שתף קטע נבחר

פריצת דרך בחקירה: הרודן רצח את המשורר?

חתן הנובל הצ'יליאני פבלו נרודה היה מסמלי ההתנגדות לדיקטטורה של פינושה וסיבת מותו ב-1973 נותרה בגדר תעלומה. השבוע הודתה צ'ילה לראשונה: ייתכן שהמשורר הקומוניסט נרצח ולא מת מסרטן

רצה להימלט. פבלו נרודה (צילום: AP) (צילום: AP)
רצה להימלט. פבלו נרודה(צילום: AP)

לאחר שנים של ספוקלציות ותיאוריות קונספירציה ממשלת צ'ילה הודתה השבוע לראשונה - ייתכן שהמשורר המפורסם פבלו נרודה נרצח לפני 40 שנה ולא מת ממחלת הסרטן.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"זה בהחלט אפשרי ואף סביר מאוד שצד שלישי היה אחראי למותו של נרודה ב-1973", נכתב במסמך של משרד הפנים הצ'יליאני שהגיע לידי העיתון הספרדי "אל פאיס", ופרטיו אושרו ביום חמישי האחרון. המסמך ככל הנראה נכתב כבר בחודש מרס, אך רק עכשיו מגיע לידיעת הציבור הרחב. העיתון דיווח שהמסקנה של משרד הפנים גובשה לאחר חקירה אינטנסיבית וממושכת בנוגע למותו של המשורר וחתן פרס הנובל.

 

משרד הפנים הצ'יליאני הגיב לפרסום של "אל פאיס" והודה בכך שההצהרה שהושגה על ידי העיתון אכן מקורית ואמיתית, אך הדגיש כי מדובר במסמך שהוא חלק מחקירה מתמשכת. על פי משרד הפנים פאנל של חוקרים עדיין לא הגיע למסקנה סופית בנוגע למוות השנוי במחלוקת.

אוגוסטו פינושה (צילום: גטי אימג'ס)
אוגוסטו פינושה(צילום: גטי אימג'ס)
 

צ'ילה פתחה מחדש את חקירת מותו של המשורר בתחילת השנה, לאחר שנים רבות של ספקולציות שהוא למעשה נרצח מסיבות פוליטיות ולא מת ממחלת הסרטן כפי שנטען רשמית. קברו אף נפתח ב-2013 ושרידי גופתו הוצאו בעקבות הטענות הללו, אולם הבדיקות שנערכו אז לא מצאו עדות חד-משמעית לכך שהוא נרצח.

 

נרודה מת בשנת 1973, רק שבועות ספורים לאחר ההפיכה צבאית במדינה, בהנהגתו של הרודן אוגוסוטו פינושה שסילק מהשלטון את הנשיא סלבדור איינדה, המנהיג הקומוניסטי שבו תמך המשורר.

 

המשורר, שבאותו זמן סבל מסרטן הערמונית, התכוון להימלט מהמדינה ולהמשיך להיאבק בדיקטטורה שבשלב זה כבר הביאה למותם של רבים מחבריו ועמיתיו למפלגה הקומוניסטית. אך יום לפני שהיה אמור לעזוב את צ'ילה הוא הובהל באמבולנס לבית חולים בבירה סנטיאגו, שבו מת אחרי כמה ימים מ"סיבות טבעיות".

 

ספקות רבים הועלו סביב נסיבות מותו של נרודה, אך הנושא לא דובר על לנפילת הדיקטטורה לפני 25 שנים. על פי הרשויות במדינה, בדיקות חדשות יבחנו קיום של מתכות לא-אורגניות או כבדות בשרידיו של נרודה, כדי לנסות ולקבוע אם הן גורם ישיר או עקיף למותו.

 

נרודה היה, ועודנו, המשורר המפורסם ביותר בצ'ילה ובעל שם עולמי. הוא זכה לשבחים בינלאומיים עם פרסום "עשרים שירי אהבה ושירת יאוש אחת" בשנת 1924 כשהיה בן 19 בלבד. הוא זכה בפרס נובל לספרות בשנת 1971 "עבור שירה שבשילוב כוח איתני יכולה לרומם לחיים גורל וחלומות של יבשת שלמה".

 

במהלך חייו, נרודה החזיק בתפקידים מדיניים ודיפלומטיים שונים ואף שירת כסנאטור במפלגה הקומוניסטית. כאשר הנשיא גונזלס וידלה הוציא את הקומוניזם אל מחוץ לחוק בצ'ילה בשנת 1948 הוצא צו למעצרו של נרודה, והוא נאלץ להסתתר במשך חודשים במרתף בית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מת שבועות אחרי ההפיכה. נרודה
צילום: AP
מומלצים