שתף קטע נבחר

נמשך הקרב על גוף הביקורת לפרקליטות

בשבוע הבא תעלה לדיון הצעת חוק של ח"כ לבני להקמת נציבות ביקורת הפרקליטות. שרת המשפטים שקד צפויה לתמוך בהצעה, למרות התנגדות ועד הפרקליטים והיועמ"ש. לבני: "חוק שיגביר את אמון הציבור"

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון בהצעת חוק להקמת נציבות ביקורת הפרקליטות של ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני). ההצעה מגיעה שבועות ספורים לאחר הגשת דו"ח שופט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג, שהמליץ אף הוא להקים גוף כזה במסגרת חקיקה. כיום מתפקד גוף שכזה מתוקף החלטת צמרת משרד המשפטים.

 

"אוביל את החקיקה שתשלים את המהלך". ח"כ ציפי לבני (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
"אוביל את החקיקה שתשלים את המהלך". ח"כ ציפי לבני(צילום: דוברות הכנסת)

צפויה לתמוך למרות התנגדות היועמ"ש. השרה שקד ווינשטיין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צפויה לתמוך למרות התנגדות היועמ"ש. השרה שקד ווינשטיין(צילום: EPA)

לדבריה של לבני, הצעת החוק נועדה להגביר את אמון הציבור בפרקליטות, באמצעות הקמת גוף יעיל ובלתי תלוי שיפעל ליצירת בקרה, פיקוח וביקורת על מערך התביעה בדגש על התנהלות מערכתית ואישית בהליכי קבלת ההחלטות. "דווקא בימים שבהם יש מתקפות פוליטיות על גורמי אכיפת החוק יש צורך בחיזוק אמון הציבור בגורמי התביעה, וזה יכול לקרות באמצעות קיומו של גוף ביקורת עצמאי ובלתי תלוי".

 

לבני הדגישה שהצעת החוק מבקשת לשמור על עצמאות גופי התביעה, ולא לפגוע בה, ולכן לא תעסוק בשיקול הדעת המשפטי. "דווקא משום חשיבות אמון הציבור בגופים הללו יש להכפיפם לביקורת, שכן אין אדם החף מטעויות ואין מערכת שאינה דורשת תהליך של פיקוח והפקת לקחים", הוסיפה.

 

לבני, שיזמה והקימה את גוף הביקורת על הפרקליטות כשרת משפטים, בירכה על דו"ח גולדברג, שאימץ את העיקרון של הביקורת, ובפרט ביקורת פרטנית, והציע לעגן זאת בחקיקה. "בכוונתי להוביל בכנסת את החקיקה שתשלים את המהלך", אמרה. ההערכה היא ששרת המשפטים איילת שקד, שתומכת בחקיקה המעגנת את הגוף שכבר הוקם, תתמוך בהצעת החוק של לבני ותבקש לשלבה בהצעת החוק הממשלתית שעליה היא שוקדת בימים אלה.

 

הנעת החקיקה צפויה לגרום לשני מאבקים - התנגדות ועד פרקליטי המדינה וכן התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, שהביקורת תחול גם עליו. לפני כחודשיים פורסם כי נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, השופטת דורית ביניש, התייצבה לצד ועד הפרקליטים ומתחה ביקורת קשה על בירור הביקורת האישית על פרקליטים.

 

השופט גולדברג כתב בדו"ח שהגיש: "אינני סבור שיש להחריג את היועץ המשפטי מסמכות הנציב לברר תלונה עליו". לדבריו, היועמ"ש אינו רק אחראי לכל זרועות התביעה הפלילית ועומד בראשה, אלא נוטל אישית חלק פעיל ומכריע בהחלטות הנוגעות לתיקים רגישים ובעלי עניין ציבורי. "על פי הצעתי, הנציב לא יתערב בשיקול דעתו של היועמ"ש, כשם שלא יתערב בשיקול דעתם של אחרים במערך התביעה. מדובר אך ורק בבירור תלונה הנוגעת להתנהלותו או התנהגותו, ולא על טיבן של החלטות שיקבל", הוסיף.

 

מארגון הפרקליטים נמסר: "הצעת החוק של לבני מבקשת לקבע את המתכונת הנוכחית של הנציבות שהוקמה על ידה כשרת משפטים בהליך נמהר וחסר בסיס משפטי. מדובר במתכונת שהובילה לנזקים לשלטון החוק ולציבור כולו. השופט העליון בדימוס אליעזר גולדברג, קבע בדו"ח שחיבר כי המתכונת הנוכחית של הנציבות 'איננה המתכונת הראויה' והציג את הדרך הנכונה שבה ניתן לקיים ביקורת על הפרקליטים. שרת המשפטים הנוכחית והיועץ המשפטי לממשלה הודיעו זה מכבר שעיקרי הדו"ח מקובלים עליהם, הן לעניין אופן ההסדרה והן לעניין המבנה של מערך הביקורת. הצעת החוק של חברת הכנסת לבני, המנוגדת לדו"ח גולדברג ומעוותת את מסקנותיו, מנסה למסד מתכונת משובשת ובלתי ראויה של ביקורת על הפרקליטים ועמדת בסתירה לעמדתם המוצהרת של שרת המשפטים הנוכחית והיועץ המשפטי לממשלה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הביקורת תחול גם עליו. היועמ"ש וינשטיין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים