שתף קטע נבחר

פוטין הגיע לאיראן, טילי S-300 בדרך

נשיא רוסיה נחת בטהרן לפגישה עם המנהיג העליון חמינאי והנשיא רוחאני - ביקור ראשון מאז 2007. ברקע: חילוקי דעות על הישארותו של אסד בשלטון. במקביל לביקור: שגריר איראן ברוסיה הודיע כי החל תהליך אספקת טילי S-300 לטהרן, פוטין ביטל את האיסור על ייצוא ציוד להעשרת אורניום לאיראן

תמונה מהטלוויזיה האיראנית היום ()
תמונה מהטלוויזיה האיראנית היום

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נחת היום (ב') בטהרן, לביקור הראשון שלו באיראן מאז 2007. הוא נפגש עם הנשיא חסן רוחאני והמנהיג העליון עלי חמינאי לשיחות שהתמקדו במאמצי הסיוע של שתי המדינות לאסד במלחמת האזרחים בסוריה. במרכז השיחות על סוריה צפוי לעמוד תאריך היעד (1 בינואר) שנקבע לתחילת השיחות בין אסד למורדים. בנוסף הגיע לכנס בינלאומי בנושא גז.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

  

בשיחה עם המנהיג העליון אמר חמינאי כי המדיניות האמריקנית באזור מהווה איום לשתי המדינות, וקרא לפוטין להדק את הקשרים בין רוסיה לאיראן. ברויטרס נכתב כי פוטין אמר בביקור באיראן כי התקיפות האוויריות בסוריה יימשכו כל עוד נחוץ להעניש את דאעש על הפלת המטוס הרוסי בסיני.

 

במקביל אמר מהדי סנאיי, שגריר איראן לרוסיה, כי מוסקבה החלה בתהליך אספקת טילי S-300 לאיראן. השתיים חתמו ב-9 בנובמבר על חוזה להעברת מערכת הטילים לטהרן. "חתמנו על חוזה חדש וההליך יצא לדרך", צוטט בסוכנות הידיעות Tasnim.

פוטין נפגש עם חמינאי, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פוטין נפגש עם חמינאי, היום(צילום: רויטרס)

מתנה לפוטין: קוראן בכתב יד ()
מתנה לפוטין: קוראן בכתב יד

פוטין ורוחאני בוועידת הגז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין ורוחאני בוועידת הגז(צילום: AFP)

סוללת S-300 (צילום: AP) (צילום: AP)
סוללת S-300(צילום: AP)
 

ב-30 בספטמבר פתחה רוסיה בתקיפות אוויריות של יעדי דאעש בסוריה, בזמן שטהרן שלחה יועצים צבאיים לכוחותיו של אסד. פוטין מבקר באיראן בזמן שרוסיה, ארה"ב, צרפת ומדינות נוספות דנות באפשרות לאחד כוחות נגד דאעש בעקבות מתקפת הטרור בפריז והתרסקות המטוס הרוסי במצרים. 

 

רוסיה ואיראן הודפות את דרישות המערב להדיח את אסד מהשלטון, וטוענות כי העם הסורי הוא זה שצריך להחליט על עתידו. עם זאת יש מי שמשער שמוסקבה תהיה מוכנה להדחת הנשיא בתמורה להסכים שיבטיח את השמירה על האינטרסים של רוסיה באזור. עמדתה של איראן נראית נוקשה הרבה יותר ובין השתיים יש חילוקי דעות בנושא.

 

מפקד משמרות המהפכה, הגנרל מוחמד עלי ג'עפרי, אמר בתחילת החודש כי "רוסיה פועלת למען האינטרסים שלה בסוריה, וייתכן שהישארותו של אסד לא מעניינת אותה כמו שהיא מעניינת אותנו". לדבריו, "אנחנו לא רואים אלטרנטיבה לנשיא סוריה ורואים בכך קו אדום שאסור לחצות".

 

בסוכנות הידיעות האיראנית "מהר" צוטט ג'עפרי אומר כי רוסיה "מסייעת גם כן בסוריה אבל אינה מאושרת מההתנגדות האיסלאמית (חיזבאללה). לא ברור אם העמדות של רוסיה עולות בקנה אחד עם איראן בנוגע לאסד". גם גורם איראני שמעורה בנושא הרוסי העיד בימים האחרונים בפני העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה על הבדלי גישות בין הצדדים.

 

דיווח כוויתי: "כוחות קרקעיים רוסיים פעלו בסוריה"

במקביל דיווחה סוכנות הידיעות RT כי פוטין חתם על צו שמבטל את האיסור על ייצוא ציוד להעשרת אורניום לאיראן. לפי רויטרס מדובר בהקלה על ציוד טכנולוגי וגרעיני, וכעת יוכלו חברות רוסיות לייצא חומרה ולספק ייעוץ טכני וכלכלי לאיראן, במסגרת שלוש משימות מוגדרות: סיוע בכור להעשרת אורניום בפורדו, תמיכה במאמציה של איראן לייצא אורניום מועשר בתמורה לאורניום גולמי וסיוע בשדרוג כור המים הכבדים באראק.  

 

היום דיווח העיתון הכוויתי א-ראי מפי גורמים בכירים בסוריה על השתתפות ראשונה של כוחות רגליים רוסיים במתקפה נגד כוחות האופוזיציה, באזור שבין לטקיה לאידליב בצפון מערב סוריה. לטענתם, החיילים לוו בטנקים ומטוסים והשתלטו על רמה אסטרטגית מבלי שנרשמו נפגעים בשורותיהם. רוסיה מכחישה לאחרונה באופן גורף כי בכוונתה להיכנס ללחימה קרקעית בסוריה, לפחות בשלב הזה.

 

לפי הפרסום בא-ראי הקרבות בין הצדדים באותו אזור נמשכו מספר שעות ובמהלכן נהרגו מספר מורדים בעלי אזרחויות זרות. לדיווח אין אישור ממקור אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים