שתף קטע נבחר

חצי הסיר המלא: חגיגת ממולאים בנצרת

מיכל וקסמן מזמינה אתכם לסוף שבוע קולינרי בנצרת, שכל כולו מחווה לממולאים מכל הסוגים - קישואים, חצילים, עלי גפן, עלי כרוב, עלי בר חורפיים, עוף ומתוקים. ויש גם מתכונים

בשנה האחרונה (בנסיבות שעדיין מוקדם לדון בהן) יצא לי לבלות לא מעט בנצרת. שנה שבמהלכה הפכה עבורי העיר (שמאז ומעולם היא מהאהובות עלי בארץ), לעוד יותר מוכרת ומשמחת.

 

קצב משלה, יש לה לעיר הצפונית. העניינים מתנהלים בה בעצלתיים, התנועה זורמת בכאוס אדיב, אנשים מברכים זה את זה לשלום והרחובות מלאים בתי אוכל שמציגים שלל מטעמים שקשה לעמוד בפניהם.

 

קיץ, חורף, סתיו, אביב - כל עונה צובעת את נצרת קצת אחרת, מאירה באור שונה את רחובותיה וסמטאותיה וממלאת את שווקיה בתוצרת מקומית טרייה, רבת צבעים וריחות, שמזמינים לאסוף ממנה בכמויות ולרוץ למטבח לעשות בה מעשים.

 

מסיק זיתים ראשון, גשמים עזים ועלי בר שלוקטו בהרים, פריחת שקדיות ושקדים ירוקים פלומתיים, טלאים צעירים שמשתדכים לירקות אביביים, עוגיות לחג ולילות רמדאן סוערים, ריחות של פיתות ודברי מאפה מסורתיים בוקעים ממאפיות, עשן מיתמר מארובות, רמז לבתים מחוממים בקמין בוער או שיפודי קבב ניצלים על גריל פחמים במסעדות, קובה או פלאפל רוקדים בתוך שמן רותח, ערק צונן או קפה לוהט נמזגים בכוסות קטנות, והמון המון ממולאים מכל הסוגים והמינים.

 

ממולאים הם אבן יסוד בתרבות האוכל המקומית. סירים ותבניות של ירקות, בצקים, בשרים וממתקים שמולאו אחד אחד, בידיהן הטובות של נשים עמלניות והוגשו כמחווה של אהבה ונתינה אינסופית אל שולחן השבת או החג המשפחתי.

 

קישואים קטנטנים, חצילים, עלי גפן, בצלים, עלי כרוב ועלי בר חורפיים ממולאים באורז, בורגול או פריקה.

 (צילום: דניה ויינר)

 (צילום: דניה ויינר)
(צילום: דניה ויינר)
 

צוואר טלה ממולא צלוי בתנור או מוחבא בתוך סיר של ירקות ממולאים, נקניקיות ממולאות בעבודת יד, וערייס - פיתות ממולאות בתערובת בשר לקבב שנצלה בתוכן על גריל פחמים, ומספיג בהן את טעמיו העזים.

 (צילום: דניה ויינר)
(צילום: דניה ויינר)
 

קובה נבלוסיה מטוגנת עד פריכות, קובה נייה - בשר עדין ונא של טלה שנילוש עם בורגול דק והרבה תבלינים, מוגש עם קוביות בשר טלה צלוי, קובה בלבן - אותה קובה נייה ממולאת ומגולגלת ביד, מוגשת ברוטב יוגורט חם. פטייר - כיסוני בצק דקיק אפויים עד להזהבה, ממולאים בעלי תרד בר ובצל. ספיחה - עיגולי בצק עלים מצופים בשר טלה מתובל שנאפו בתנור כמו פיצטות קטנות, כיסוני שישברק דקיקים, כמעט שקופים, ממולאים בבשר טלה מתובל ומבושלים עד רכות ביוגורט חמצמץ.

 (צילום: דניה ויינר)

 (צילום: דניה ויינר)

 (צילום: דניה ויינר)

כיסוני קטייף - פנקייק שמרים ממולא אגוזים או גבינה, מטוגן עד השחמה וספוג בסירופ סוכר מבושם, כנאפה חמה פריכה מבחוץ, מחביאה בתוכה גבינת צאן מקומית שנמסה ושיכשכה בסירופ מתוק, עוגיות מעמול, כעך ומקרודה מבצק חמאתי פריך, שמחביא בתוכו מילוי של תמרים מתובלים בעדינות ומפודרים באבקת סוכר או אבק ירוק של פיסטוקים טחונים.

 (צילום: דניה ויינר)
(צילום: דניה ויינר)
   

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

כל אלה ועוד רבים אחרים יוגשו בסוף השבוע ברחבי העיר. הנה כמה דוגמות למה שמחכה בסוף השבוע למי שימהר ויצפין:

 

יום שישי 20.11

  • תפריט ממולאים מבית אמא בדיאנה: דוחול ספאדי מבשל עם אמו ונשות משפחתו תפריט של ממולאים מסורתיים (וגם מסורתיים פחות). בין המנות המיוחדות: צוואר טלה שלם ממולא בעלי גפן ובקישואים ממולאים (מנה ל-4 אנשים); קובה בלבן; כרוב ממולא צמחוני; כרוב ממולא בשרי עם פרוסות צוואר טלה; קישואים ממולאים בורגול ופירות ים; פלפלים ממולאים פריקה וצנוברים; ברבוניות ממולאות בבשר טלה; ועוד. פאולוס 51, החל מהשעה 12:00 ואילך, טלפון להזמנות: 04-6572919

 

  • יאיר יוספי וגיא רובננקו בשיפודי אל-זעים: עראייס (פיתה ממולאת בשר טחון וצלויה עם שמן זית על גריל פחמים) היא המנה המזוהה ביותר עם דוכן השיפודים שהוקם בשנת 1956. יאיר יוספי וגיא רובננקו (ברוט, תל אביב) יכינו עם ויסאם זעים ואנשי הגריל גם עראייס עוף ממולא בטלה; ועראייס דגים. כיכר המעיין, בין השעות 15:00-11:00 (או עד שייגמר)

 

  • אסף דוקטור וחוסאם עבאס באל טאבון: אסף דוקטור (האחים ודוק בתל אביב) וחוסאם עבאס מעניקים פרשנות חדשה למבחר מנות ממולאים מסורתיות. פאולוס 103, בין השעות 15:00-12:00, טלפון להזמנות 04-6578852

 

  • סיור קולינרי עם רונית ורד וארז קומורובסקי: פרטים נוספים בקרוב.

 

  • סיור במפעל הטחינה אל ארז: לכבוד סוף שבוע ממולאים בנצרת יציעו במפעל המקומי סיורים להכרת תהליך הייצור של הטחינה, מלכת המטבח המזרח-תיכוני, והחלבה. הסיורים, בני חצי שעה כל אחד, יצאו ביום שישי 20.11 בשעות 09:00, 10:00, 11:00. כתובת המפעל: רחוב 2004 (בניין 8), אזור תעשייה נצרת. להרשמה במייל info@alarz.co.il

 

יום שבת 21.11

  • חיים כהן ודוחול ספאדי בדיאנה: חיים כהן (יפו תל אביב) מתארח במטבחו של דוחול ספאדי לארוחת ממולאים בלתי נשכחת. פאולוס 51, החל מהשעה 12:00, טלפון להזמנות: 04-6572919

 

  • סדנת אפיית עוגיות מסורתיות עם בלקיס אבו רביע: במהלך הסדנה תלמד האופה המקומית המחוננת את המשתתפים להכין כעך-בעג'ווה (עוגיות ממולאות תמרים), מעמול ומקרוטה. במטבח אכסניית פאוזי עאזר בעיר העתיקה, 16:00-13:00, 50 שקלים למשתתף (במזומן בלבד). לפרטים ולהרשמה מראש: 050-2888606.

 

  • מיכאל גרטופסקי בתשרין: מיכל גרטופסקי (ביסטרו מיכאל, לימן, וצ'יקטי בתל אביב) יתארח בתשרין לארוחת ממולאים שמקורם בטאבון האבן גדול של המסעדה. כיכר המעיין, החל מהשעה 12:00, טלפון להזמנות: 04-6084666

 

  • איילת לטוביץ' בדיוואן אל סראיה: איילת לטוביץ' (ביתא קפה, תל אביב) תכין קישואים ממולאים בנוסח שלימדה אותה סבתה הפרסית; אבו אשרף יכין קישואים ועלי גפן ממולאים בנוסח המקומי כפי שלימדו אותו אמו ואשתו; ויחד יכינו השניים מיני קטאייף ממולאים בגבינה ובאגוזים ומבושמים בסירופ סוכר וגרניום. שוק העיר העתיקה, לפרטים 04-6578697

 

  • אדון שיפון במאפיית אלמישהדאווי: האופה אורן חג'ג', האדון שיפון, יתארח במאפייה המשפחתית לחגיגה של מעשי בצק ממולאים. כיכר המעיין, 04-6462430

 

  • ארוחת ממולאים עם פאתינה זועבי ויהלומה לוי: פאתינה זועבי, בשלנית מקומית רבת מוניטין, תארח בביתה שבעיר העתיקה את יהלומה לוי (הביסטרון, תל אביב) לדיאלוג ממולאים מרתק. לפרטים נוספים ולהרשמה: 052-6626943

 

  • אוראל קמחי וניזאר ג'ראיסה במאמא: אוראל קמחי (פופינה) מתארח במסעדת מאמא, ומציג וריאציות חדשניות לנושא הממולאים. כיכר המעיין, לפרטים ולהזמנות: 04-6377807

 

  • אוהד לוי ברוזמרי: אוהד לוי (לשעבר מסעדת אורטוריו, מלון אלמא בזכרון יעקב) מתארח ברוזמרי לארוחת ממולאים משותפת. כיכר המעיין, לפרטים ולהזמנות: 054-5709040

 

  • אייל לביא במינא: אייל לביא (רוקח 73, תל אביב) יתארח לחגיגה של דגים ופירות ממולאים במסעדת מינא הנצרתית. גליל 19 (ליד מלון רימונים).

 

  • סיורים קולינריים עם גיל להב: גיל להב, האיש שהפך את הבירה הקולינרית של הגליל לביתו השני, ידריך שני סיורים קולינריים. הסיורים, בני שעתיים וחצי, יכללו כשמונה תחנות קולינריות בעיר. היציאה מהרחבה ליד מלון רימונים שברחוב המעיין, בשעה 09:00 ובשעה 12:00. מחיר – 50 שקלים לאדם. להרשמה במייל - http://www.gil-lahav.co.il/contact.aspx

 

רק שעה וחצי מפרידות בין תל אביב לנצרת. אפשר לבוא לביקור קצר בעיר, או להעביר בה סוף שבוע של אויור צלול וטעמים משובחים. מי שיבחר לעשות בה את הלילה, יוכל ללון באחד המלונות או בתי ההארחה האלה, שחלקם מציעים מחירים מוזלים לרגל הסופש החגיגי:

 

וילה נצרת - חדר זוגי ב 400 ש"ח

http://www.villa-nazareth.co.il/

 

סיםסים - 15% הנחה

http://www.simsim-guesthouse.com/

 

אלכסנדרה - 15%

http://www.alexandrahouse.co.il/

 

אל חכים - 10%

https://www.facebook.com/alhakimguesthouse/

 

אל מוטראן - 10% הנחה

http://al-mutran.com/

 

פרטים נוספים אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק של האירוע, וגם בטלפון: 04-6106611

 

כמה מתכונים שווים למי שאין לו סבלנות לחכות לסוף השבוע:

 

עלי גפן וקישואים ממולאים בפריקה

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

עלי כרוב ממולאים

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

עלי בר חורפיים ממולאים

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

בריק תוניסאי: עלי סיגר דקיקים ממולאים בביצה

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

כיסוני מאנטי ארמניים ממולאים בבשר טלה ואפויים בתנור

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

קובה אורז מטוגן ממולא בבשר

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

קובה מבושלת במרק ממולא בבשר

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

דים סאם ולחמניות באו אסיתיות ממולאים בכל מיני

 (צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: דניה ויינר) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: דניה ויינר)

עוף ממולא בפריקה

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

טמאלס: עלי בננות ממולאים

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

טמאלס: עלי תירס ממולאים

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

קטאייף ממולאים בגבינה או באגוזים

 (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניה ויינר
עלי גפן במילוי אורז
צילום: דניה ויינר
מומלצים