שתף קטע נבחר

התוכנית שהורידה את שיעור הזיהומים בפגיות ב-30%

נתונים שנאספו במהלך 20 שנה מראים כי אחד מכל 4-5 יילודים לוקה בזיהום בדם במהלך אשפוזו בפגייה, מצב שעלול לסכן את בריאותו משמעותית. כדי להוריד את שכיחות הזיהומים בפגים, הושקה תוכנית לאומית הנקראת "לגעת באפס". היום, עם תחילת השנה השנייה שלה, ניתן לציין באופטימיות זהירה ששיעור הזיהומים בירידה

בשיתוף העמותה למען הפגים בישראל

 

הסכנות של הפגים במהלך אשפוזם בפגייה הן רבות. בין השאר, הם חשופים לזיהומים שעלולים להזיק לבריאותם באופן משמעותי. מניתוח מדדי תחלואה ביילודים הנולדים במשקלי לידה מתחת ל- 1500 גרם על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות בישראל, זה כ-20 שנה, עולה כי אחד מכל 4-5 יילודים לוקה בזיהום בדם במהלך אשפוזו בפגייה.

 

שכיחות זיהומים נרכשים בדם בילודים אלו היא פי 2-4 בהשוואה למדינות מפותחות במערב אירופה, ארה"ב ויפן. מציאות זו מסכנת את חיי הפגים, מאריכה את אשפוזם ועלולה לפגוע באיכות חייהם בעתיד.

 

כדי להוריד את שכיחות הזיהומים בפגים, החליט האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה ליזום תוכנית לאומית בנושא. הנחת המוצא הייתה שאין לקבל את תופעת הזיהומים ביילודים כגזרת גורל וכי ניתן להוריד את שיעור הזיהומים בתהליך של שיפור איכות ושינוי תרבותי.

 

קיראו עוד

"שום דבר לא מכין אותך ללידת פג"

"בפגייה אנחנו מצילים חיים במובן הכי אמיתי"

"רק מי שחווה לידת פג יכול להבין את עוצמת הרגשות"

 

היעד: להוריד את שיעור הזיהומים

להנעת התכנית הוקם ע"י יו"ר האיגוד, צוות היגוי שכלל ניאונטולוגים (רופאים מומחים בטיפול בילודים), אחיות פגים ורופא המומחה במניעת זיהומים. התכנית פותחה בשיתוף פעולה עם חברת אינטל, אשר שולבה בצוות ההיגוי למתן המלצות בנושא שיפור תהליכי עבודה ומצוינות ארגונית.

 

צוות ההיגוי גיבש יעדים, קווים מנחים, מסד נתונים למדידה ועזרים (כגון דפי תצפית, רשימות תיוג ושאלון למידה/תחקיר על כל אירוע זיהומי בדם). היעד שעליו הוסכם היה ירידה בשיעור זיהומים ב-25% לשנה מדי שנה ב-3 שנות התוכנית.

 

במקביל, נתבקשו מנהלי הפגיות ע"י יו"ר האיגוד למנות צוות הכולל ניאונטולוג, אחות, ורופא/אחות למניעת זיהוים שיוביל תהליך של שיפור איכות להורדת שיעור הזיהומים, יונחה ע"י צוות ההיגוי וישתתף במפגשים עם צוותי פגיות עמיתים לצורך לימוד והפקת לקחים 'רוחבית'.

 

התוכנית, שנקראת 'לגעת באפס', הוצגה למנכ"ל משרד הבריאות אשר גיבה את התכנית והעביר הנחייה למנהלי המרכזים הרפואיים לשתף פעולה. התוכנית הושקה בקיץ 2014 בסדנא שאליה הוזמנו הצוותים של הפגיות (23 צוותים) ומנהלי הפגיות. במהלך הסדנא הוצגו היעדים, אשכולות המידע (קוים מנחים), מדדים לאיסוף והעזרים (ארגז כלים) שיסייעו להוריד את שכיחות הזיהומים בתהליך של שיפור איכות.

 

לצורך קבלת הדרכה והנחיה מצוות ההיגוי ועידוד למידה בין הפגיות, הוקמה רשת פנימית במייליםי לשיתוף העמיתים בכל נושא או שאלה הקשורה בנושא הורדת שיעור זיהומים. כמו-כן, מדי חודש, נערכו שיחות ועידה בהנחית צוות ההיגוי לצוותים המקומיים (שחולקו ל-3 קבוצות לפי גודל הפגייה), שבהם, כל פגייה דווחה על הזיהומים שנרכשו באותו חודש ומה למדו מהם, איזה לקחים הופקו ומהו הנושא/תהליך שבו הם עוסקים כדי להוריד את שיעור הזיהומים בפגייה.

 

אופטימיות זהירה: הירידה בשיעור הזיהומים - יותר מהיעד שנקבע

התוכנית התקבלה ע"י הפגיות בעניין רב. האתגר הגדול היה להביא לשינוי תרבותי שהיכולת למנוע זיהומים היא בידינו תרתי משמע. לצורך השינוי התרבותי נדרשה מנהיגות ניהולית אשר התבטאה בהעלאת נושא מניעת הזיהומים לראש סדר היום של הפגיות בביקורי הבוקר, בישיבות הצוות ובהעצמת האחיות וההורים להעיר ולהאיר לאנשי הצוות להקפיד יותר על היגיינת ידיים ופעולות נוספות למניעת זיהומים.

 

בפגיות הוצבו שלטים במקום בולט שהתעדכנו מדי יום במספר הימים שחלפו מאז הזיהום בדם האחרון. פגיות ש'שברו שיא' ביחס לממוצע שלהם במשך הזמן ללא זיהום, זכו לציון לשבח מצד מנהל המחלקה ובהמשך אף מהנהלת המרכז כולל מתן פרס כארוחת צהריים או טיול מחלקתי.

 

הפגיות שיתפו והתייעצו עם עמיתיהם בתכניות ובאתגרים תוך זרימת מידע שוטף בנושא בשיחות הועידה וברשת הייעודית במייל. כ-6 חודשים לאחר תחילת התוכנית, התקיימה סדנא נוספת שאליה זומנו כל הצוותים שבהם ובה הציגו הפגיות את מקצת מהתהליכים שאותם הטמיעו כדי ליישם את הקווים המנחים בנושא מניעת זיהומים.

 

כאמור, מדי חודש נתבקשו הפגיות לדווח על שיעור הזיהומים בפגיות. הנתונים נאספו ע"י צוות ההיגוי שעיבד את הנתונים ושיקף אותם חזרה לפגיות.

 

בתום שנה לתוכנית, הוצגו התוצאות לצוותים אשר הצביעו על ירידה של 30% בממוצע בשיעורי הזיהומים בכלל הפגיות בארץ, תוצאה טובה מהיעד שנקבע מלכתחילה). תוצאות אלו נתקבלו מהשוואת שיעורי הזיהומים של החציון הראשון של שנת 2015 בהשוואה לשנת 2013 ביילודים שנולדו במשקל לידה מתחת ל-1500 גרם.

 

יש לציין שהדרך המקובלת בספרות המקצועית להוכיח שיפור היא בשיטות סטטיסטיות מקובלות (SPC) ולאו דווקא בהשוואת חציונים. כדי להוכיח שיפור בשיטה זו אנו זקוקים לעוד מספר חודשים של תוצאות.

 

עם תחילת שנת ההתערבות השנייה, ניתן לציין באופטימיות זהירה שיש מגמת ירידה בשיעור הזיהומים אך מוקדם לומר אם מגמה זו היא עקבית וקבועה.

 

ניתן לציין כי מתחולל תהליך מוצלח וייחודי של שיפור איכותי המונע ע"י השטח (ולא ע"י הרמה הממונה/המפקחת) בשיתוף פעולה ולמידה משותפת בין הפגיות אשר עשוי להביא לירידה משמעותית בתחלואת הפגים בישראל.

 

תהליך זה, עשוי לשמש גם כמודל לחיקוי לשיפור איכות ולהורדת תחלואה גם התחומים אחרים מלבד שיעור זיהומים ואף במחלקות נוספות מחוץ לפגיות.

 

מנהל היחידה לטיפול מיוחד ביילוד ובפג, בית חולים ברזילי ויו"ר האיגוד הניאנטולוגי, חבר בהנהלת "הפורום למען הפגים בישראל"

 

עמותת לה"ב מארגנת ב 6 בדצמבר אירוע התרמה, הכולל מופע של הזמרת קרן פלס למען הפגים בישראל - מספר הקו החם לרכישת כרטיסים ותרומות: 03-9533935

 

עמותת לה"ב ו-YNET מזמינים את הורי הפגים בארץ, וכן את הפגים שהתבגרו, לשתף את עם ישראל ברגעים המיוחדים אותם חוו ולהעלות את התמונה הנבחרת שלהם בצירוף סיפור אישי קצר לאלבום הפגים הגדול לשנת 2016 ולעורר השראה, תקווה בקרב אלפי ההורים לפגים בארץ. זו ההזדמנות שלכם, ושלנו, להציג לציבור הרחב את החוויות המיוחדות והרגעים השבריריים והמרגשים אותם חווינו.

 

כיתבו לנו

 

** בעצם שליחת תמונה וטקסט לכתובת המייל לעיל הינכם ההורים (אמא ואבא יחד) מאשרים את הצגת התמונה והטקסט ופרסומם באתר ynet ובמרכיבי פעילות האלבום.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על הפגים מפני סכנות הפגים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים