שתף קטע נבחר

צה"ל מתכנן לוותר על אחת הצוללות

קצין בכיר בצה"ל הציג את התוכנית הרב-שנתית של צה"ל שבמסגרתה מתברר כי אחרי הגעת הצוללת השישית מגרמניה, חיל הים יוותר על הוותיקה שבהן

קצין בכיר בצה"ל אמר היום (ד') כי הצבא מתכנן לייצב את מערך הצוללות שלו על חמש בלבד. יש לציין כי צוללת כזו אמורה להגיע עד שנת 2019, והחלטה על ויתור על הוותיקה שבהן טעונה אישור של הדרג המדיני. הקצין הציג את עיקרי התוכנית הרב-שנתית של צה"ל, ובעיקרה גריעת צוללת אחת מחיל הים וסגירתה.

 

בשנים האחרונות קיבלה ישראל לידיה את הצוללת אח"י תנין. צוותי חיל הים יחד עם התעשיות הביטחוניות משלימים בימים האלה את הבחינות והניסויים האחרונים במערכות הנשק, התקשורת והמודיעין המתקדמות שהותקנו בצוללת בישראל לאחר הגעתה מגרמניה בקיץ האחרון. לפי פרסומים זרים, הצוללות החדישות הן זרוע אסטרטגית והן אמורות לספק לישראל אפשרות ל"מכה שנייה" בשעת הצורך.

 

בחודשים הקרובים אמורה להגיע צוללת נוספת, אח"י רהב, הזהה לתנין, וכאמור הצוללת השישית בשנת 2019. בחיל הים מזהים עלייה ניכרת בעשרות אחוזים בכמות המשימות המבצעיות, בעיקר הרחוקות, שקיבלו כל שייטות החיל בשנתיים האחרונות, ובהן הצוללות. "תנין מתוחכמת יותר במערכות שלה, שהן מהטובות בעולם", אמרו בחיל הים.

 

התוכנית של צה"ל: 100 קצינים בכירים מדרגת סא"ל עד תא"ל יקוצצו

על פי התוכנית הרב-שנתית של צה"ל "גדעון", יהיו פחות מטוסי קרב, צוללת וכלי ארטילריה ישנים אך יותר לסייבר ולמערך הלוחם היבשתי: באמצע החודש עתיד הקבינט להתכנס לדיון באישור התוכנית, שתימשך חמש שנים החל משנת 2016 ואמורה לשנות את פניו של צה"ל. "יש טענה שצבאות ערביים מסביבנו מתפרקים, אבל צריך לראות שכיום גם מדינות שלום רוכשות טייסות חדשות, צוללות וכלי שטח ולא כדי להילחם בארגון בסיני", אמר הקצין הבכיר. "למזרח התיכון מוכנסים אמצעי לחימה במאות מיליארדים של דולרים במרוץ חימוש".

 

הדמיה של תקיפת סייבר (צילום: דובר צה"ל, יואב זיתון) (צילום: דובר צה
הדמיה של תקיפת סייבר(צילום: דובר צה"ל, יואב זיתון)

הקצין הודה כי להסכם הגרעין עם איראן הייתה השפעה על התוכנית הרב-שנתית, אך עיקר הדברים נוגעים לסביבה הקרובה יותר. "אמצעי הלחימה המדויקים של חיזבאללה לא נולדו בבקע. לא השקענו שקל אחד בכל הקשור לעניין האיראני, במשהו שנוגע למעגל השלישי, אלא באמצעים גנריים לכלל הזירות", הבהיר.

 

הקצין הבכיר ציין כי כיום התקציב של זרוע היבשה ואט"ל הוא מיליארדי שקלים, ומיזוג מתוכנן בין שניהם יביא לחיסכון של כמיליארד שקלים. התוכנית כוללת מתן עצמאות מלאה בכל הקשור לניהול תקציבי של רכש לזרועות ולפיקודים בעצמם, ללא תלות בדרג המטכ"לי באופן שיקצר תהליכים ויקבע סדר עדיפות תקציבי פנים-אגפי בכל זרוע.

 

מבחינת ניהול הוצאות על השכר בצבא, התוכנית כוללת מתן חופש לכל אגף בפיקוד בצה"ל לנהל את כוח האדם שלו לפי צרכיו ורצונותיו באופן גמיש. כך, למשל, יוכל ראש אגף המודיעין להחליף סגן אלוף בשלושה רבי סרנים אם ימצא זאת לנכון במטרה להשקיע את הכסף שייחסך בנושא הסייבר, לדוגמה.

 

התוכנית כוללת גם קיצוצים משמעותיים במטות המפקדות, באופן שישתוו בצורת מטות יחידות השדה, לפי היחס הנהוג בהם שבין קצין בכיר לקצינים שמתחתיו. "המהלך יביא לקיצוץ של 11 אחוז בקצונה הבכירה במטות, מסגן אלוף ומעלה. כך יקוצצו שני תתי

אלופים, 24 אלופי משנה, 80 סגני אלופים, כל זה יקרה עד קיץ 2016", הבהיר הקצין.

 

עוד כוללת התוכנית קיצוץ של 300 נהגי קבע בחטיבות המרחביות  שימולאו בנהגות מבצעיות וחיילי חובה בסדיר, וזאת על מנת לפנות תקני קבע עבור לוחמים מיחידות מיוחדות שבהן צה"ל השקיע הכשרה ארוכה.

 

לפי התוכנית, צורת ההגנה בחלק מגבולות ישראל תשתנה, למשל צמצום בחטיבות המרחביות, דוגמת הערבה, שייסגרו. האחריות על גזרות אלה תוטל על החטיבות המרחביות השכנות. בנוסף, ייסגר מחוז ירושלים בפיקוד העורף שכיום מפקד עליו קצין בדרגת אלוף משנה, ובעיר הבירה יישארו מסגרות מקומיות קטנות של פיקוד העורף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים