שתף קטע נבחר

"גן העדן מת". מכה קשה לכלכלת מצרים

הכלכלה המצרית תלויה בתיירות, והתרסקות המטוס בסיני עלולה לפגוע בה קשות. רגע לפני התקופה הכי עמוסה בשנה הפך שארם א-שייח מיהלום תיירותי לאתר מושמץ: "לא רוצים לחזור, תסתכלו על הכאוס". בינתיים בחקירת ההתרסקות מצרים מאשרת: "נשמע פיצוץ בהקלטות הקופסה השחורה"

 

מוחמד מנסור מודאג שהתיירים הרוסים במלון שלו יהיו האחרונים שיגיעו בתקופה הקרובה, אחרי שמוסקבה הפסיקה את הטיסות למצרים בעקבות התרסקות המטוס בשבת שעברה. "חצי מהלקוחות שלי במלון רוסים", אמר מנסור, שמנהל מלון חמישה כוכבים בשארם א-שייח, שנחשב ל"יהלום" ו"גן העדן" של סיני.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"ההתרסקות הייתה רגע לפני התקופה העמוסה ביותר בשנה של חג המולד וחגיגות השנה החדשה. מאז ההפיכה ב-2011 הגרמנים, הצרפתים ושאר האירופאים מגיעים במספרים קטנים", אמר מנסור. "עכשיו הרוסים לא יגיעו ושארם א-שייח אבוד. אני לא יודע מה יקרה מחר".

על החוף בשארם א-שייח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
על החוף בשארם א-שייח(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
תשעה מההרוגים בהתרסקות היו במלון של מנסור, כולל אישה ושניים מילדיה. ההוראה של פוטין על הפסקת הטיסות והבאת מטוסים לסיני כדי להחזיר את הרוסים המבוהלים הביתה היא מכה אנושה על שארם א-שייח, היהלום של התיירות המצרית.

 

אתר הנופש, על חופיו הזהובים והצלילה בים האדום, מושך מיליוני תיירים בשנה, כולל מאות אלפים מרוסיה ומבריטניה. לפני ההחלטה של פוטין כעשרות טיסות ביום עם אלפי תיירים היו עושות את הדרך משארם א-שייח לרוסיה ובחזרה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

היום אמרה מוסקבה כי כ-80 אלף תיירים רוסים נמצאים במצרים. מאות תקועים בשדה בשארם, מחכים לבדיקת המזוודות ומקווים שיוכלו כבר ללכת. "לא באמת אכפת לי מה קורה עם התיירות של מצרים עכשיו. אני רק רוצה ללכת הביתה בבטחה", אומרת אלסנדרה.

 

התיירים אומרים שרבים יימנעו בהמשך מטיסה לשארם בגלל הדרך שבה חברות התעופה מתמודדות עם המצב אחרי הטרגדיה. "תסתכל על הכאוס. אף אחד לא יודע כלום", אומר בובש פאטל, בנקאי מלונדון שתקוע כבר שלושה ימים בסיני עם בנו הקטן ואשתו ההרה. "זה הורס את החופש וגורם לך שלא לרצות לחזור".

 

הקהילה המצרית באירופה ובארה"ב בקמפיין תמיכה בתיירות המצרית - "החופש שלנו בשארם א-שייח":

"אנחנו בטוחים בשארם". קמפיין התמיכה ()
"אנחנו בטוחים בשארם". קמפיין התמיכה

השגריר הבריטי עם התיירים בשדה התעופה בשארם (צילום: AP) (צילום: AP)
השגריר הבריטי עם התיירים בשדה התעופה בשארם(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
תומכים בהחלטה של פוטין. רוסים בשדה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכים בהחלטה של פוטין. רוסים בשדה(צילום: EPA)
לשארם א-שייח כבר נגרם נזק קשה ב-2005, אז קרוב ל-70 בני אדם נהרגו בסדרת פיגועים. אך אתר הנופש הצליח להשיב את התיירים. הפעם נראה שמה שקרה למטוס שעשה דרכו לסנט פטרסבורג ירדוף את עיירת הנופש תקופה ארוכה.

 

"הרוסים מניעים את התיירות בשארם. הרוסים ממושמעים מאוד. הם ייקחו את ההנחיה של הממשלה שלהם מאוד ברצינות. לפחות בתקופה הקרובה התיירות בשארם תיפגע", אמר בכיר בחברת תעופה זרה שנותר בעילום שם. אחד מכל חמישה רוסים נסע לחופשה במצרים. גם הסערה בעקבות הדחתו של מוחמד מורסי לפני שנתיים לא הורידה את המספרים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

התיירות במצרים דועכת בהדרגה מאז האביב הערבי והדחתו של מובארק. חוסר היציבות השלטונית וגל הפיגועים של הג'יהאדיסטים במאבקם מול כוחות הביטחון הרתיעו רבים ששקלו לבקר בחצי האי, פגעו בכלכלה והורידו את יתרות מטבע החוץ.

 

בשנה שעברה פחות מ-10 מיליון תיירים הגיעו למצרים, לעומת 15 מיליון רק חמש שנים קודם לכן. התיירות מהווה כ-12% מהתוצר המקומי הגולמי של מצרים

וכ-15% מיתרות מטבע החוץ שלה, הרבה בזכות שארם א-שייח. "הכול פה ימות אם הרוסים והבריטים יפסיקו להגיע", אמר מדריך טיולים בשארם.

השר המצרי חוסא כאמל (צילום: AP) (צילום: AP)
השר המצרי חוסא כאמל(צילום: AP)
 

"בקרב גורמי המודיעין היה קונצנזוס שהחדירו לשדה התעופה מטען חבלה ושמו אותו על המטוס", אמר פוואז גרגס, פרופסור מאוניברסיטת לונדון לכלכלה.

"תדמיינו את ההשפעה של זה לטווח הרחוק. שארם א-שייח הוא נקודת האור היחידה של התיירות המצרית ועכשיו הוא ספג מכה הרסנית".

 

בענף התיירות המצרי הנואש השיקו את קמפיין "אני נוסע לשארם" בתקווה להציל את התעשייה. ראש מנהל התיירות בים האדום קרא למצרים במדינה ומעבר לים להגיע לחופשה בסיני. טארק פתחי, ראש מחלקת התיירות בכיכר סוהו בשארם א-שייח, אמר כי המצרים התאבלו אחרי האסון אך הדגיש כי נעשה "ניצול פוליטי כדי להפעיל לחץ על מצרים ולפגוע בתיירות". פתחי אמר כי לעובדים בתחום נגרם "נזק פסיכולוגי" בעקבות ההתרסקות. הוא הדגיש כי המצב הביטחוני בסיני "יציב לחלוטין".

 

בהמשך לחקירת סיבת ההתרסקות כינס שר התעופה האזרחית במצרים, חוסא כאמל, מסיבת עיתונאים. הוא אמר כי אין עדיין מסקנות סופיות. "אנו עדיין נמצאים בשלב איסוף המידע. בשלב זה אין לנו ראיות שמגבות את מה שפורסם בכלי התקשורת בנוגע לסיבת ההתרסקות, לא קיבלנו את המידע המודיעיני שנפוץ בתקשורת", אמר כאמל.

 

השר אמר כי משמיעת הקלטות הקופסה השחורה עולה כי בשנייה האחרונה של ההקלטה נשמע פיצוץ. "אנחנו בוחנים את כל התרחישים האפשריים להתרסקות המטוס", הוסיף.

 

רועי קייס השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים