שתף קטע נבחר

"גברים מגיבים למשבר בכעס, נשים בבכי"

טיפול שורש או דפדוף עצבני הלאה? מסתבר שכשזה מגיע לריבים זוגיים, החלוקה המגדרית עדיין נשמרת ומחקר חדש מוכיח בדיוק את זה

אישית, לא הייתי זקוקה למחקר על מנת להבין כיצד גברים ונשים מתמודדים עם משברים בזוגיות. אני שומעת את הסיפורים בקליניקה, ופעמים רבות רואה בפגישות עצמן כיצד עולה זעמו של הגבר, בייחוד כאשר האישה אומרת שהוא לא שותף מספיק בעבודות הבית או שהוא מבלה הרבה מדי זמן עם חברים שלו על חשבון המשפחה. במקרים כאלו הגבר מתחיל להתגונן ולעיתים להחליף צבעים ממש. האישה, לעומת זאת, כמעט תמיד תפרוץ בבכי ותיצמד לטישו הריחני. כמובן שתגובות אלה מתרחשות גם בבית - כאשר הזוג רב ומתמודד עם קונפליקט זוגי, הגבר לרוב יגיב בכעס וזעם ואילו האישה תגיב בעצב ובכי.

 

מחקר עדכני של אוניברסיטת מישיגן שבדק 722 זוגות נשואים, מאשש את הטענה שגברים ונשים מתמודדים אחרת עם משברים בכלל ועם משברים בזוגיות בפרט, ולפי תוצאותיו הרי שהחלוקה המגדרית עדיין נשמרת: גברים נוטים לכעוס והנשים - לבכות.

 

"הגבר לרוב יגיב בזעם והאישה בעצב" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"הגבר לרוב יגיב בזעם והאישה בעצב"(צילום: Shutterstock)

 

 

פרופסור דבורה קאר, אחת מעורכות המחקר, הסבירה שרוב הגברים לא רוצים לדבר על הבעיה או לחשוב יותר מדי זמן על המשבר, אלא פשוט לעבור הלאה, בעוד הנשים מבקשות לדון על הבעיה ואף מרגישות שזה חלק מתפקידן כנשים - שמירה על האקלים והתקשורת הזוגית. הן רוצות להרגיש את הדופק בזוגיות ולנקות את השולחן ממשקעים עד הסוף, מה שעוד יותר מרגיז את הגברים: "לא מספיק שהיה ריב זוגי עכשיו גם צריך להמשיך ולדבר עליו".

 

אז האם נישואים הם רק "חפירה אחת גדולה" כמו שיגידו חלק מהגברים, או שמא הם מקור לעצב ובכי כמו שיגידו חלק מהנשים? האם הם מתישים יותר ממה שהם תורמים? אין ספק, שלעיתים זה נראה כך, במיוחד בתקופות של משבר, אבל מחקרים מראים שבטווח הארוך דווקא הזוגות הנשואים מאושרים יותר מהרווקים.

 

הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בקנדה למשל, בדקה רווקים וזוגות נשואים על מנת לברר מי מהם חווה פחות סטרס ומי מאושר יותר. אינסטינקטיבית, ניתן לטעות ולחשוב שלרווקים יש פחות בעיות כי יש להם בעיות אישיות - רק בלי התוספת של השחיקה הזוגית והדאגה לילדים. אבל כאן מגיעה התפנית, כי לצד בעיות רבות יותר שנובעות מהנישואים, יש גם תמיכה מאד גדולה. נשואים הרי לא צריכים לעבור את הקשיים ולהתמודד איתם לבד, ויש לצידם מישהו נוסף שניתן להתייעץ איתו, ולהיתמך בו מנטלית ופיזית.

 

כשהזוגיות טובה, רמת האושר עולה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כשהזוגיות טובה, רמת האושר עולה(צילום: Shutterstock)

 

 

ומי הם הזוגות המאושרים ביותר? ובכן, לפי המחקר הקנדי, הזוגות המאושרים ביותר היו אלה שהעידו שהם נשואים לחבר/ה הכי טובים שלהם. הממצאים של המחקר הזה זהים לממצאים במחקרים קודמים, שטוענים שעל מנת להרגיש טוב ושלם עם עצמו האדם זקוק לקשרים אינטימיים קרובים עם האנשים שבסביבתו, מה שיכול להסביר מדוע רווקים חווים קשיים רבים יותר (לחלקם יש כמובן בני משפחה או חברים קרובים אך חסר להם פרטנר/ית לחלוק איתם את קשיי היומיום מה שמגביר את תחושת הבדידות בטווח הארוך).

 

מה המסקנה? שכדאי להתחתן עם החבר/ה הכי טובים שלכם, ושבשניה שמוצאים כאלה מומלץ שלא לוותר על הקשר הזוגי מהר מדי - גם כשעולות וצצות בעיות. אני גם אוסיף ואומר שזוגיות עדיפה על רווקות במרבית תקופות החיים, אך זאת בתנאי שנמצאים בזוגיות טובה, מפרה, תומכת ומאפשרת ולא בזוגיות מתסכלת, מכאיבה ומגבילה. במקרה שאתם נמצאים בזוגיות רעה, הרווקות עדיפה פי כמה וכמה, ולו בשל העובדה שהיא מצב זמני שמתוכו ניתן לבנות זוגיות שונה בתכלית.

 

בהצלחה!

 

הכותבת היא מטפלת זוגית ואישית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אבל למה אתה חייב לצעוק?
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים