שתף קטע נבחר

רמב"ם: בן 13 חולה בסרטן הציל את סבתו שלקתה בשבץ

הסבתא בת ה-67 מלווה את נכדה לטיפולים במחלקה ההמטו- אונקולוגיים כבר 4 שנים. היא חשה ברע והספיקה לקרוא לנכד לפני שהתמוטטה. היא הוחשה למיון ושם עברה טיפול חדשני שמבוצע ב-6 בתיה"ח בלבד בארץ, במהלכו נשלף הקריש החוסם מהמוח. ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית ברמב"ם: "במקרים כאלה גורם הזמן הוא קריטי"

הנכד החולה הציל את סבתו: כבר ארבע שנים מלווה עיישה, פלסטינית בת 67 מעזה, את נכדה, ראג'ב בן ה-13 לטיפולים במערך ההמטו-אונקולוגי בבית החולים רות לילדים שבקמפוס רמב"ם. במשך השנים היא מנסה להקל עליו את ההתמודדות עם מחלתו, ולסייע בהצלת חייו. אלא שבימים האחרונים, היה זה דווקא הנכד שהציל את חיי סבתו שלקתה בשבץ מוחי בעודם בבית החולים.

 

ראג'וב הוא אחד מעשרות ילדים פלסטינים הסובלים ממחלות קשות ומקבלים טיפולים בישראל. מאחר והטיפולים נערכים בסבבים של כמה ימים בכל פעם, שוהים הילד וסבתו במלונית שנמצאת בבית החולים.

 

לפני כעשרה ימים במהלך שהותם במלונית, בשעות הבוקר המוקדמות, חשה הסבתא ברע וניסתה להעיר את נכדה. ברגע שהצליחה לעשות זאת – התמוטטה. הנער הצעיר גילה תושייה ורץ להזעיק את הצוות הרפואי מאחת ממחלקות הילדים הממוקמות במבנה.

 

הוא שב בתוך זמן קצר אל הסבתא, שהתעוררה בינתיים, כשהוא מלווה באחות ורופא. השניים בדקו את הסבתא וגילו שהיא סובלת מחולשה קשה של פלג גוף ימני והפרעת דיבור קשה, סימנים המעידים על כך שהיא עוברת שבץ מוחי חריף.

 

בתמונה: ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית ברמב"ם, בחדר הצנתורים. זמן שיא לביצוע ההליך (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
בתמונה: ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית ברמב"ם, בחדר הצנתורים. זמן שיא לביצוע ההליך(צילום: יונתן בלום)

 

הליך חדשני: צנתור מוח שבמהלכן נשלף הקריש

בית החולים אמרו מרגע האבחון הוכנסה הסבתא למסלול טיפול מהיר וייחודי לרמב"ם, המכונה "השטיח האדום", שמטרתו לזרז את הטיפול כדי להציל כמה שיותר רקמת מוח. היא סבלה משבץ איסכמי, כאשר קריש דם מונע זרימת דם תקינה אל המוח. את הקריש אפשר להמיס לרוב בעזרת הזרקת חומר הנקרא tPA, אולם הדבר לא התאפשר במקרה זה: ההמסה אפשרית רק במהלך שלוש שעות מרגע האירוע, אך חלפו כארבע שעות מאז שהאישה נראתה לאחרונה במצב תקין.

 

בסופו של דבר הוחלט לבצע צנתור מוח, שבמהלכו נשלף הקריש החוסם מהמוח. ההליך מאפשר להרחיב את חלון הטיפול בשבץ משלוש לשמונה שעות. בית החולים רמב"ם הוא אחד משישה בתי חולים בישראל בהם מבוצע ההליך.

 

"כשהמטופלת הגיעה למיון, ביצענו בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת שהראתה חסימה של ענף בספרה השמאלית במוח, החלק המספק חמצן לאזור הדיבור ואחראי על יכולת להתבטאות ועל תפקוד היד והרגל הימנים", מספר ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית ברמב"ם ומי שמבצע צנתורי מוח בביה"ח, "בבדיקות ניתן היה לראות בצורה יפה שלמרות הזמן הרב שחלף מתחילת האירוע, חלקים גדולים מרקמת המוח של המטופלת היו ברי הצלה".

 

בבית החולים ציינו כי ההליך כולו, מרגע שהאישה הובאה למיון ועד סיום הצינתור – בהצלחה – היה קצר ביותר: שעה ורבע בלבד, שהוגדר כזמן שיא.

 

"לחולה היה מזל רב להתמוטט ברמב"ם", אומר ד"ר אמסלם, "במקרים כאלו הזמן הוא גורם קריטי, והודות למיומנות של הצוות המטפל והניסיון הרב שיש לצוות אחראי שבץ ברמב"ם היא אובחנה וטופלה במהירות. למזלה היא גם התמוטטה בבית חולים שבו הטיפול שהייתה זקוקה לו זמין".

 

הנכד המודאג, שישב מחוץ לחדר הצנתורים קיבל את הידיעה על הצלחת ההליך בשמחה. זמן קצר לאחר הטיפול, הצליחה הקשישה להזיז את ארבעת הגפיים, דיברה ותקשרה עם נכדה. ביום שישי האחרון, שבוע לאחר האירוע, היא שוחררה לביתה במצב טוב.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיוטר פליטר, דוברות בית החולים רמב"ם
ראג'ב וסבתו עיישה. הציל את חייהס
צילום: פיוטר פליטר, דוברות בית החולים רמב"ם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים