שתף קטע נבחר

תגובת ישראל לסימון המוצרים: ירידי מכירות

הקרב על סימון המוצרים יוצא לדרך: משרד החוץ יפתח בקמפיין שיעודד אירופאים לקנות כחול-לבן

 

 

לאחר אישור ההחלטה על סימון המוצרים, מגיעה התגובה הישראלית: בימים הקרובים יפתח משרד החוץ בקמפיין שיקרא לאזרחי אירופה לרכוש תוצרת כחול-לבן, דווקא עכשיו. במסגרת הקמפיין, יקיים המשרד ירידים בשיתוף עם קהילות יהודיות ברחבי היבשת, שם יימכרו סחורות מישראל.

 

ביום רביעי אישרה נציבות האיחוד האירופי בבריסל לסמן מוצרים מהשטחים שנכבשו ב-1967: ההתנחלויות, מזרח ירושלים ורמת הגולן. ההמלצה על הצעד התקבלה במהלך ספטמבר ברוב של 525 תומכים מול 70 מתנגדים. הקמפיין, שמגיע כתגובה לאישור, צפוי להתחיל כבר בתחילת דצמבר עם יריד ראשון בפריז בירת צרפת.

 

כך יסומנו המוצרים
כך יסומנו המוצרים

במקביל להצבת הירידים, הונחו שגרירויות ישראל באירופה לפעול מול משרדי החוץ השונים ולגייס תמיכה פרלמנטארית וציבורית כדי לשכנע את המדינות שלא למהר ביישום הנחיות הנציבות. בנוסף, השגרירים יבקשו מהמדינות לאמץ "פרשנות מקלה" של הנחיות סימון המוצרים. ההערכה בירושלים היא שניתן לדחות את יישום ההנחיות, לפחות בחודשים ארוכים ואפילו מעל לשנה, בחלק מהמדינות.

 

בשבוע שעבר יצא משרד החוץ לקרב בלימה דיפלומטי לקראת פרסום ההנחיות על סימון המוצרים. במסגרת המאמצים ההלו יצאו משלחות של נציגים מהאופוזיציה ומהקואליציה למדינות אירופה עם מסר תקיף ואחיד: הסימון יביא לפיטורי אלפי פלסטינים, הוא פרס לטרור ומעודד חרם על ישראל.

 

האיחוד האירופי - מתווך לא רלוונטי

ח"כ חיליק בר (המחנה הציוני) נאם אתמול (יום ה') בפרלמנט האירופי בבריסל והתבטא באופן נוקב כנגד סימון המוצרים: "באתי לכאן כדי להציג תכנית לקידום שתי המדינות, אבל כשאתם מסמנים מוצרים, אתם באותו זמן מסמנים עצמכם כפחות רלוונטיים לפתרון הסכסוך, כמתווך לא הוגן". בר קרא למדינות אירופה: "אל תהיו פרו-פלסטינים ואל תהיו פרו-ישראלים. תהיו פרו-פיתרון". הוא הוסיף כי האיחוד מאבד את אמון הישראלים, ואמר "אתם מרחיקים את הציבור הישראלי במקום לקרב".

 

נתניהו עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
נתניהו עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני(צילום: עמית שאבי)

בר דיבר על שיתוף הפעולה בין המועצה האזורית גלבוע למחוז ג'נין שכולל פרויקטים בתחום הבריאות, התיירות והתעשייה. "ממש בזמן זה מוקם בהסכמה אזור תעשיה משותף לישראלים ולפלסטינים עם פוטנציאל להעסיק 15,000 פלסטינים. אתם רוצים לסמן מוצרים? סמנו את המוצרים של אזור התעשייה הזה ותעודדו את האירופאים לקנות שם", אמר.

 

בר הוסיף כי הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמר לו באופן אישי כי הוא לא תומך בחרם על ישראל. "האיחוד האירופי מכיר את טובת הפלסטינים טוב יותר ממנו?", שאל את נציגי האיחוד.

 

"החלטת האיחוד תפגע באוכלוסיה הפלסטינית"

במקביל למאמצי משרד החוץ, שיגר נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין פנייה דחופה לכל חברי ארגון היורוצ'מברס - ארגון העסקים הגדול בעולם הכולל כ-48 מדינות אירופיות. במכתבו ביקש לין לצאת כנגד סימון המוצרים, ואמר: "קיימת סיטואציה פוליטית מורכבת, הנובעת מהעובדה שישראל חייבת להגן על עצמה עקב זאת שהותקפה פעמים רבות, מצב מורכב שיש לפתור באמצעות משא ומתן והסכמים ארוכי טווח". הוא הוסיף כי כפייה של סנקציות כלכליות ומסחריות על ישראל "אינה מוצדקת ואינה משרתת שום מטרה ממשית", וכי ההחלטה תפגע דווקא באוכלוסיה הפלסטינית המועסקת במקומות אלו.

 

אתמול הזהירה תנועת המושבים כי "החרם האירופאי של מוצרי חקלאות מההתנחלויות עשוי להגיע לחרם כולל של מוצרים חקלאיים במדינה". מזכ"ל תנועת המושבים מאיר צור פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר החקלאות אורי אריאל ולסגנית שרת החוץ ציפי חוטובלי והתריע בפניהם על חומרת הדברים: "החקלאות הישראלית נמצאת כיום במשבר, ופרנסתם של חקלאים רבים תלויה בייצוא לחו"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משרד החוץ נגד הסימון
צילום: AFP
מומלצים