שתף קטע נבחר

באו"ם מתחרטים: 40 שנה ל"ציונות היא גזענות"

40 שנה אחרי שחיים הרצוג קרע את ההחלטה שקבעה ש"ציונות היא גזענות" מעל בימת האו"ם, הגיעו מזכ"ל האו"ם, מזכיר המדינה האמריקני וגם בנו יצחק הרצוג לאותו המקום כדי לכבד את המעשה האמיץ. קרי: אסור לשכוח את מה שקרה כאן

באירוע מרגש במלאות 40 שנה להחלטת האו"ם ש"ציונות היא גזענות" ונאומו ההיסטורי של חיים הרצוג, שגריר ישראל באו"ם ולימים הנשיא השישי של ישראל, שקרע את ההחלטה ההיא מעל במת האו"ם - אמר הלילה (בין רביעי לחמישי) מזכ"ל האו"ם באן קי מון כי "עלייתה ונפילתה של ההחלטה היא לקח. המוניטין של האו"ם נפגע חמורות מההחלטה ההיא. אני קורא לקהילה הבינלאומית לפעול לפי האמנה של האו"ם. אנחנו צריכים להביא שלום למזרח התיכון ולהגשים את חזון שתי המדינות".

 

 (באדיבות משפחת הרצוג) (באדיבות משפחת הרצוג)
(באדיבות משפחת הרצוג)

האירוע באו"ם (צילום: ליאו סורל) (צילום: ליאו סורל)
האירוע באו"ם(צילום: ליאו סורל)

 (צילום: ליאו סורל) (צילום: ליאו סורל)
(צילום: ליאו סורל)
 

 

בהצבעה לפני 40 שנה קיבלה עצרת האו"ם החלטה ש"מוקיעה את הברית הבלתי קדושה בין הגזענות הדרום אפריקנית לציונות, קוראת לכל המדינות להתנגד לתורת הגזענות והאימפריאליזם וקובעת שהציונות היא צורה של גזענות ואפליה גזעית". השגריר חיים הרצוג הזכיר באופן שהפך לאייקוני שהאו"ם הוקם בגלל השואה וכיום הפך לארגון אנטישמי. "היטלר היה נהנה כאן", הצהיר הרצוג, וקרע את ההחלטה לעיני כול. בני משפחת הרצוג, בהם הבנים יצחק ותת אלוף במיל' מייק הרצוג, נכחו באולם ולא הסתירו את התרגשותם.

 

"זהו רגע מרגש עבורנו", אמר יצחק הרצוג. "אבי עבד על הנאום הזה הרבה זמן. הנאום הזה מוגדר על ידי היסטוריונים כאחד הנאומים הטובים של המאה ה-20. ב-1991 שגריר ארה"ב תומאס פיקרינג הביא לאבי, שהיה כבר הנשיא, את החלטת האו"ם המבטלת את ההחלטה ההיא, אבל הזכיר לו שאת הנייר הזה כבר לא צריך לקרוע", צחק הרצוג.

 

באולם נכחה גם בתו של השגריר האמריקני באו"ם דאז, דניאל פטריק מוינהאן, שנשא נאום והודיע שארצות הברית אינה מקבלת את ההחלטה ותיאבק בה.

הרצוג על רקע תמונת אביו (צילום: ליאו סורל) (צילום: ליאו סורל)
הרצוג על רקע תמונת אביו(צילום: ליאו סורל)

מזכיר המדינה האמריקני קרי (צילום: ליאו סורל) (צילום: ליאו סורל)
מזכיר המדינה האמריקני קרי(צילום: ליאו סורל)

מזכ"ל האו"ם באן קי מון (צילום: ליאו סורל) (צילום: ליאו סורל)
מזכ"ל האו"ם באן קי מון(צילום: ליאו סורל)
 

מזכיר המדינה ג'ון קרי החליט להיענות תוך 24 שעות להזמנה של ראש האופוזיציה הרצוג בפגישתם בוושינגטון. בין השאר הוא בא כדי להזכיר גם את נאומו המעולה של השגריר האמריקני מוינהאן ולימים עמיתו של קרי בסנאט האמריקני.

 

קרי אמר ש"אסור לנו לשכוח מה שקרה כאן באו"ם. נעשה הכול למנוע את החטיפה של הארגון הזה למטרות רעות". הדיפלומט האמריקני מספר 1 הצהיר כי "אנחנו עומדים לצד ישראל באו"ם ועומדים

נגד כל ניסיון לדה-לגיטימציה של ישראל, ולכן אנחנו מחפשים הסכם שלום עם הפלסטינים - כדי לשמור על ישראל יהודית ודמוקרטית. זה לא חלום בלתי אפשרי. זה אפשרי. זה מחייב אומץ ומנהיגות מהסוג שחיים הרצוג הפגין".

 

קרי אמר שכמי שנואם המון הוא יודע להעריך את ההופעות הנפלאות של הרצוג ומוינהאן. "הרצוג דיבר ב-1975 באומץ, בהיגיון, באנושיות, והעיקר הוא דיבר עם האמת לצדו. הוא נתן לכולנו עוגן לצדק שעמד במבחן הזמנים. חיים הרצוג אמר את האמת. האנטישמיות קיימת כיום. הרצוג ומוינהן השאירו לנו מחויבות להילחם בה. נגנה את האנטימשיות בכל צורה, אנחנו צריכים להרים את קולנו למען זכויות אדם וכבוד לכל אדם ונגד קנאות עיוורת שהיא מסוכנת לא רק לישראל וליהודים אלא לכל מי שמאמין בחופש ומתנגד לקיצוניות של דאעש וגופי הטרור האחרים".

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון קשר את ההחלטה ההיא באותה קטגוריה עם "ההחלטה החשוכה של האיחוד האירופי לסימון מוצרים מישראל. אנחנו מודיעים בקול ברור, שכמו שביטלנו את ההחלטה הגזענית באו"ם - כך נבטל את ההחלטה המבישה של האיחוד האירופי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים