שתף קטע נבחר

למדו ממנה. קמפיין ההפחדה שהביס את לה פן

אם בסיבוב הראשון הצליחה לה פן להפחיד את הצרפתים ממהגרים וטרור, הרי שבשני היא הפסידה לאחר שיריביה הפחידו מפני מפלגת ימין קיצוני גזענית: אחוז הצבעה גבוה והצבעה טקטית של הסוציאליסטים לשמרנים של סרקוזי לא השאירו ל"חזית הלאומית" סיכוי בבחירות האזוריות, אבל המפלגות צריכות לעשות חשבון נפש גדול עם הציבור הצרפתי עד הבחירות לנשיאות ב-2017

 

 

לא בהתקפה משובחת ניצחו אתמול (יום א') הרפובליקנים והסוציאליסטים בצרפת את הימין הקיצוני בסיבוב השני של הבחירות האזוריות, אלא בקרב בלימה מכוער ובהצבת קו ביצורים א-לה קו מאז'ינו או כמו שאומרים בשפה הפוליטית הצרפתית "המחסום הרפובליקני". כמו בספורט, כך בפוליטיקה, התוצאה הסופית היא מה שחשובה ומה שיזכרו בסופו של דבר, אבל אם שתי המפלגות הגדולות חפצות חיים הן חייבות לחשב את מסלולן מחדש.

 

עוד חדשות מעניינות מבעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

חושבת על 2017. כרזה של מרין לה פן (צילום: AP) (צילום: AP)
חושבת על 2017. כרזה של מרין לה פן(צילום: AP)
 

 

הפעם הפחד היה מעליית הקיצונים

כמה גורמים אחראים למפלת הימין הקיצוני בבחירות האזוריות בצרפת: הצבעה טקטית של השמאל למועמדי המרכז-ימין השמרני, שיעור הצבעה גבוה (58 אחוזים לעומת 50 אחוזים בסיבוב הראשון), בייחוד באזורים שבהם שהייתה צפויה "החזית הלאומית" לנצח, ואזהרות הסוציאליסטים מפני שלטון של מפלגה גזענית ואנטישמית "שתוריד את צרפת על ברכיה".

לה פן אחרי ההפסד הערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לה פן אחרי ההפסד הערב(צילום: רויטרס)

התומכים מאוכזבים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התומכים מאוכזבים(צילום: רויטרס)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
הגורם האחרון היה כנראה זה שהכריע את הכף וגרם לצרפתים להתאחד סביב מטרה אחת ולנהור לקלפיות. אם בסיבוב הראשון שנערך בשבוע שעבר, הפחד ממהגרים ומטרור - בייחוד אחרי פיגועי 13 בנובמבר בפריז - הוביל את מפלגתה של מרין לה פן להישגים מרשימים ביותר (הובילה בשישה מחוזות), הרי שבסיבוב השני היה זה פחד אחר שניצח את הבחירות - הפחד מעלייתו של הימין הקיצוני לשלטון בצרפת.

 

"אין תחושה של הקלה, הסכנה לא הוסרה"

אנחת רווחה גדולה נשמעה מכיוון השמאל בראשות הנשיא פרנסואה הולנד והמרכז-ימין בראשות הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי, אבל שתי המפלגות יודעות שלא הן אלה שניצחו בבחירות, אלא הציבור הצרפתי ש"התעשת" ברגע האחרון ונעמד כחומה בצורה אל מול איום המפלגה האירו-סקפטית ואנטי-המהגרים, שאיימה לסגור את המסגדים בצרפת ולאסור את פעילותיהם של ארגונים איסלאמיסטיים במדינה.

 

ראש הממשלה הסוציאליסטי מנואל ואלס הזהיר בשבוע האחרון שמפלגת "החזית הלאומית" היא מפלגה ש"לא אוהבת את צרפת", שרימתה את העם הצרפתי ושתוריד את המדינה על ברכיה. לאחר פרסום המדגמים בסיום הסיבוב השני הוא הודה בעצמו שתבוסתה של לה פן איננה בגדר סיבה למסיבה. נהפוך הוא. "הערב אין הקלה, אין תחושת ניצחון, אין מסר של ניצחון. הסכנה של הימין הקיצוני עדיין לא הוסרה - רחוק מזה - ואני לא אשכח את התוצאות של הסיבוב הראשון ושל הבחירות האחרונות", הוא אמר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ואלס אמר שחובתה של הממשלה הצרפתית "להקשיב יותר לעם הצרפתי" ולפעול בצורה מהירה וחזקה יותר בסוגיות בוערות שונות, הגדולה שבהן היא סוגיית האבטלה במדינה שבה נרשם שיא של מחוסרי עבודה, בעיקר בקרב מהגרים ובני מהגרים צעירים. ואלס גם הודה שהצבעה טקטית איננה מספיקה כדי לעצור את הימין הקיצוני, והוסיף שכדי לזכות בתמיכה ציבורית נדרש יותר מזה - גם במעשים ובטונים אחרים מאלה שנשמעו בשבוע שחלף בין הסיבוב הראשון לסיבוב השני. "אנחנו חייבים להשיב לאנשים את החשק להצביע בעד ולא רק נגד", אמר ראש הממשלה הצרפתי. כלומר, טקטיקת ההפחדה עבדה הפעם לטובתנו, הוא אמר, אבל תקווה, הזדמנויות ורוח חיובית הן מה שאנחנו צריכים להביא איתנו בפעם הבאה, אחרת נישאר המפלגה השלישית בגודלה בצרפת (הסוציאליסטים קיבלו רק 27 אחוזי תמיכה בסיבוב השני).

האם לה פן תעקוף את אחד מהם במרוץ לנשיאות? סרקוזי והולנד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האם לה פן תעקוף את אחד מהם במרוץ לנשיאות? סרקוזי והולנד(צילום: EPA)

 

לנשיא לשעבר סרקוזי, שהתנגד להצבעה טקטית לאחר התוצאות בסיבוב הראשון וזכה עם מפלגתו ב-40 אחוזים מהקולות, היה מסר דומה. "הסיבוב הראשון בבחירות היה אזהרה מהצרפתים. אי אפשר לעבור מבחירות לבחירות בלי שלצרפתים יהיה מה לומר. הצרפתים מצפים שנענה היטב על השאלות המטרידות שלהם", הוא אמר, כשהוא מתכוון לתלונות על האבטלה הגבוהה ועל תחומים כמו החינוך, הביטחון והזהות הצרפתית. עוד הוא אמר שאל להתגייסות העצומה של המצביעים הצרפתיים בסיבוב השני להשכיח ממנו ומאנשיו את כל האזהרות שנשלחו למנהיגים הפוליטיים בצרפת במהלך הסיבוב הראשון.

 

תעקוף את ההישג של האב?

באשר ללה פן, למרות המפלה הקשה שנחלה במישור המפלגתי (לא זכתה בשום מחוז מתוך 13 המחוזות) ובמישור האישי (הפסד במחוז נור-פה דה קאלה-פיקארדי אחרי שבסיבוב הראשון הובילה בבטחה), היא לא תשכח את הישגה המרשים בסיבוב הראשון בבחירות האזוריות, ותנסה לשחזר אותו במרוץ אחר הפרס הפוליטי הגדול ביותר - נשיאות צרפת.

הצליח לעלות לסיבוב שני בבחירות לנשיאות ב-2002. ז'אן מרי לה פן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצליח לעלות לסיבוב שני בבחירות לנשיאות ב-2002. ז'אן מרי לה פן(צילום: EPA)

לה פן יודעת שבמרוץ שבו תתמודד ב-2017 מול מועמד המרכז-ימין (סרקוזי?) ומועמד השמאל (הולנד או ואלס?) , יש לה סיכוי לא רע בכלל להעפיל לסיבוב השני בדיוק כפי שעשה אביה, מייסד "החזית הלאומית" ז'אן מארי לה פן, בבחירות לנשיאות ב-2002.

המרוץ של לה פן האב הסתיים אז, כמו בבחירות האזוריות ב-2015, בהצבעה טקטית של השמאל הצרפתי למועמד השמרנים ז'אק שיראק שניצח באותן בחירות.

 

האם סיום דומה צפוי גם ללה פן הבת בסיבוב השני לנשיאות? על התשובה הזו מוקדם עדיין להשיב, אך כמו שאומרים בשפת הספורט - לה פן תיקח איתה הביתה את קלטת המשחק - השבוע שחלף בין שני סבבי הבחירות - תלמד אותה לעומק ותפיק לקחים לעתיד. היא כבר עשתה זאת בהצלחה רבה כשמיתנה את הרטוריקה הלעומתית שלה ושל מפלגתה ורשמה הישגים לא רעים בבחירות לפרלמנט האירופי ובסיבוב הראשון בשבוע שעבר וכן בסיבוב השני אתמול (6.8 מיליון קולות ו-30 אחוזי תמיכה הם נתון מרשים ביותר למפלגה שאיננה במיינסטרים), ואין סיבה שלא תעשה זאת שוב, אז לא כדאי להספיד אותה כל כך מהר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עדיין מעוניינת להיבחר לנשיאת צרפת. לה פן
צילום: רויטרס
מומלצים