שתף קטע נבחר

פינוי ופירוק בית כנסת המריבה - תוך יומיים

בג"ץ הורה למדינה להודיע שבית הכנסת פונה והחלו בפירוקו עד יום חמישי. בעל הקרקע הפלסטיני הסכים למתווה שהציעה המדינה בכמה תנאים, ובהמשך יודיע בג"ץ אם יאפשר עיכוב של שלושה שבועות בהריסה הסופית

שלב נוסף בסאגת בית הכנסת בגבעת זאב: בג"ץ אישר הבוקר (יום ג') לדחות את הריסת בית הכנסת איילת השחר, בכפוף לכמה תנאים: מחרתיים תודיע המדינה לבג"ץ שבית הכנסת פונה מאנשים ומספרי קודש וכי החלו בפירוק המבנה כפי שהתחייבו. המדינה גם תתייחס בתגובה לתנאים שהציב בעל הקרקע הפלסטיני ואז תינתן החלטה של בית המשפט אם לאפשר עיכוב של שלושה שבועות בהריסה הסופית. 

 

יורשיו של בעל השטח הפלסטיני, רבאח א-לטיף, הודיעו לבג"ץ היום כי "על מנת למנוע שפיכות דמים", הם מקבלים את המתווה שהציעה המדינה לפינוי בית הכנסת איילת השחר בהתנחלות גבעת זאב ולהריסתו. המתווה, שהציעה המדינה אתמול, כולל פיצוי של 5.2 מיליון שקל למתפללים בדמות הקמת בית כנסת חדש במקום אחר ביישוב. בנוסף ייבנה בגבעת זאב מגרש ספורט.

 

ארגון "יש דין", המייצג את בעליו הפלסטיני של השטח, מסרו כי המתווה הוא "כניעה משפילה של נציגי שלטון החוק בפני איומי הימין הקיצוני. נוכח ההתנהלות השערורייתית של המדינה בכל הנוגע לביצוע פסקי הדין של בג"ץ בתיק זה ולאכיפת החוק", הודיעו העותרים כי יסכימו למתווה זה בכמה תנאים:

 

שבוע לאחר סיום הליכי הפירוק של המבנה תוסר הגדר סביב הקרקע ויאפשרו גישה לעותרים, בדומה למצב באדמות הסמוכות לחלקה זו. 

על המדינה להעמיד ערבויות ובטוחות לכך שהיא תעמוד בזמני הפעולה נוכח הפרת התחייבויותיה פעם אחר פעם עד כה. 

אי-עמידה בשלבי המתווה ואי-קיום התנאים שמציבים בני המשפחה יובילו להריסה מיידית של המבנה ונקיטת סנקציות כספיות משמעותיות נגד המדינה.

המדינה תתחייב לא לבקש ארכה נוספת.

 

נערכים לפינוי בית הכנסת בלילה  ()
נערכים לפינוי בית הכנסת בלילה

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

בית כנסת בגבעת זאב. על קרקע פלסטינית פרטית (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
בית כנסת בגבעת זאב. על קרקע פלסטינית פרטית(צילום: אלי סגל)
 

בתגובה שהגישו עורכי הדין שלומי זכריה ומוחמד שקיר מהצוות המשפטי של "יש דין", הבהירו יורשיו של א-לטיף כי יסכימו למתווה לפנים משורת הדין, למרות "ההתנהלות המבישה של המדינה בחודשים האחרונים שמוכיחה כי חוטא במדינת ישראל יוצא נשכר".

 

העותרים טענו: "בסופו של דבר מתחוור כי הפשע משתלם. פלישה לאדמות הזולת, הקמת מבנה שלא כדין, הפרת צווים שיפוטיים של בית המשפט הנכבד, השחתת פני מקרקעין של בית המשפט העליון, התבצרות בניגוד לדין בבית הכנסת, איומים באלימות ובשפיכות דמים, כל אלה - במקום אכיפת החוק מובילים לשיתוף פעולה של הדרג המדיני עם אותם גורמים עברייניים", כתבו.

 

"אותם גורמים אף 'זוכים' למתנה משמיים בדמות תקצוב אגדי בהיקף של 5.2 מיליון שקל. מעולם לא חזינו בשיתוף פעולה כה בוטה בין המדינה ובין מעשי עבריינות ואיומים בטרור, לצורך סחטנות אשר בבסיסה עומד הדחף שלא לאכוף פסק דין של בית המשפט העליון".

 

המחלוקת סביב בית הכנסת נדונה בבית המשפט כבר שנים ארוכות, ותחילתה בעתירה שהגיש ארגון "יש דין" בטענה שהקרקע שייכת לתושב פלסטיני. בג"ץ קיבל לבסוף את העתירה ופסק על הריסת בית הכנסת, שאחרי דחיות שונות הייתה אמורה להתבצע עד היום. במהלך השבועות האחרונים הגיעו לבית הכנסת מאות נערים, רבנים ואישי ציבור כחלק ממאבק המתפללים למנוע את ההריסה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בית הכנסת בגבעת זאב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים