שתף קטע נבחר

גרפיטי על קירות העליון: "לא הורסים בית כנסת"

הכתובת רוססה על קיר חיצוני של בית המשפט העליון לקראת החלטה בבג"ץ בנוגע להריסת מבנה המשמש בית כנסת בגבעת זאב. במקביל, המתפללים מתבצרים במבנה. "יהיה פה מאבק. יש פה בלוני גז, ואנחנו מסירים את כל הכפפות", הבהיר גבאי בית הכנסת

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

לפני החלטה בבג"ץ על הריסת בית כנסת בגבעת זאב, נמצאה הבוקר (יום ד') על קיר של המוסד השיפוטי כתובת "לא הורסים בית כנסת. רוצים מדינה יהודית". משטרת מרחב מוריה פתחה בחקירה.

 

ביישוב גבעת זאב נערכים חברי קהילת "איילת השחר" ותומכיהם לקרב האחרון בניסיון למנוע הריסת מבנה המשמש אותם לתפילה זה כבר 15 שנה ולמנוע את הריסתו. המתפללים מבהירים כי אין בכוונתם לסגת, וכי לא יניחו למדינה להרוס את המבנה - לדבריהם, בכל מחיר. לאחר דחיות חוזרות ונשנות הורה בג"ץ למדינה ולמועצה המקומית להרסו עד מחר.

 

מכינים את הביצורים בכניסה לבית הכנסת (צילום: אוהד אמיתון tps) (צילום: אוהד אמיתון tps)
מכינים את הביצורים בכניסה לבית הכנסת(צילום: אוהד אמיתון tps)

בית הכנסת בגבעת זאב ()
בית הכנסת בגבעת זאב

שרת המשפטים איילת שקד גינתה את המעשה. "'דרך ארץ קדמה לתורה'. ונדליזם וחציית גבולות מוסריים אינם מקובלים, גם כשהמהות נתונה במחלוקת. ביזויים של מוסדות המדינה לא יקדמו אף מטרה והם ראויים לגינוי", אמרה שקד.

 

רגע לפני מימוש הצו, הגיעו הלילה לבית הכנסת עשרות בני אדם - אנשי המקום לצד תלמידי ישיבות המתגברים אותם, התבצרו במבנה - והבטיחו להציל בגופם את בית הכנסת מפני הדחפורים. "יהיה פה מאבק. יש פה בלוני גז, ואנחנו מסירים את כל הכפפות", הבהיר גבאי בית הכנסת, דוד הרוש. עוד לפני כן, תדון הבוקר נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, בבקשת דחייה נוספת שהגישה משטרת ישראל לביצוע ההריסה, ממש בדקה ה-90.

  

"החלטנו להסיר את כל הכפפות נגד מדינת ישראל", הבהיר הרוש. "אנחנו מתבצרים בבית הכנסת, ולא ניתן לשום גורם במדינה להרוס אותו. כזה חילול השם גדול לא יהיה. אנחנו מתבצרים פה עד שנקבל תשובה שהכול נדחה או בוטל".

 

ח"כ איציק שמולי הגיב לריסוס כתובת הגרפיטי ואמר: "זו התוצאה של ההסתה הפרועה של גורמים קיצוניים שמתלהמים מול שופטי ישראל. עכשיו גם אלה שמגלגלים עיניים לשמיים לא יוכלו לומר עוד שהכתובת אינה על הקיר. זה מחריד לחשוב שפגיעה בשופט על רקע פסיקתו קרובה מאי פעם".

 

"השופטת אטומה"  

במהלך הלילה ריססו אלמונים גרפיטי על קירות בית המשפט העליון: "לא הורסים בית כנסת - רוצים מדינה יהודית" - כתובת שנמחקה הבוקר. הרוש וחבריו מאמינים עדיין כי "החלטת בית המשפט יכולה להשתנות", לדבריהם. "השופטת (מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון) קיבלה מהרבנים הראשיים חוות דעת שאי-אפשר להרוס בית כנסת לפני שנבנה בית כנסת אחר, והיא פשוט לא מוכנה לפתוח את הראש ולחשוב על זה", אומר הרוש הנסער. "היא אטומה, אבל נגד המחבלים היא ליברלית. היא רוצה לשמוע אותם, להאזין להם, רק לאימא שאיבדה את בנה היא לא הסכימה להקשיב. בושה וחרפה המדינה הזו".

 

כבר בשנת 2011 הוגשה עתירה לבג"ץ על-ידי אזרח פלסטיני שטען כי הקרקע פרטית ושייכת לו. רק אחרי שנים של דיונים החליט בג"ץ ביולי 2014 לקבל את העתירה והורה להרוס את בית הכנסת בתוך שנה, אך בחודש יוני האחרון התבקשו השופטים להאריך את מועד הפינוי שנקבע לחודש אוגוסט.

בלוני גז בבית הכנסת (צילום: עזרא ענתבי) (צילום: עזרא ענתבי)
בלוני גז בבית הכנסת(צילום: עזרא ענתבי)

מוכנים גם עם צמיגים (צילום: tps) (צילום: tps)
מוכנים גם עם צמיגים(צילום: tps)

בהמשך ביקשה העמותה שמפעילה את בית הכנסת ארכה נוספת. השופטים נתנו ארכה עד ל-13 לאוקטובר ואז הגיעה בקשה נוספת וגם הפעם אושרה ארכה עד למחר.

 

העותרים, באמצעות עו"ד שלומי זכריה מארגון "יש דין", פנו בשם האזרח הפלסטיני שכבר הלך לעולמו לבג"ץ וביקשו ליישם את ההריסה. זכריה תקף את בקשת המשטרה להאריך את מועד הפינוי עד ל-26 לחודש זה.

 

"אין להגדיר בקשה זו אלא כמסוכנת", נכתב בתגובת "יש דין" לבג"ץ. "בכך, למעשה, אומרת המשטרה כי היכן שיהיו איומים באלימות או חשש לאלימות הרי שחשש זה יכתיב את סדרי אכיפת החוק, ובפועל המשטרה מובילה לכך באופן פרדוקסלי לכך שאיומים אלה מוכחים כאפקטיביים".

 

אף שגבעת זאב מצויה באזור בנימין, מעבר לקו הירוק, אופי היישוב, אנשיו ומתפללי "איילת השחר" אינו "מתנחלי", ולפיכך מאבקם אינו זוכה לגיבוי משמעותי מצד מנהיגי הימין, מנציגיו בכנסת ובממשלה, או ממועצת יש"ע. זו הסיבה לכך שהוא מופיע ב"לבוש" דתי ולא פוליטי. בימים האחרונים פנו רבנים בכירים באופן אישי לנשיאת העליון נאור, וניסו לעורר את 'רגשותיה היהודיים' נגד חורבן הבית".

 

גם המאבק המשפטי שינה: בית הכנסת, שהיה משיב בעתירה לבג"ץ בטענה כי נבנה על קרקע פרטית – עתר בעצמו נגד הרשויות האחראיות על מימוש צו ההריסה והכוחות המבצעים - הפעם בנימוקים מן המשפט הבינלאומי המעניקים הגנה משפטית לאתרים דתיים ובתי תפילה (holy cite) מפני הריסה. מי שגויס לייצג אותו הוא עו"ד גלעד קורינאלדי, שנודע כפרקליט שמנע את הריסת בתי הכנסת ביישובים היהודיים בחבל עזה במסגרת ההתנתקות.

 

במקביל נעשו ניסיונות להגיע להסדר עם בעלי הקרקע הפלסטיניים, הן ברכישתה בדיעבד, והן במאמץ מדיני של לשכת פרס, באמצעות יועצו המדיני נדב תמיר, ופנייה ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בינתיים דחה בג"ץ את עתירת בית הכנסת, ונראה כי מבחינתו מטה המאבק הגדיש את הסאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
הכתובת שרוססה על קיר העליון
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים