפני שלעמדתו, הדבר עלול לפגוע בפרטיות המאומצת ובחופש הבחירה שלה. לטענתו, אם היא הייתה מעוניינת לפתוח את תיק האימוץ, היא כבר הייתה עושה את זה.

 

השופטת תמר סנונית-פורר הסבירה שחוק האימוץ קובע כי אחים או הורים ביולוגים של מאומץ אינם רשאים לעיין בפנקס האימוצים, וכי אין להם חובות וזכויות ביחס אליו. לפיכך, קבעה, אין מקור חוקי המאפשר למשפחה הביולוגית ליזום פתיחת תיק האימוץ וליצור קשר עם המאומצת.

 

המחוקק, הוסיפה השופטת, בחר להעדיף את זכויות המאומץ על פני אלה של המשפחה הביולוגית ולאפשר לו להחליט אם להתוודע אליה או לא.

 

"זכותה של המאומצת לבחור כיצד לנהל את חייה ואם היא רוצה לברר מהם שורשי משפחתה וממה מורכבת היסטוריית חייה", נכתב בפסק הדין. "מדובר בזכות יסוד של המאומצת. חלק מכבוד האדם של המאומצת וחירותה הבלעדית להחליט האם היא רוצה לפתוח את תיק האימוץ, אם לאו".

 

השופטת ציינה שרצונן העז וכמיהתן הכנה של האחיות ליצירת "משפחה שלמה" ראויים להערכה, אולם לא מעניקים לה את האפשרות, מבחינה משפטית, לאשר את פתיחת תיק האימוץ או לחייב את השירות למען הילד להודיע על כך למאומצת.

 

עם זאת, השופטת סנונית-פורר קיבלה את בקשת האם ליידע את המאומצת על מצבה הרפואי, כדי שתוכל לבחור אם לפתוח את תיק האימוץ מיוזמתה. השופטת הסבירה שבמקרה זה חל החריג שלפיו ניתן להיענות לבקשתו האחרונה של הורה ביולוגי שנמצא במצב סופני ליצור קשר עם המאומץ בטרם פטירתו.

 

משכך נקבע כי המאומצת תעודכן בדבר מצבה של האם לפני שהמצב יהיה בלתי הפיך.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשות: עו"ד יעל גרוסמן, עו"ד סאלי ליכט
  • ב"כ המשיבה: עו"ד ענת בר אילן
  • עו"ד אילן חלמיש עוסק בדיני משפחה, ירושות וצוואות
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים