שתף קטע נבחר

השרון לא לבד: "חשש כבד להצפות במישור החוף"

בכפר סבא וברעננה עדיין מתקשים לעכל את הצפות הענק. בזה אחר זה מביעים תושבים תרעומת וטוענים למחדלי הרשויות: "ערימות של גזם לא נאספו מהקולטנים". החזאי מעדכן: "אנחנו עלולים לראות היום מראות דומים למה שראינו אתמול באזור השרון"

 

"עוד גשם כזה והערימות של הגזם ייסחפו ויסתמו שוב את פתחי הניקוז, ואז נראה שוב הצפות ובלגן שלם". תושבי רעננה, כפר סבא והרצליה לא האמינו שדבר כזה יכול לקרות להם. דווקא בערים שהרשויות שלהן נחשבות חזקות נראו אתמול (יום ד') מחזות יוצאי דופן של אנשים מנסים לעשות את דרכם בתוך נהרות של מים שוצפים שכיסו את הרחובות. "תוך זמן קצר הפכנו מפנינת השרון לשלולית השרון", אמר תושב רעננה.

 

ראשי ערים בשרון קראו להקמת ועדת חקירה ממלכתית, אך בקרב התושבים נשמעו תלונות על הטיפול הנרפה לטענתם בימים שקדמו להצפות הענק. אפרים סמולר מכפר סבא אמר כי "היו כאן נהרות של מים, כל שנה קורה אותו דבר ועובדה שכל שנה מכוניות נתקעות ולא עשו שום דבר. עשו גיזום והניקוזים נסתמו בגלל הגיזום - דבר שגרם לנו להצפות רציניות. העירייה צריכה להסיק את המסקנות ממה שקרה, אני מאוד מקווה שהם יתקנו את כל הנזקים ויטפלו בניקוזים".

 

חזאי מטאו-טק נחום מליק עדכן הבוקר כי "כרגע מרוכזים הרבה ענני גשם מאוד כבדים בים. מסיבה כלשהי, בלילה רובם לא נכנסו לארץ, אבל אנחנו מצפים שבשעות הקרובות יתחדשו הגשמים העזים לאורך כל מישור החוף. הם יהיו מלווים בסופות רעמים, ברד ומשבי רוח. כמויות הגשם עשויות להיות גדולות בפרקי זמן קצרים, וקיים חשש כבד להצפות באזורים מסוימים במישור החוף ובתוך הערים. אנחנו עלולים לראות היום מראות דומים למה שראינו אתמול באזור השרון. בהמשך היום יתפשטו הגשמים ממישור החוף לשאר אזורי הארץ וקיים חשש לשיטפונות בדרום הארץ, ים המלח ומדבר יהודה. במקביל, הטמפרטורות צפויות לרדת עוד ולהיות יותר נמוכות מהרגיל לעונה. בשעות הלילה נראה שהגשמים יתמעטו".  

צועדים בתוך המים בהרצליה ()
צועדים בתוך המים בהרצליה

 (צילום: Katerina) (צילום: Katerina)
(צילום: Katerina)

ברקים בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ברקים בנתניה(צילום: עידו ארז)

וגם באשקלון ( צילום: אבי רוקח) ( צילום: אבי רוקח)
וגם באשקלון( צילום: אבי רוקח)

 

חגיגת ברקים, הלילה באשקלון  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חגיגת ברקים, הלילה באשקלון (צילום: רויטרס)

ברקים, הלילה בנתניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ברקים, הלילה בנתניה(צילום: AFP)

בנתניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בנתניה(צילום: AFP)

בסיור בשעת ערב ברעננה ניתן היה להבחין שהרשות המקומית לא ממש הפנימה את ההתרחשויות שאותן הגדירו בהרצליה השכנה "מצב חירום". בפינת הרחובות אחוזה והמלכים נצפו ברדיוס של 50 מטרים חמש ערימות של גזם בשולי הכביש. "הערימות האלה כאן כבר מיום ראשון, ואני לא מבין למה לוקח כל כך הרבה זמן לפנות אותן", אמר תושב העיר. "רעננה היא עיר חזקה, שהתושבים שלה משלמים הרבה מסים וארנונה ובזמן אמת אני לא מבין איפה הארנונה".

 

דנה תמרי מכפר סבא התקשתה לשחזר את הטראומה שחוותה. לדבריה, בעקבות הגשם העז כל המדרכה הוצפה, מכסים של ביוב התנתקו ממקומם. "היה קטע הזוי, מוזר ומצחיק של הורים וילדים שהולכים יחפים בתוך 'נחל' שזרם ברחוב. היו כאלה שסייעו זה לזה לחצות אזורים מוצפים, ושוטרים נשאו על גביהם ילדים".

 

 

נזקי ההצפות בכפר סבא (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
נזקי ההצפות בכפר סבא(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: דנה תמרי) (צילום: דנה תמרי)
(צילום: דנה תמרי)

 (צילום: דנה תמרי) (צילום: דנה תמרי)
(צילום: דנה תמרי)

 (צילום: דנה תמרי) (צילום: דנה תמרי)
(צילום: דנה תמרי)

 (צילום: דנה תמרי) (צילום: דנה תמרי)
(צילום: דנה תמרי)

 (צילום: חגי) (צילום: חגי)
(צילום: חגי)

 (צילום: חגי) (צילום: חגי)
(צילום: חגי)

 (צילום: דנה שמעוני) (צילום: דנה שמעוני)
(צילום: דנה שמעוני)

אביב חדייר מרעננה סיפר על הצפה בבית ספרו: "הכול היה מוצף, ממש בריכה. בבוקר למדנו רגיל אבל בצהריים הייתה הצפה גדולה, לא יכולנו לצאת החוצה. בסופו של דבר הלכנו הביתה וטוב שהכול עבר בשלום". אביו איתי הוסיף: "כל רחוב אחוזה היה מוצף, המים הגיעו עד גובה החלונות של המכוניות. רעננה חטפה בזמן קצר פיגועים, הפסקת חשמל והצפות, מעניין לנו. אבל ברצינות, זאת הרגשה ממש לא טובה ואנחנו מקווים שהבעיות יטופלו".

 

רינת זק קצביץ' מכפר סבא נקלעה להצפה בעת שנסעה לקחת את בתה מבית הספר. "השארתי את המכונית בצד ברחוב אחר, ואז התחלתי ללכת ברגל ואי אפשר היה לעבור את הרחוב. במשך שעתיים ירד כאן גשם חזק שאני לא זוכרת כמותו. אני מניחה שהתשתיות לא יכלו להתמודד עם הגשם, וכל זה אחרי 30 שעות שהיינו בלי חשמל. בכל הרחובות היו נהרות של מים. אני חושבת שהרשות המקומית ניסתה להתמודד עם הבעיה, קיבלנו הודעה שהם עובדים שעות נוספות".

 

 

נזקי השיטפון ברעננה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נזקי השיטפון ברעננה(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 (צילום: Eran A) (צילום: Eran A)
(צילום: Eran A)

 (צילום: רונן קרן) (צילום: רונן קרן)
(צילום: רונן קרן)

עובדי תאגיד מעיינות המשולש הגיעו אתמול לרעננה כדי לסייע בחילוץ תושבים שנקלעו להצפות. מנכ"ל התאגיד, עו"ד נאאל עבידי, אמר כי "התארגנתי עם הצוות שלי כדי לחלץ עד כמה שאפשר אנשים אחרי הגשמים העזים. ראינו מרתפים ומכוניות שהוצפו במים. נראה שלא הייתה כאן התארגנות כפי שצריך מלכתחילה. ראינו שהקולטנים של הניקוז כוסו והוצפו".

 

תגובות הרשויות 

ראש העיר הרצליה משה פדלון דרש להקים ועדת חקירה ממלכתית. לדבריו, "אי אפשר להמשיך בשיטת סמוך על סמוך. זו לא אחריות שלי על גיזום העצים. כל הניקוזים אצלנו פתוחים. נערכנו מבעוד מועד. אני עוקב אחרי עבודת פתיחת הניקוזים".

 

מעיריית רעננה נמסר כי "החל מחודש ספטמבר 2015 נערכה עיריית רעננה בשורה של צעדים להבטחת חורף בטוח לעיר ותושביה. העירייה ביצעה סקירה כללית לבטיחות מתקניה בכל רחבי העיר. כך נערכו בדיקות מקיפות של עמודי חשמל ותאורה, רמזורים, עצים הזקוקים לגיזום מאסיבי, תקינות הגגות, המרזבים ומתקני הספורט. מחלקת

התשתיות ביצעה סיורים לבדיקת שטחים פתוחים למניעת סחף ובדיקת בטיחות מוסדות החינוך והנחיית העובדים לכללי בטיחות בחורף. בהתאם, ביצעה העירייה פעילות כוללת בשטח של ניקוי קולטנים, ניקוי ואיטום גגות, ניקוי פתחי ניקוז גיזום עצים וענפים, פינוי גזם למניעת סתימת קולטנים ועוד".

 

עוד נמסר מהעירייה כי "העירייה העמידה בכוננות את צוותי החירום ממחלקות העירייה השונות למקרים של תנאי מזג אוויר חריגים. הצוותים המצויים בכוננות 24 שעות ביממה, לרבות צוותי כוננות זמינים עם משאבות הערוכים לימי גשם וסערה. האגף לשירותים חברתיים נערך לקראת החורף ופועל בכוננות 24 שעות ביממה לטיפול בכל אירוע. האגף עומד בקשר רציף עם צוותי חירום לטיפול בקשישים, עריריים, עולים חדשים, חולים כרוניים ומונשמים, שנזקקו לטיפול או לפינוי ובאוכלוסיות המוגדרות בסיכון".

 

מעיריית כפר סבא נמסר בתגובה: "מערכת הניקוז עברה חורפים רבים תוך התמודדות עם גשמים עזים. אולם, בכפר סבא נרשמה בשעה וחצי כמות משקעים של 70 מ"מ. מדובר על מספר סטטיסטי שלא נרשם מאז החלו המדידות בישראל. מיד עם תחילת הסופה נפרסו בשטח צוותים רבים אשר טיפלו בפניות התושבים והגישו סיוע כנדרש. העירייה עשתה מאמצים כבירים על מנת להשיב את החיים למסלולם ולסייע לכל פונה".


פורסם לראשונה 28/10/2015 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה תמרי
זרימת מים אדירה בכפר סבא
צילום: דנה תמרי
מומלצים