שתף קטע נבחר

ליצמן: להקדים את הממוגרפיה לגיל 40

ח"כ ושר הבריאות יעקב ליצמן, ביקר במכון אבחון ובריאות שד בירושלים, והודיע על יוזמה להוריד את גיל בדיקות הממוגרפיה מגיל 50 כיום לגיל 40, בהתאם להמלצות האגודה האמריקנית לסרטן. באירופה מתנגדים בינתיים להקדמת הגיל, מהחשש לתוצאות שגויות

בדיקת הממוגרפיה לסרטן השד תוקדם לגיל 40: שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן, התייחס לראשונה לבדיקה לאיתור גושים סרטניים בשד המתבצעת מגיל 50, ואמר כי הוא רואה בחיוב את הקדמת גיל הזכאות לבדיקת הממוגרפיה השגרתית בישראל.

 

קיראו עוד

חלית בסרטן? זה לא הדבר הכי נורא שקרה לך

דו"ח מעודד: ירידה בשיעורי סרטן השד בנשים בישראל

לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד

 

במסגרת ביקור שערך השר היום (ג') במכון "הלאה" לאבחון ובריאות השד ע"ש רחל נש בירושלים, בהשתתפות הנהלות קופות החולים ממחוז ירושלים ומנהלי בתי חולים באזור, הודיע השר על הקמת ועדת מומחים מקצועית אשר תבחן סוגיה זו והמלצותיה יאומצו גם במחיר העלויות הגבוהות הצפויות.

 

בישראל מבוצעת בדיקת הממוגרפיה באופן יזום אחת לשנתיים החל מגיל 50 בכדי לאפשר גילוי מוקדם ככל הניתן של גידולי סרטן השד.

 

כיום, רק בנשים הנמצאות ברמת סיכון גבוהה, עקב היסטוריה משפחתית או סיבות אחרות, מבוצעות בדיקות הממוגרפיה כבר מגיל 40. יצוין כי האיגודים המקצועיים ברחבי העולם חלוקים בסוגיית הגיל המומלץ לביצוע ממוגרפיה כבדיקת סקר, במדינות אירופה מבצעים את הבדיקה החל מגיל 50, בארה"ב מבצעים את הבדיקה כמומלץ על ידי האגודה האמריקאית לסרטן כבר מגיל 45.

 

הקדמת הגיל תורמת להצלת חיים

מומחים הציגו בפני השר נתונים המבססים את היתרונות הרבים לביצוע בדיקות ממוגרפיה כבדיקת סקר שגרתית כבר החל מגיל 40.

 

במכון הירושלמי שבדק בשנתיים האחרונות כ-37,200 נשים, נבדקו 3,540 נבדקות שגרתיות שאינן נמצאות ברמת סיכון גבוהה. הממצאים מראים כי בקרב נשים שאינן נמצאות בסיכון מוגבר, הקדמת הגיל ההתחלתי של האבחון תורמת באופן מכריע להצלת חיים.

 

סטטיסטית, כ-25% מכלל הנשים המאובחנות מדי שנה בישראל עם סרטן השד הן צעירות מתחת לגיל 50. ממצאי המבדק מראים כי הגילוי המוקדם באוכלוסיית הסקר בגיל הצעיר מגיע למעלה מ-50% בהשוואה לנשים מעל גיל 50 הזכאיות לבדיקת ממוגרפיה בסל הבריאות כיום.

 

ההתנגדות בקרב הקהילייה הרפואית האירופאית להקדמת גיל בדיקות הסקר בממוגרפיה נשענת על החשש מפני תשובה חיובית מוטעית (FALSE POSITIVE), דבר שיגרום למתח נפשי ולטיפולים מיותרים. בנוסף, לאור העובדה כי בנשים צעירות רקמת השד צפופה, רגישות בדיקת הממוגרפיה SENSITIVITY אינה אופטימאלית.

 

צוות מומחים בראשות ד"ר ימין כהן הגיע למסקנה כי שימוש בטכנולוגיית הדמיה מתקדמת, דוגמת טומוסינטזיס, המפלחת את רקמת השד לשכבות דקיקות במודל תלת מימד, מצמצמת משמעותית את התשובות החיוביות המוטעות.

 

טכנולוגיות טומוסינטזיס מעלה בכ- 50% את הגילוי המוקדם של סרטן שד חודרני (INVASIVE CARCINOMA) ואינה מעלה את רמת הגילוי של ממצאים טרום סרטניים. אי לכך, אין בשימוש בטכנולוגיה זו דיאגנוזה יתר (OVER DIAGNOSIS).

 

שימוש בטכנולוגית C-VIEW הבנויה על אלגוריתם של הדמיית אימפרוביזציה מובנית גורם לכך כי אין תוספת קרינה מייננת בביצוע טכנולוגיה זו בקרב נשים צעירות.

 

גילוי מוקדם - סיכוי רב יותר להחלמה

בקרב הנשים הצעירות שנבדקו התגלו למעלה מ77% מהסרטנים בשלב מוקדם מאוד, כאשר הגידול קטן מ-1 ס"מ ללא מעורבות של בלוטות לימפה ו או גרורות מרוחקות.

 

הגילוי בשלב כל כך מוקדם מאפשר החלמה מלאה ביותר מ-90% מהמקרים, ללא צורך בטיפול כימי עתידי.

 

"סרטן השד היא סיבת המוות המובילה כיום בנשים בישראל מעל גיל 60 בעוד גיל האבחון נמצא במגמת ירידה", הסבירה הפרופ' תמר פרץ, מ"מ מנכ"ל הדסה ומנהלת מכון שרת לאונקולוגיה.

 

"הגיל הממוצע לאבחון סרטן שד בקרב ילידות הארץ, יהודיות הנו כיום 46 ושבאינן יהודיות אף פחות מזה. לאור נתונים אלו, והממצאים שהוצגו יש לבחון מחדש את הגיל בו רצוי להתחיל בבדיקות סקר לסרטן שד בנשים שאינן נמצאות בסיכון מוגבר".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להקדים את גיל הממוגרפיה ל-40
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים