שתף קטע נבחר

חשבון הנפש של מכבי ת"א

שרשרת של טעויות בשנתיים האחרונות הביאה את הצהובים לשפל מקצועי וניהולי חסר תקדים. כולם מאשימים את כולם ותוכנית הבראה לא נראית באופק. דבר אחד בטוח, גם השנה לא הולך להיות משעמם בהיכל מנורה

יום כיפור כבר הרחק מאחורינו, אבל במכבי ת"א יזדקקו בתקופה הקרובה לחשבון נפש. החודש האחרון שהסתיים בפיטוריו של גיא גודס אתמול והדרך לשם הם שיקוף מצוין לבעיות בהתנהלות הקבוצה בשנים האחרונות. במועדון הצהוב כבר תקופה ארוכה לא מצליחים להחליט על תוכנית וליישם אותה עד הסוף, כשבמקביל ההחלטות שכבר מתקבלות נעות מקיצוניות לקיצוניות.

 

כל הידיעות על פיטוריו של גיא גודס:

סוף הדרך: גיא גודס פוטר ממכבי ת"א

אבי אבן: "גיא אמר שהקבוצה מעל הכל"

פניני: "גיא משלם על משהו שכולנו אחראים לו"

גיא גודס: כל הצמתים במכבי ת"א

הפתרון הקל / על פיטוריו של גיא גודס

 

הפרק הראשון עוסק בהנהלה: ב-2011 הבעלים של הקבוצה דיויד פדרמן הצהיר בגאווה כי מעתה והלאה, הצעירים, כלומר דני פדרמן ושי רקנאטי, ייקחו את המושכות ויקבלו לידיהם את ניהול המועדון, והמבוגרים, כלומר דייויד עצמו, אודי רקנאטי והיו"ר שמעון מזרחי יזוזו אחורה על מנת לתת להם לנהל את הקבוצה בדרך חדשנית יותר. בפועל, פדרמן הצעיר אומנם קיבל לידיו את תפקיד המנכ"ל, אותו הוא חלק עם אלי דריקס, ואילו שי רקנאטי מונה לסגן יו"ר הקבוצה. למרות ההבטחות, 'המבוגרים' לא ממש זזו אחורה וכל קבלת ההחלטות בקבוצה נשארה מסורבלת במיוחד עם דעות לכאן ולכאן. אגב, למי שצריך תזכורת, בעונה בה זכתה מכבי ת"א בגביע היורוליג (2013/14), לאחר ההפסדים בתחילת העונה, אחד מהם בדרבי התל-אביבי, דני פדרמן ושי רקאנטי כבר קיבלו החלטה לפטר את המאמן דיויד בלאט, אך שמעון מזרחי היה זה שהצליח לחסום את המהלך.

 

מעבר להתנהלות היום יומית של הקבוצה, דני פדרמן האמין שתפקידו של המאמן הוא לאמן ולא לבנות את הקבוצה. פדרמן בנה מחלקת סקאוט צהובה בראשותו של אבי אבן וניסה להשריש את העובדה שלא המאמן יהיה זה שיחליט מי יהיו השחקנים בסגל שלו. מצד אחד, קשה לפסול את הרעיון שלו על הסף, שכן גם ב-NBA, ועל זה דייויד בלאט יוכל להעיד, תפקידו של המאמן הוא לאמן ובחירת השחקנים נעשית ללא שום התייעצות עמו. מצד שני, את ההחלטה הזו לא הצליח פדרמן ליישם כל עוד דייויד בלאט עמד על הקווים, אבל הכריח את גיא גודס להתמודד איתה מהרגע שקיבל את תפקיד המאמן.

 

אחרי 8 שנים שנים במערכת הצהובה, גודס אמנם יישר קו עם הדרך שהתוו לו, אבל זה לא מנע הרבה ויכוחים וחוסר שביעות רצון של שני הצדדים מההחלטות לגבי הסגל, ראו ערך העונה הנוכחית, כשבנוסף, הגיע גם עוד נושא מעורר מחלוקת, מנהל הקבוצה ניקולה וויצ'יץ'.

 

אחרי שנפרדו מגור שלף, הביאו במכבי ת"א את ניקולה וויצ'יץ' כמי שמבחינתם מכיר את העבודה מקרוב, היה שחקן מוערך בקבוצה, מכיר את הלחצים במכבי וזכה עמה בתארים ויוכל גם להיות חלק מהחלטות מקצועיות. מצד שני, אף אחד במכבי ת"א לא הסכים לקרוא לוויצ'יץ' מנהל על, מנג'ר וכו', אלא 'רק' מנהל קבוצה. המציאות הצהובה טפחה ועדיין טופחת על פני הנהלת המועדון, וויצ'יץ' הפך מהר מאוד לבורג חשוב במערכת, אבל במקביל גם למקור לא קטן לסכסוכים.

 

מקור לא קטן לסכסוכים. ניקולה וויצ'יץ' (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
מקור לא קטן לסכסוכים. ניקולה וויצ'יץ'(צילום: יאיר שגיא)

 

פיני גרשון ואבי קובלסקי לא הסתדרו עם מנהל הקבוצה שלטענתם התערב בהחלטות מקצועיות למרות שזה לא תפקידו. אגב, היו במכבי מי שלא פעם ניסו לשכנע את ההנהלה להסביר לכל המערכת את תפקידו האמיתי של וויצ'יץ', אבל זה כאמור לא נעשה והשאיר פתח לוויכוחים מקצועיים בינו לבין המאמן גיא גודס ואנשים נוספים במערכת.

 

ניקולה עצמו נראה אתמול (ב') בסערת רגשות לאחר פיטוריו של גודס, אך לא הסכים להתראיין. וויצ'יץ' הסכים רק לומר: "מה זה משנה מה אגיד אם מיד אחרי הפיטורים היו כאלה שאמרו שאני שמח כי רציתי שאבי אבן יהיה המאמן? מאיפה אנשים ממציאים את כל הסיפורים עליי? אנשים בנו עלי סיפור והם מגדילים אותו בהתאם למה שקורה, אז בשביל מה אני צריך לדבר, הרי לכולם כבר יש דעה עליי". אם מכבי ת"א הייתה מגדירה קצת אחרת את התפקיד של וויצ'יץ' מערכתית וכלפי חוץ, אולי היא הייתה חוסכת לה ולמנהל שלה לא מעט צרות במיוחד בשנתיים האחרונות.

 

אף פעם לא חיבבו אחד את השני. גרשון ו-וויצ'יץ' (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אף פעם לא חיבבו אחד את השני. גרשון ו-וויצ'יץ'(צילום: ראובן שוורץ)

 

אפילו הדרך לא עקבית

במשך שנים במכבי ת"א הייתה החלטה שלא לנסות ולהתחרות בכסף הגדול באירופה, אלא לשמור על שפיות כלכלית ולא לקנות שחקנים בכל מחיר, כולל ויתורים קשים בסיום עונה על השחקן המצטיין בצהוב שבדרך כלל נהנה מהצעות מפתות מקבוצות אחרות באירופה. הדרך הזו ליוותה את המועדון הצהוב לא מעט שנים, כשהמוטו היה גם במקרה של אנתוני פארקר, ניקולה וויצ'יץ' ומייסיאו באסטון שהגיעו כשעוד היו אלמוניים ולימים הביאו תארים רבים וכבוד למועדון.

 

בפועל, הגישה הזו לפעמים הייתה מוגזמת ומי שרוצה, שירים טלפון לטייריס רייס. ה-MVP של הפיינל פור בעונת 2013/14 עשה כמעט הכל כדי להישאר בצהוב, גם אחרי ההצעה המפתה של חימקי, אבל עזב בגלל סחבת במו"מ ופער מזערי של 50 אלף דולר בלבד. רוצים עוד דוגמא? הקיץ האחרון כמובן. הרי קשה שלא להעריץ את מכבי ת"א על שפיות כלכלית, אבל הצהרות לחוד ומעשים לחוד כשבעונה החולפת הקבוצה הפסידה את האליפות או יותר נכון הודחה כבר בחצי גמר הפלייאוף ע"י הפועל אילת. בקיץ, הכפפות הורדו ובמועדון הצהוב נתנו אור ירוק להחתמות יקרות. זה כלל גם את הארכת חוזהו של דווין סמית' לשלוש עונות נוספות בשווי של כ-3 מיליון דולר, החתמתו של ג'ורדן פרמאר על חוזה בשווי 1.5 מיליון דולר וטיילור רוצ'סטי שחתם לשנתיים בשווי של כ-3 מיליון דולר. בקיצור, במכבי ת"א החליטו לא לחסוך, אבל שכחו כפי שכבר ראינו לא פעם העונה את עמדת הגבוהים.

חלק מהקיץ הפרוע של מכבי ת"א. טיילור רוצ'סטי (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חלק מהקיץ הפרוע של מכבי ת"א. טיילור רוצ'סטי(צילום: עוז מועלם)

 

גם ההחלטה להביא את פיני גרשון כעוזר מאמן הייתה רעיון יצירתי של דני פדרמן, שאם נשים בצד לרגע את חוסר האמון שהשתמע מכך מצד ההנהלה למנות את גיא גודס למאמן, זה היה מהלך שספג הרבה ביקורות. בסופו של דבר, אחרי מסיבת עיתונאים אופטימית ורודה במיוחד בתחילת העונה, הסיום כבר היה בצבע כהה הרבה יותר. גרשון לא הצליח לבוא לידי ביטוי בתפקיד שנתפר לו, לא אהב את התערבותו המקצועית של ניקולה וויצ'יץ', שכאמור נחשב כאיש של דני פדרמן ונחתך מהמערכת לא לפני שאמר את דעתו בדרכו 'הגרשונית' על התנהלותו של פדרמן הצעיר (כזכור, זה שהחזיר אותו למערכת) ועל מנהל הקבוצה.

 

אגב, בקיץ האחרון, 'המבוגרים' נתנו יד חופשית כמעט לחלוטין לצמד דני פדרמן וניקולה וויצ'יץ' בהשתתפותו של אבי אבן, מה שהביא לתהייה גדולה על תזמון הודעתו של דני פדרמן כי החליט ללכת אחורה, מיד אחרי פתיחת עונה גרועה וההפסד הביתי למלאגה.

 

הם האחראים העיקריים למצב של מכבי העונה? אבן ו-וויצ'יץ' (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
הם האחראים העיקריים למצב של מכבי העונה? אבן ו-וויצ'יץ'(צילום: עוז מועלם)

 

פדרמן ג'וניור, שבחודש אוגוסט האחרון עדיין ישב בפגישות עם שחקנים וניהל משאים ומתנים, היה עם הקבוצה במסע בארה"ב שהיה בעצם הפרוייקט שלו, בחר 'לצאת' מהמערכת דווקא כשהסגל הצהוב קרטע. חברי המערכת במכבי ת"א טענו כי ההליכה של פדרמן הצעיר חדשה להם כי אולי פרט לחודש האחרון, לטענתם הוא היה מעורב כמו תמיד. השמועות והכביסה המלוכלכת לא איחרו לצאת החוצה, אבל בסופו של דבר עובדה אחת נשארה ברורה, 'המבוגרים' הזיזו את ה'הצעירים' הצידה ולקחו שוב את המושכות. גם זה לא ממש עזר לצהובים שהמשיכו להתדרדר, מה שמביא אותנו לפרק השני, המאמן גיא גודס.

 

לא קיבל גיבוי מההנהלה

ההתנהלות של מכבי ת"א בכל מה שקשור לגיא גודס יותר ממחפירה. אחרי אינספור ביקורות על ההחלטה של מכבי ת"א מצד אחד למנות אותו בעונה שעברה למאמן ראשי, אבל בפועל לנהל סאגות מתמשכות על עמדת עוזר המאמן והבעת אי האמון של ההנהלה בו, גודס בכל זאת שרד את כישלון העונה שעברה. אם בקיץ הקודם נאלץ לקבל את בחירתו של פיני גרשון כעוזרו, הקיץ כבר נאלץ לראות כיצד כל הצוות המקצועי שלו מפוטר ללא ידיעתו.

 

לא באמת סמכו עליו מעולם. גודס עם עוזרו, גרשון (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לא באמת סמכו עליו מעולם. גודס עם עוזרו, גרשון(צילום: ראובן שוורץ)

 

אם לפני שבועיים עוד טרחו בהנהלה לתת לו גיבוי, הרי בימיו האחרונים בתפקיד המאמן גודס נאלץ לשמוע יום אחרי יום את שמות המאמנים שמועמדים להחליפו, מי בהנהלה רוצה לראות אותו ממשיך ומי לא. כאן המקום לציין שלא הרבה מאמנים היו עומדים בלחץ הקשה מולו גודס עמד וממשיכים להתראיין בשלווה וברהיטות כפי שעשה בתקופה האחרונה.

 

מצד שני, קשה לשכוח את מילותיו של גודס עצמו: "אין לי קווים אדומים. יש אנשים שמחליטים מגבוה וצריך לקבל את זה". גודס ללא ספק למד איך להתנהל במכבי ת"א וייתכן שדווקא העובדה שאגו לא משחק אצלו תפקיד עזרה לו להתמודד עם הקשיים, אבל משפטים כאלה לא ממש עבדו אצל אוהדי הקבוצה ומסתבר שגם לא על השחקנים. יישור הקו של המאמן הצהוב לשעבר עם הכתבותיה של ההנהלה גרמו לחוסר הערכה של הקהל אליו ולטענת גורמים במכבי ת"א גם לחוסר כבוד מצידם של מספר שחקנים שראו בוויצ'יץ' ואבי אבן אנשים חזקים יותר מגודס.

 

"יש אנשים שמחליטים מגבוה וצריך לקבל את זה". גודס (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
"יש אנשים שמחליטים מגבוה וצריך לקבל את זה". גודס(צילום: ראובן שוורץ)

 

התפקיד החדש גדול למידותיו?

הפרק השלישי והאחרון שייך לאבי אבן שבשלב זה יעמוד על הקווים, קודם כל בחמישי הקרוב במשחקה החשוב של הקבוצה מול דרושפאקה (הפסד ומכבי ת"א עשויה שלא להעפיל לטופ 16) ועד שבקבוצה יימצאו מאמן לשביעות רצונם. אבי אבן עמד בארבע שנים האחרונות בראש מחלקת הסקאוטינג של המועדון. הוא הגיע למכבי ת"א ב-2008 כעוזרו השני של צביקה שרף והספיק גם להיות עוזר מאמן שני לצידו של גיא גודס, כשהמאמן הראשי היה פיני גרשון. אבן אולי עדיין לא היה מאמן ראשי, אבל כבר מכיר את חיצי הביקורת מקרוב. השיוך שלו ל'שלישייה הקובעת' שכללה את דני פדרמן וניקולה וויצ'יץ', והעובדה שגודס שילם את המחיר לבדו ובעצם אבן ו-וויצ'יץ', שאחראים לא פחות על הסגל, נשארו במערכת, יביא אל דלתו התמודדות לא פשוטה מביקורות בתוך ומחוץ למערכת.

 

ינצל את המצב? אבי אבן (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ינצל את המצב? אבי אבן(צילום: אורן אהרוני)

 

במקביל, לאבן יש את ההזדמנות להוכיח שמקצועית עמדת המאמן הראשי בהחלט מתאימה לו וגם אולי להוכיח שמהסגל הנוכחי ניתן להוציא יותר. הנהלת מכבי ת"א מכוונת בשלב זה לכיוון מאמן זר שיגיע למועדון הצהוב, אבל אל תפסלו אפשרות שאם אבן ומכבי ת"א ינצחו את דרושפקה שהם לא ימהרו להחליפו, ההוכחה היא העובדה שבהנהלה ניהלו סחבת ארוכה עם הרצון לפטר את גודס ובסופו של דבר פיטרו אותו מבלי שהיה להם מחליף קבוע. למישהו יש ספק שגם בעונה הזו משעמם לא יהיה במכבי ת"א?

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
גיא גודס
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים