שתף קטע נבחר

האם חופשת הלידה של צוקרברג תשפיע על אבות בישראל?

מייסד ומנכ"ל פייסבוק הודיע שהוא ייצא לחופשת לידה של חודשיים כשבתו תוולד. כולם שמחו לפרגן לגבר הפמיניסט והרגיש אך האם אב בישראל שירצה ליהנות מהשבועות הראשונים עם ילדו בבית יוכל לעשות צעד כזה?

אתמול יצא מארק צוקרברג בבשורה מפתיעה ומרגשת, בפוסט שהוא כתב בפייסבוק (כמובן) הוא הודיע לכל העולם שהוא יוצא לחופשת לידה. כן, הבנתם נכון, מאותו הרגע, למשך חודשיים, הוא לוקח הפסקה מתפקידו והופך לאב במשרה מלאה. ההצהרה של צוקרברג זכתה לתגובות אוהדות עד מאד. ולא רק הקרובים לצוקרברג התרגשו והגיבו אלא גם אצלנו, בישראל,הייתה התרגשות גדולה.

 

עוד על חופשת לידה:

5 מלכודות שיהרסו לכם את הזוגיות אחרי הלידה

כל ההתחלות קשות: הורים מספרים על הימים הראשונים

"בבקשה אל תאריכו לי את חופשת הלידה"

 

בחדשות עצמן יצאה על כך הודעה וגם הפייסבוק היה כמרקחה. ואני שואלת: הכצעקתה? האם באמת מדובר בבשורה מרגשת, גם עבורינו ההורים הישראלים? סביר להניח שלא. אין ספק כי המהלך של צוקרברג הינו מהלך פמניסטי ומרגש. יזם בסדר גודל של מארק צוקרברג שמודיע קבל עם ועולם כי הילדה שלו היא הדבר הכי חשוב שיש לו ברגע זה בחיים, היא לא דבר יום יומי.

 

מה עוד שצוקרברג הגדיל לעשות וציטט מחקרים הטוענים כי "כאשר ההורים יוצאים לחופשה מהעבודה כדי להיות עם התינוקת שלהם, התוצאות טובות יותר עבור הילדים וההורים".ובעצם הוא העביר, באופן חד משמעי וברור, את המסר שהוא מרגיש כל כך מחויב לתהליך ההורות והזוגיות עד שהוא יוצא לחופשת לידה.

 

צילום מתוך פייסבוק ()
צילום מתוך פייסבוק

אני לא זוכרת אף תקדים להודעה כזאת. אף מנכ"ל, יזם או מייסד חברה שיצא בהצהרה משמעותית שכזאת אי פעם. הדבר היחיד שעולה בזכרוני, הוא הצהרתה של מנכל"ית "יאהו", מאריסה מאייר, שעשתה בדיוק ההיפך מצוקרברג, והחליטה לחזור לעבודה ללא חופשת לידה. על מעשה זה, כזכור, היא זכתה לתגובות מזועזעות, כאלה ששפכו עליה קיטונות של רותחין. בכל תכנית שמכבדת את עצמה הזכירו את המהלך שלה וצקצקו שפתיים כנגדה, אמרו שהיא זאת שפוגעת בפמניזם ושמה שהיא עושה בכלל לא הגיוני ולא מקובל.

 

בואו נאמר, שאם הייתה כיכר העיר היום, כמו פעם, היו סוקלים אותה, מעלים אותה על המוקד וקוראים לה "מכשפה". המעשה של המנכ"לית נחשב כמעורר תדהמה וזעזוע. ואף אחד לא דיבר על כך שאולי בעלה הוא זה שנשאר בבית בחופשת לידה. את הפרט הזה העדיפו לעזוב.

 

מנכ"לית "יאהו" העדיפה לוותר על חופשת הלידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנכ"לית "יאהו" העדיפה לוותר על חופשת הלידה(צילום: AFP)

וזה המקום להתייחס לומר לכל אלו שהביעו סקפטיות מההודעה של צוקרברג. אלו שטוענים כי האב המאושר לא יחליף חיתולים בעצמו או יקום לתינוקת בלילות, וכי בעצם מדובר בגימיק. אלו הטוענים כי ההודעה הזאת היא מהלך מבריק של צוקרברג שנועד כדי להראות כי חברת פייסבוק, בניגוד לחברות אחרות בארה"ב (כמו יאהו לדוגמה), היא חברה נאורה ומתקדמת. חברה המאפשרת לעובדיה לקחת ארבעה חודשי לידה, ומתכוונת לכך באמצעות דוגמה שהמנכ"ל שלה נותן באופן אישי.

 

אז מה? גם אם יש בסיס אסטרטגי בהצהרה האם עדיין לא מייצג צוקרברג סמן ימני שיכול להוביל לשינוי? בהחלט כן. אצלנו אגב, ההצהרה של צוקרברג, כפי שהמצב נראה כרגע, אינה באמת משמעותית עבור גברים שרוצים לצאת לחופשת לידה.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

ניתן להתרשם מצוקרברג ולהלל אותו כאב השנה, כגבר הפמניסטי החדש, אבל בינינו, רוב הסיכויים שאצלנו זה לא ישנה הרבה. סביר להניח שבמדינה שלנו גבר שיצא לחופשת לידה יזכה לתדהמה סביבתית ולתנאים כלכליים שאינם מספקים, ואישה שתחזור לעבודה כי בעלה בחופשת לידה תזכה לקיטונות לעג, ביקורת נוקבת וחוסר הבנה.

 

כמה גברים באמת יכולים לצאת לחופשת לידה?

ואם אתם רוצים להיעזר בנתונים על מנת להבין עד כמה התמונה עגומה הרי שבישראל, יש לציין, גברים אמנם רשאים על פי חוק לצאת לחופשת לידה אבל רובם לא עושים את זה. על פי נתוני הביטוח הלאומי לשנת 2014, רק 473 גברים קיבלו דמי לידה מהביטוח הלאומי, וזה אומר שבסך הכל 0.4% מכלל הגברים בישראל יצאו לחופשת לידה.

 

מדוע? קודם כל החוק בישראל, כפי שהוא קיים כיום, מייצר בעיתיות מכיוון שאינו מאפשר לגברים בחירה לגמרי חופשית. על פי החוק, האב יכול להחליף את בת זוגו בעת חופשת לידה, רק בסיום ששת השבועות הראשונים המיועדים רק לה. בנוסף לכך ישנה כמובן הסיבה הכלכלית, ולצידה סיבה חברתית-תרבותית.

 

אנחנו עדיין לא שוויוניים ופמניסטיים כפי שהיינו רוצים לחשוב על עצמינו. עדיין רוב מקומות העבודה לא באמת מעודדים גברים לקחת חופשת לידה, ומי שרוצה לקחת חופשת לידה נחשב בסביבתו כ"עוף מוזר", כזה שההצהרה שלו אינה מתקבלת כלל וכלל בברכה.

 

אי אפשר להתעלם מכך שרוב הגברים בישראל לא נמצאים במצבו הכלכלי של צוקרברג או במעמדו בכלל, ולכן יציאה לחופשת לידה אינה דבר ריאלי מבחינתם. וכך, למרות רצונן של נשים בישראל לנפץ תקרות זכוכית, ומאמציהן לעשות זאת בתחומים שונים, עדיין בכל הקשור לחופשת לידה לא באמת התקדמנו. כיום רוב הנשים הן אלו שנשארות בבית בחופשת לידה, דבר שנתפש בעיני החברה בישראל כמחויבות חברתית תרבותית, שרואה זאת כחלק מתפישת האימהות.

 

להעביר לילדים מסרים על שוויון

ודווקא בגלל המצב הזה, אסור לנו לוותר. זהו הזמן למנף את המהלך הזה . עלינו ההורים וההורים שבדרך, להרתם ולהפעיל לחץ על מערכת המשפטית ועל חברות וארגונים על מנת שיהיה כאן שינוי של ממש. כמו כן, עלינו להסביר לילדים ולמתבגרים שלנו כי אפשר ונכון לעשות שינוי. עלינו להסביר להם שיש מודל שונה של אבהות, אימהות וזוגיות, כזה שצריך לשאוף אליו.

 

עלינו ללמדם מגיל צעיר לחשוב כמו אזרחים החיים בחברה שדוגלת בשיוויון ומקיימת שיויוון. ואולי אז, בזכותם, נגיע למצב האידיאלי: מקומות העבודה יאפשרו לאבות, שרוצים בכך, לצאת לחופשת לידה, ויאפשרו לגברים לצאת יום בשבוע מוקדם כדי לאסוף את הילדים בזמן מהגן ומבתי הספר. אולי אז כל מקומות העבודה בישראל יבינו שהמשפחה היא ערך חשוב, כזה שמחזק את העובדים שלהם, ולא כזה שהורס ומפריע.

 

אולי אז יבינו כולם שאבהות ואמהות הם תפקידים חשובים, שניהם יחד וכל אחד לחוד. וכיום, זהו המסר שאני מנסה להעביר לילדים שלי,בדרכים שונות. ולא נותר לי אלא לקוות שעבורם השאלה: איזה מין אב/אם אני רוצה להיות, עד כמה אני רוצה להיות שותף בחיי ילדיי ומהי המשפחה עבורי, תהיה באמת שאלה שהם יוכלו לענות עליה ממקום אמיתי וחופשי ולא מתוך מחויבות לערכי חברה צרים ומיושנים.

 

הריון - שלב אחר שלב:

 

הכותבת היא מייסדת ומנכלית מגזין "עשר פלוס " להורים למתבגרים







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
רוצה להחליף חיתולים?
צילום מסך
מומלצים