שתף קטע נבחר

סרטן שד גרורתי: איך לבשר לאישה שהיא חולה

זה אחד הדברים הכי קשים לעשות - לבשר למישהו שיש לו סרטן, גם אם אתה רופא אונקולוג. רופאה מסבירה למה חשוב להיות רגישים למטופלים במעמד הזה והאם תמיד צריך לספק את כל האינפורמציה

בשיתוף פייזר

 

זו ללא ספק אחת הסיטואציות הכי קשות שיש: לבשר לאישה שהיא חולה בסרטן שד גרורתי. והיא קשה גם לרופאים אונקולוגים שטיפול בחולי סרטן הוא לחם חוקם. אבל איך בכל זאת עושים את זה, גם כדי לאפשר לחולים לעכל את הבשורה וגם כדי להתמודד עם כל המורכבות של החיים בצל הסרטן.

 

 ד"ר שני פאלוך-שמעון, מנהלת השירות לסרטן שד לצעירות במכון האונקולוגי של השד במרכז הרפואי שיבא, מסבירה כי מדובר במעמד מאוד קריטי וחשוב. זה ברור שנשים פוחדות מאוד מהפגישה הזו, ולכן חשוב מאוד להיות רגישים ועדינים כשמבשרים כי המטופלת שיושבת מולך חולה בסרטן שד גרורתי.

 

"חשוב לדעת ולהסביר לנשים שלסרטן שד גרורתי אמנם אין ריפוי, אולם נשים יכולות לחיות שנים רבות ובאיכות חיים עם המחלה, ולכן צריך לתת כמה שיותר מידע שאפשר, על מנת שהחולות ובני במשפחה יוכלו להבין איך החיים שלהן ייראו מעכשיו".

 

קיראו עוד

סרטן שד גרורתי: חשיבות המעקב אצל נשים שחלו בעבר

סרטן שד גרורתי: התסמינים, האבחון והטיפולים היעילים

גבר שמדבר בקולה של אשתו: הקמפיין החזק לסרטן

 

לא כל הנשים רוצות לדעת את כל המידע

ד"ר פאלוך - שמעון אומרת כי חשוב מאוד לקחת בחשבון את הרצונות והיכולות הנפשיות של המטופלות במעמד הבשורה על המחלה. "צריך להיות מאוד רגישים כלפי הצורך והרצון של המטופלות במידע על המחלה גם על הטיפולים הקיימים.

 

"הרבה פעמים יש נשים שרוצות לדעת את הכל, ויש נשים שלא רוצות לדעת למשל כשקיימת החמרה או שינוי לרעה במהלך המחלה, ומבקשות  כבר בהתחלה שאת הפרטים האלה נספר לבני הזוג או לבני משפחה אחרים.

 

"בנוסף לכך, לכל מטופלת יש רצונות משלה ודרך בה היא רואה את עצמה חיה ומתמודדת עם המחלה. אנחנו כרופאים צריכים לכבד את הרצונות והבקשות שלה. למרות שעבורנו, חשוב מאוד לתת את מירב האינפורמציה כדי שנוכל יחד לקבל את ההחלטה הטיפולית הכי נכונה. זו בעיניי רפואה בהתאמה אישית באופן קלאסי".

 

התאמה אישית לכל מטופלת 

הפגישה הראשונה היא ללא ספק טעונה מאוד רגשית, ולכן ד"ר פאלוך - שמעון מסבירה כי היא קובעת פגישה נוספת עם המטופלות לאחר כעשרה ימים. "זה הזמן שלהן לעבד את האינפורמציה שהן קיבלו בפגישה הראשונה, לחשוב, לעכל, לקבל חוות דעת נוספת אם הן מעוניינות בכך וגם להיפגש עם האחות המתאמת, שזו פונקציה חשובה מאוד במהלך טיפולים בסרטן השד.

 

"האחות המתאמת מרכזת את כל מה שצריך לעשות מרגע שנודע למטופלת כי היא חולה, הפרוצדורות הדרושות ואנשי המקצוע שחשוב שהן תראינה.

 

"בפגישה הזו אני שוב משוחחת עם החולה ואנחנו ביחד קובעות את הנתיב הטיפולי וההתמודדות עם המחלה. יש מטופלות שהרצונות שלהן משתנים במהלך הזמן. יש נשים שבהתחלה בוחרות באיכות חיים על פני הארכת חיים, ויש נשים שבוחרות בדיוק ההפך בפגישה הראשונית,  אבל אז משנות את הבחירה שלהן. חשוב מאוד להיות קשובים אליהן, כי הטיפול הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלה.

 

ד"ר פאלוך - שמעון מסכמת ואומרת כי הבחירה בטיפול צריכה להיעשות בשיתוף וובתיאום עם המטופלת. "חשוב לי להסביר שלנשים שלמרות שמדובר במחלה שאינה ברת ריפוי, יש כל הזמן התקדמות, פריצות דרך ומחקרים, ולכן יש הרבה אופציות הפתוחות בפניהן.

 

"נכון שהמחלה היא לא ברת ריפוי, אבל חשוב לי להדגיש שבמקרים רבים ניתן לחיות איתה במשך שנים רבות ובאיכות חיים טובה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לבשר את הבשורה על המחלה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים