שתף קטע נבחר

חיסון טבעי מצינון: משקאות ומזונות שמחממים את הגוף

קינמון לחימום הידיים, ג'ינג'ר להקלה על שיעול, אסטרגלוס לחיזוק מערכת החיסון וקליפות הדר לחימום כללי. מה עוד יעזור לכם להתחמם בחורף ולעבור אותו בריאים ומאיזה מזונות מומלץ להימנע?

ימי הקור שפוקדים אותנו, והסבירות כי בכל שנה החורף הולך להיות יותר ויותר קר, גורמים לנו לחשוב כיצד ניתן להתחמם. כפי שבקיץ אכילת מרק חם ומהביל לא נראית לנו הגיונית, כך גם אכילת מזונות קרים מהמקרר בחורף דורשים מגופנו לחמם אותם במערכת העיכול וכך הגוף עובד קשה, נחלש ומתקרר.

 

דרך נפוצה להתחמם ולחמם את גופנו היא שתיית משקאות חמים, ואכילת תבשילים מהבילים. אבל דווקא התוספות הקטנות של הצמחים למשקה ולמזון והבישולים, הם אלה שמסייעים בחימום גופנו והגמנ מפני מחלות שונות.

 

קיראו עוד

יותר דגנים, פחות חסה: מזון לחורף בלי שפעת

מזונות על לחורף: 11 מאכלים לחיזוק מערכת החיסון

דיאטה בחורף: איך שומרים על המשקל במשרד?

 

תוספות לשתייה החמה

קינמון: חליטות עם צמחים חמים ומחממים כמו קינמון ובמיוחד קליפת הגזע של עץ הקינמון Rou gui)), כאשר היא מגולגלת היא נראית כמו ארובה וכך גם תפקידה לחמם את מרכז הגוף כמו הארובה המחממת את מרכז הבית. כך שאם אתם מרגישים קור, הולכים לשרותים ונותנים שתן רב זו יכולה להיות תשובה.

 

כמו כן, אם אצבעות הידיים או כפות הרגליים קרות ענפי עץ הקינמון (gui zhi) – אשר יכולים להניע את החום עד לקצות האצבעות יכולים לבוא לעזרתכם.

 

לכן, אנחנו יכולים לראות הרבה משקאות חורף אשר מכילים קינמון כמו סיידר חם, תה צ'אי הודי אשר מורכב מציפורן, קינמון, הל, פלפל שחור וג'ינג'ר אשר כולם תבלינים ארומטיים וחמים אשר יערבו לחיך ויחממו את הגוף. כמו כן, בחופשות הסקי המפורסמות שותים יין חם המתובל בקינמון וציפורן.

 

לחמם את הגוף. משקה חם המתובל בקינמון וציפורן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחמם את הגוף. משקה חם המתובל בקינמון וציפורן(צילום: shutterstock)

 

מחממים ומסייעים נגד מחלות

ג'ינג'ר: יוכל לחמם ולהקל על שיעול, מסייע בחיזוק וחיסון הגוף מפני מחלות החורף. ידוע לפי הרפואה המסורתית כמחזק את מערכת החיסון, מקל על השיעול ומסייע לגוף להתמודד עם מחלות החורף.

 

אכיניצאה: מוצא הצמח מצפון אמריקה ומשמש במשך שנים ברפואה האינדיאנית המסורתית. ישנם כתבים מהמאה ה-18 המתארים את השימושים האפשריים והתכונות העיקריות של הצמח.

 

טרם עידן האנטיביוטיקה אכינצאה היוותה צמח מוביל לטיפול במגוון תופעות וכמחזקת את מערכת החיסון ומסייעת בהצטננות. ניתן למצוא את האכיניצאה בפורמולות רבות המחזקות את מערכת החיסון ומטפלות במחלות חורף כמו ברא מגן.

 

סמבוק שחור נוגד דלקת ומסייע להפסקת שיעול, מאיץ חיסוני וידוע כמסייע להילחם במחלת השפעת. ההודים משתמשים בפירותיו לבעיות עיכול (עצירות), קוצר נשימה ובעיות בדרכי השתן. ניתן להוסיף את הסמבוק היבש למזון אבל הדרך הטעימה היא הפיכתו לסירופ וניתן להמתיקו.

 

אסטרגלוס אחד מהצמחים המוכרים והחשובים ברפואה הסינית, ידוע כמסייע בחיזוק מערכת החיסון ויעיל במיוחד בעונות המעבר. בסין נהוג לבשל את השורש של הצמח במרק יחד עם עוף וירקות במצבי חולשה, שפעת או חיזוק הגוף למניעת תופעות אלה. לכן, הצמח נפוץ במיוחד בפורמולות שנועדו להגן על הגוף ובמיוחד בחורף כמו הפורמולה הסינית Jade Screen.

 

קליפת פרי הדר ובמיוחד מנדרינה: אפשר להוסיף לחליטה קליפה של פרי הדר או פרוסה מהפרי עצמו לטעם מצוין וגם להנעה וחימום כללי, בעיקר קליפה של מנדרינה כתומה, אך כל פרי הדר ייתן ניחוח ארומתי נפלא לחליטה. ניתן לחלוט במים רותחים לימון, ג'ינגר ודבש ולקבל חליטה מחממת, טעימה ומתקתקה אשר תוכל לסייע לכאבי גרון ולשיעול.

 

שום. מסייע בחימום הגוף ונוגד דלקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שום. מסייע בחימום הגוף ונוגד דלקת(צילום: shutterstock)

 

תוספות למזון

ברפואה הסינית וההודית, לכל מזון יש אנרגיה. לכל מזון יש השפעה מחממת, מקררת או נייטרלית. ככלל, בחורף רצוי להמעיט בתזונה קרה כמו גלידות, מזון ישיר מהמקרר ועוד. כדאי לאכול ירקות מוקפצים או מבושלים בישול קצר כדי לתת להם אנרגיה חמימה יותר ובכך להקל על העיכול. ירקות נפלאים לעונה הזו הם הירקות הכתומים – בטטה, גזר דלעת, ושלל השורשים.

 

דייסת קוואקר: שיבולת שועל היא צמח עשב ממשפחת הדגניים. מתאימה לטיפול בדיכאון, עייפות, חולשה פיזית ונפשית, הפרעות שינה, דיכאון בגיל המעבר, כאבי ראש, בעיות עיכול, אולקוס, מגביר ייצור חלב אצל נשים מניקות ועוד. הדייסה גם תחממם וגם תחזק אותנו, ונוכל להתחיל את היום שבעים וחמימים.

 

קטניות: הוסיפו את הקטניות, בעיקר כחלק מתבשילי קדירה כבדים יתנו לנו תחושת חמימות טובה לחורף, גם מרקי קטניות כמו מרק עדשים, או מרק שעועית חם ומהביל. כדאי ורצוי לצרף אל הקטניות דגנים בעיקר דגנים מלאים כמו הגריסים, אורז מלא, כוסמת וכדומה אף יספק מרכיבים תזונתיים רבים יותר.

 

כורכום: לכל התבשילים השונים מומלץ ביותר להוסיף כורכום, צמח מן העתיקים ביותר ויכולתיו הרפואיות ידועות מזה אלפי שנים. בשימוש הרפואי המסורתי הכורכום ניתן למגוון של מחלות עיכול, נשימה, לב וכלי דם, בעיות שלד, מפרקים, עור שתן ועוד.

 

כורכומין, שהינו הרכיב הפעיל בצמח הכורכום, מהווה את אחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואה ההודית. כאשר, בכדי להפיק תועלת מרבית מן הצמח רצוי ליטול אותו כשהוא קשור לרכיבים פוספוליפידים שונים. רכיבים אלה מאפשרים לחזק ולהעצים את יכולת הספיגה והזמינות הביולוגית של הצמח בשיעור של פי 30 ומעלה, ביחס לצריכה של כורכומין בצורתו הקלאסית.

 

שום: הוא ידוע כמסייע בחימום הגוף ונוגד דלקת, הינו צמח מרפא עתיק ויעיל ביותר. בעל השפעות מחזקות למערכות מרכזיות בגופנו וביניהם מערכת העיכול, מערכת החיסון, הלב כלי הדם והנשימה. מומלץ אף לצרוך שום בצורה מרוכזת כמו תמצית, במיוחד במקרים בהם ישנה רגישות לריח ולטעם שאינם מופיעים בהוספת תמצית לתבשיל או צריכתה בתוספת מים.

 

ניתן ואף רצוי להוסיף תבלינים נוספים כמו זרעי חרדל, הל, צ'ילי, פלפל שחור, טימין אורגנו ועוד אשר ידועים כמחממים וארומטיים ומשדרגים כל תבשיל.

 

פעילות גופנית

לצד כל ההמלצות רצוי מאד ללבוש בגדים חמים ולצאת לפעילות גופנית נמרצת כמו הליכה מהירה שתמריץ את מחזור הדם תעלה את האנדורפינים החשובים ביותר גם למצב הרוח שלנו במיוחד בעונה זו וכמובן פעילות גופנית תחמם אותנו.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת 'ברא צמחים'





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לחמם את הגוף באמצע החורף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים