שתף קטע נבחר

"הצלקת על פניי תמיד תזכיר לי את השנאה"

רק לפני כמה חודשים הפכה טמירה ברין לקורבן לאלימות רק בגלל היותה טרנסג'נדרית. למקרה הקשה הזה מצטרפת גם התאבדותה של מאי פלג השבוע, טרנסג'נדרית נוספת שהחליטה שאין ביכולתה להתמודד יותר עם הדעות הקדומות. יום הזיכרון הטרנסג'נדרי שמצוין היום ברחבי העולם, מבקש להזכיר לנו שמשהו חייב להשתנות

 

 
לאחר רציחתה של ריטה האסטר בנובמבר 1998, הקהילה הטרנסג'נדרית בארה"ב הניעה את הפרויקט "לזכור את מתינו", שהוביל ליום הזיכרון הטרנסג'נדרי שמצוין היום (ו') ברחבי העולם. גם בישראל אימצו את היום הזה, והשנה הוא יעסוק בתחושת האובדנות שמאפיינת פעמים רבות אנשים מהקהילה.

 

מאז יום הזיכרון הקודם לדוגמה, נרשמו יותר מ-271 דיווחים על ניסיונות רצח של אנשים טרנסג'נדרים, כך על פי ארגון 'מעברים' לקהילה הטרנסית. עוד עולה מנתוני הארגון, כי 41 אחוזים מהאנשים הטרנסג'נדרים עצמם ניסו לשלוח יד בנפשם לפחות פעם אחת בחייהם. אל הסטטיסטיקה העגומה הזאת נכנסה גם מאי פלג ז"ל, לשעבר יושבת ראש הבית הפתוח בירושלים ודמות מוכרת ואהובה בקהילה הגאה, שהתאבדה ביום שבת שעבר.

 

"לא משנה כמה יפה וכוסית את תיראי, לא יעזור כלום בעולם האמיתי, כי תמיד יבוא איזה ערס עם דעות קדומות וינפץ לך את זה בפרצוף", טוענת טמירה ברין, טרנסג'נדרית מקרית ביאליק.

 

רק לפני כמה חודשים, מצאה עצמה מעורבת בויכוח שהתלקח לכדי אלימות של ממש. מישהו ניפץ כוס על הפנים של טמירה, והערב הסתיים באשפוז ותפרים. "זאת המזכרת שקיבלתי מהטרנספוביה, שהיא לא נגמרת ואני רואה אותה כצלקת על הפרצוף שלי כל יום מחדש. אני נזכרת בזה וזה מזעזע אותי".

 

איך מתגברים על הטראומה?

"לא מתגברים, זה הקטע. כשאני רוקדת במועדון אני מסתכלת סביבי כל הזמן וזה דברים שלא היו לי. זה מזעזע. חברות מנסות להוציא אותי מהסרט כשזה קורה, ומרגיעות אותי, אבל זה כמה דקות מלחיצות מאוד".

 

נותרה עם טראומה. טמירה ברין היום ובזמן האשפוז (צילום: צילום מסך) (צילום: צילום מסך)
נותרה עם טראומה. טמירה ברין היום ובזמן האשפוז(צילום: צילום מסך)

 

כשהמקרה אירע, הלכת למשטרה?

"הלכתי, כמובן, וכשאתה מגיע לתחנה, נותנים לך הרגשה של כאילו יש טיפול, אבל למעשה התיק נסגר מחוסר ראיות, וכל זה בזמן שיש סרטון ויש עדים שיודעים מי הם התוקפים, והתוקפים עצמם עדיין מסתובבים חופשי ועם כל המצלמות והטכנולוגיה, ולא מצאו אותם. בכלל, המון טרנסג'נדריות חוות מציאות כזאת, כמה שזה עצוב להגיד. למשל חברה שלי מתל אביב, טרנסית, נתקלה במישהו שנתן לה אגרוף לפנים. המזל שלה הוא שהיא ידעה להתגונן".

 

 

 

"אני מקווה ומאחלת למדינה ולחברה שלנו שתתחיל להיות מודעת לשונה ולא רק בתל אביב אלא גם בפריפריה. יש כאן אנשים מדהימים ואני נהנית פה, אבל יש קומץ של בורים שמכתימים את כולם. אני ממש משווה את זה לקבוצות קיצוניות של טרוריסטים. זו ממש קיצוניות פרימיטיבית".

 

במרכז ניר כץ למאבק בלהט"בופוביה של האגודה למען הלהט"ב, מציינים שהמקרה הזה הוא ממש לא בודד. למעשה, 19% מהפניות למרכז הם דיווחים של טרנסג'נדרים, נתון גבוה בהרבה משיעורם באוכלוסיה.

 

ראשי המרכז אף שלחו השבוע מכתב למפקד מחוז חוף, ניצב זוהר דביר, בעניינה של טמירה, ובו כתבו: "אנו מוצאים כי מצב בו תקיפה חמורה של נשים טרנסג'נדריות אינה זוכה למענה חקירתי רציני מטעם המשטרה, הינו בלתי מקובל לחלוטין, ונוגד את הצהרותיה של המשטרה בדבר מחויבותה לביטחון חברי וחברות הקהילה הגאה", והוסיפו: "הדבר חמור במיוחד לאור הרצח הנורא במצעד הגאווה בירושלים, בו נוכחנו שוב עד כמה מאוימת הקהילה".

 

הגנה עצמית לטרנסג'נדרים

"במציאות שבה אחת מתוך שלוש נשים עוברת הטרדה מינית, ואחת מתוך חמש נשים עוברת אונס, כשטרנסים וטרנסיות עוברים מעבר להטרדות הרגילות עוד הרבה אלימות שמופנית כלפיהם, זה אלמנטרי בעינינו לשאוף לכך שכל אישה תעבור קורס של הגנה עצמית", אומרת ענת אראל, שעוסקת באמנויות לחימה ב-30 השנה האחרונות, ותעביר בשבוע הבא קורס הגנה עצמית לטרנסג'נדרים במרכז הגאה בתל אביב.

 

הקורס, יוזמה של עמותת "אל הלב", אמור לעזור להפחית אלימות כנגד נשים באמצעות העצמתן. "הגנה עצמית משפרת יכולת להתמודד עם כל מני מצבים, החל ממצבי 'שחור – לבן' שתוקפים אותי או נוגעים בי נגד רצוני, אבל גם במצבים אפורים שהם מצבי ביניים שאנחנו צריכות וצריכים לדעת להתמודד ולאבחן אותם", אומרת ענת. לדבריה, רוב התקיפות נעשות ע"י קרובים ומכרים ולא ע"י מישהו שקופץ מבעד לשיחים.

 

מה מבדיל בין סתם קורס הגנה עצמית ובין קורס הגנה עצמית לקהילה הטרנסג'נדרית?

"אצל טרנסים הרבה מאוד ממה שאני קוראת הטרדה או תקיפה מינית, נעשים בצורה מילולית כשאנשים עוברים גבולות ושואלים אותם שאלות שלא היו חושבים לשאול כל אדם אחר, לדוגמה 'איך קראו לך קודם?', 'מה יש לך בין הרגליים?', 'איך אתה עושה סקס'? וכדומה. קורס כמו שלנו מלמד להתמודד גם עם מצבים כאלה – מלמדים לשים גבולות. הגבולות של כל אחד הם אישיים ואנחנו משלבים הגנה עצמית פיזית עם הגנה עצמית נפשית ומנטאלית".

 

 (עיצוב: דנית רוט) (עיצוב: דנית רוט)
(עיצוב: דנית רוט)

 

תגובת המשטרה

דובר משטרה חוף: "הטענות לכאורה כי המשטרה לא מיצתה את חקירתה משוללות כל יסוד. במשטרת זבולון האמונה על החקירה התייחסו בכובד ראש ובמקצועיות רבה לארוע החמור. משטרת ישראל הינה משטרה שוויונית ולא מבחינה בשייכותו של הקורבן למגזר זה או אחר ובוודאי שאיננה מושפעת בשל כך. חומרי החקירה שסיפקה הקורבן אינם מהווים תשתית ראייתית מספקת על מנת לגבש כתב אישום".

 

צריכים לדבר עם מישהו?

  • הייעוץ - הבית של הבית הפתוח - ינון, 053-3328-299 ובפייסבוק ״הבית הפתוח בירושלים״
  • ער״ן (עזרה ראשונה נפשית) 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע - 1201
  • יש עם מי לדבר, קו הקשב של האגודה: 03-6205591 בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30
  • שירות "ברוכות הבאות" - 0524776707

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צילום מסך
טמירה ברין
צילום: צילום מסך
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים