שתף קטע נבחר

הגליל יושבת בגלל קיצוץ הטבות המס: "אסון חברתי, מפקירים אותנו"

בעכו, בנהריה ובמעלות תרשיחא לא יהיו היום לימודים. העיריות ישבתו, בעקבות החלטת הממשלה לקצץ בהטבת המס לתושביהן ולהעביר הטבות להתנחלויות. "זו לא נדבה, עמדנו מול קטיושות ואנחנו עדיין בסכנה", הפגינו תושבים, "בלי ההטבה, החזקים שמשלמים מס הכנסה יעזבו ותהיה קטסטרופה חברתית"

 

השירותים העירוניים בערי הגליל המערבי יושבתו היום (ד') במחאה על הכוונה לקצץ בהטבות המס הניתנות לתושבים, ולהעביר הטבות להתנחלויות במקביל. בערים עכו, נהריה ומעלות תרשיחא לא יהיו מחר לימודים שכן כל עובדי האדמיניסטרציה במוסדות החינוך הינם עובדי עירייה. גם בכפר ורדים ובמועצות המקומיות מזרעה ובית ג'אן תהיה שביתה מלאה. בשישה קיבוצים ומושבים בגליל המערבי – ארבעת יישובי הגדר במטה אשר וכן המושבים בצת ולימן – הוחלט גם כן שלא לשלוח מחר את הילדים לבתי הספר.

 

ההחלטה על ההשבתה התקבלה היום בישיבה בעיריית נהריה. ראש העיר, ז'קי סבג, אמר כי מדובר בהטבה שבגללה רבים בוחרים רבים להקים את ביתם בפריפריה. "נהריה הינה עיר מחוז, הגדולה באזור, והיא מספקת תעסוקה למספר רב של תושבים ומעסיקים. אם אכן אחוזי ההטבה יצטמצמו זו תהיה מכה קשה שאיננו מוכנים לספוג. על כן מחר נצא לשביתה במטרה לשנות את הגזרה".

מפגינים בנהריה, הערב (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
מפגינים בנהריה, הערב(צילום: עידו בקר)

במסגרת השביתה לא תתקיים קבלת קהל בעיריות, ועובדי מערכת החינוך - סייעות, גננות, מאבטחים ואנשי תחזוקה - לא יגיע לעבודתם, מה שיביא להשבתת מערכת החינוך. ברשויות אמרו היום כי אם הצעד לא יעזור, יוחרפו צעדי המחאה.

 

בנהריה נערכה הערב הפגנה בה השתתפו כמה עשרות מתושבי העיר שמחו על הצעד. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב "אין הטבה - אין נהריה", ואמרו כי ההטבה ניתנה לתושבי העיר בזכות ולא בחסד. "אנחנו שוקלים אם להמשיך ולהתגורר בעיר", אמרה ריקי שטטמן, שהגיעה לנהריה ב-2010 ואף רכשה בה בית. "ההטבה היא חלק משמעותי בשיקולים הכלכליים שלנו. לקחנו משכנתא על סמך ההכנסות הצפויות שלנו, ואלה אמורות להצטמצם כעת ב-2,000 שקלים לחודש. אני לא חושבת שזה מצדיק להמשיך ולהתגורר כאן, כשמערכת החינוך לא הכי משובחת ואני צריכה כל יום לנסוע לעבודה בחיפה. אולי הגיע הזמן לחזור להתגורר בקריות".

 (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
(צילום: עידו בקר)

לא נדבה, לא צדקה

עוזי לוי, מפגין אחר, סיפר כי איבד את אביו במתקפת קטיושות – אחת מיני רבות – שהיו בעיר. "ההטבה הזו ניתנה לנו בזכות העמידה שלנו כיישוב ספר בחזית. זו לא נדבה ולא צדקה. זה צדק עם מי שחי פה", אמר. "הדבר הכי מסוכן שיכול לקרות פה עכשיו הוא ביטול ההטבה הזו. מי שייפגע הוא האוכלוסייה היותר חזקה, מעמד הביניים ומעלה. לשליש מהתושבים פה זה לא באמת משנה כי הם לא משלמים בכלל מס הכנסה בגלל הכנסה נמוכה. מי שזה כן משנה לו, פשוט יקום ויילך וזו האוכלוסייה החזקה בעיר. המשמעות היא קטסטרופה חברתית בטווח הארוך מעט יותר". הוא הוסיף כי נולד בעיר ולא יעזוב אותה, "אבל שלושת אחיי כבר עזבו את נהריה בעקבות הפרנסה".

 

מי שארגנה את ההפגנה, ליאת אבוחצירה בן דרור, אמרה היום כי בכוונתה להמשיך ולהיאבק עד לביטול הגזרה. "אם צריך להגיע לירושלים ולכנסת, נגיע לשם. אנחנו לא מתכוונים לוותר כי ההטבה הזו היא מה שהחזיק את העיר הזו לאורך כל השנים. בלעדיה אין לעיר הזו עתיד. אני נולדתי פה ועדיין מטופלת בגלל פוסט טראומה מהילדות במקלט, הקטיושות והמחבלים – אבל אני רוצה להישאר פה, אז מאלצים אותי לעזוב בגלל בעיות כלכליות?".

 (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
(צילום: עידו בקר)

זעם מיוחד מעוררת ההחלטה בקיבוצים הסמוכים לקו הגבול, בהם חניתה, אילון, אדמית וראש הנקרה. אצלם מדובר בקיצוץ שני בהטבה. עד לפני מספר שנים היה שיעור ההטבה 13 אחוז, ואז הופחת ל-11 אחוז. כעת תקוצץ ההטבה ל-9 אחוז, ובנוסף, תקרת ההכנסה המקסימלית הזכאית להטבה תופחת מ-240 אלף שקל בשנה ל-150 אלף.

 

"המדינה פשוט מפקירה אותנו", אמר הערב חן צור, תושב חניתה. "הקיבוץ שלנו הוא צמוד גדר, מטווח על ידי חיזבאללה,

ונסראללה עצמו הזכיר אותנו לא פעם כמטרה", אמר. "היישוב מרוחק מכל עיר. ההטבה היא סוג של פיצוי על הריחוק ועל החיים במתח ביטחוני בלתי פוסק. אנשים הגיעו להתגורר כאן בהרחבה, וידענו שההנחה במס היא חלק ממה שישפיע על רמת החיים שלנו. עכשיו פשוט מפקירים אותנו".


פורסם לראשונה 27/10/2015 22:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
"הפסד של 2,000 שקל בחודש". מפגינים בנהריה
צילום: עידו בקר
מומלצים