שתף קטע נבחר

חשיפה: זה הבסיס המשפטי לפעול נגד התנועה האיסלאמית

פרקליט המדינה סיפק לקבינט המדינה חמישה "עוגנים" שעל בסיסם הוצא הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית אל מחוץ לחוק

הקבינט המדיני-ביטחוני הכריז אתמול (יום ג') על הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית כהתאחדות בלתי מותרת לפי תקנה 84 לתקנות ההגנה רק לאחר שפרקליט המדינה שי ניצן סיפק חוות דעת שהיוותה את הבסיס המשפטי להחלטת היועץ המשפטי לממשלה ולקבינט.

 

 

ניצן סיפק בחוות דעתו תשתית שכללה חמישה "עוגנים" להכרזה על הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית כהתאחדות בלתי מותרת:

 

  1. שיתוף הפעולה הנרחב של התנועה האיסלאמית עם חמאס בנושאי ירושלים והר הבית. שיתוף הפעולה מתבטא הן ברמת פעילות מוסדות התנועה, שחלקם פעלו בשיתוף פעולה עם חמאס, והן הפעילויות המשותפות שמקיימת התנועה עם חמאס.
  2. מאז המחצית השנייה של שנת 2014 הוכרזו שמונה מוסדות של התנועה האיסלאמית כהתאחדויות בלתי מותרות משום שפעלו ביחד עם חמאס בירושלים. אף על פי כן, ולמרות הנקיטה בצעדים אלו, לא חדלה התנועה משיתוף הפעולה עם חמאס בירושלים, ומשנסגר מוסד מסוים - מיד קמה לו חלופה.
  3. קיים מידע מודיעיני המלמד כי התנועה האיסלאמית מעוניינת בהמשך פעילות המוראביטון -השוהים בשכר המנסים למנוע מיהודים לעלות להר הבית - למרות הוצאתם אל מחוץ לחוק. זהו פרויקט הדגל של שיתוף הפעולה בין הפלג הצפוני לחמאס.
  4. התנועה האיסלאמית מסתייעת במערך הפיננסי הגלובלי של תנועת האחים המוסלמים, וממומנת על ידה בדרכים שונות. במשך שנים מומן חלק גדול מפעילות התנועה על-ידי קרנות מזוהות חמאס. התנועה האיסלאמית ממשיכה לקבל תמיכה ישירה מקרנות של האחים המוסלמים.
  5. פסיקת בית המשפט העליון קובעת כי פעילותו של ארגון טרור נותרת פעילות אסורה, גם כאשר היא מקיפה מעשים לגיטימיים לכאורה. לכן, העובדה שהתנועה מקיימת גם פעילות צדקה ופעילות חינוכית אינה מונעת את הוצאתה מחוץ לחוק.

 

המשמעות האופרטיבית של הוצאת התנועה אל מחוץ לחוק תיקבע על-ידי הדרג המדיני. מי שימשיך לפעול במסגרת התנועה ייחשב לעבריין. בתנאים מסוימים, ניתן יהיה להחרים כספים ונכסים של התנועה. כדי לפעול נגד משרד או גוף ספציפי של העמותה דרושות ראיות כדי לקבוע שהוא אכן משתייך לתנועה האיסלאמית. מעתה יוכלו חוקרי שב"כ והמשטרה לעצור כל פעיל או תומך בפלג הצפוני של התנועה, מהלך שייתכן שייצא לפועל כבר בימים הקרובים.

 

בשב"כ הביעו הסתייגויות מהמהלך. בדיוני הקבינט הביעו נציגי שב"כ חשש שההכרזה תגרום להתססה וכן שתגרום לכך שפעילי הארגון ימשיכו בפעילותם מתחת לרדאר ויהיה קושי לעקוב אחריהם. הם הציעו להוציא אל מחוץ לחוק דווקא את ארגון האחים המוסלמים, אבל נתניהו הורה להם לספק לפרקליטות מידע מודיעיני שיאפשר להם לגבש תשתית ראייתית שתאפשר את ההכרזה. לכן, לקח זמן ליישם את הרצון להוציא את הפלג מחוץ לחוק מאז התגבש הרעיון והתקיימו על כך כבר כמה ישיבות בקבינט.

 

בשב"כ מסרו כי הם מנועים מלהתייחס לדברים שנאמרו על ידי נציגיהם במסגרת דיוני הקבינט. "מיותר לציין כי שב"כ פועל ליישם באופן מלא כל החלטה שהתקבלה על ידי הדרג המדיני", נאמר.

 

ועדת המעקב של ערביי ישראל כינסה ישיבה דחופה בנצרת בעקבות ההחלטה, והכריזה על שביתה כללית ביום חמישי במגזר, ובכלל זה גם מוסדות חינוך. באום אל-פחם תתקיים הפגנת מחאה באותו יום. השייח כמאל חטיב אמר: "ממשלת ישראל ניצלה את האירוע בפריז, אבל אנחנו חוזרים ואומרים שהתנועה האיסלאמית רואה בדאעש ארגון שפוגע באיסלאם ובמוסלמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השייח ראאד סלאח
צילום: רויטרס
מומלצים