שתף קטע נבחר

ספרים בבית: נוסטלגיה או שמרנות?

אנשים שאוהבים לקרוא מגיעים בסופו של דבר לנקודת האל חזור: הספרים הרבים שצברו חונקים כל אזור פנוי בבית, מעלים אבק ולרוב לא נמצאים בשימוש. אז מהם היתרונות של קריאה בסמארטפונים? והאם בעוד עשור באמת נמשיך להחזיק בכל כך הרבה ספרים?

אנשים שאוהבים לקרוא נתקלים לא פעם בבעיה הגדולה שמרפדת כל רהיט פנוי בביתם: יש להם יותר מדי ספרים בבית. הרבה הרבה הרבה יותר מדי ספרים. אז ברור שחלקם ספרים מעולים. וברור שספר הוא מוצר שהופך את הסלון או את חדר העבודה שלנו לסמן איכות תרבותי. וברור שיש ספרים שקראנו יותר מפעם אחת, ושיותר מפעם אחת הם שינו את חיינו. ולכן אנחנו רוצים לשמור אותם קרוב. אבל האם מדובר באמת על כל הספרים שאנחנו מחזיקים?

 

לפני כל נקיון של פסח, לפני כל מעבר דירה ולפני כל פרויקט מיון וחידוש רהיטים בבית - אנחנו נתקלים בבעיה: כמויות הספרים של תולעי ספרים אמיתיים יכולות להגיע למאות ואז לאלפים. והכל מאוכסן בתוך הבית. אז מה עושים עם כל הספרים האלה בעצם?

 

מקום על המדף או מקום בלב

בואו נניח לרגע את כל העניין הנוסטלגי בצד. נתעלם לרגע מהעובדה שספרים בבית זה כיף כי ספרים זה תרבות, וספרים זה שפה, וספרים זה מקום לחזור אליו כשמתגעגעים לדמויות אהובות, וספרים זה מילים ומשפטים שנצרבו בלב. נתכחש לעוד רגע לעובדה שיש ספרים שיכולים להיות קרובים אליך עד כדי כך - כמו עוד אבר מהגוף, שנדמה לך שאם תוותר על קיומם הגשמי, משהו ממך יאבד לתמיד.

אבק ומקום. האם בעידן שלנו אנחנו צריכים ספרים בבית? (צילום: shutterstock) ()
אבק ומקום. האם בעידן שלנו אנחנו צריכים ספרים בבית? (צילום: shutterstock)
 

אבל בואו נדבר תכלס. על העניין של המקום. הכותרים האלה, האהובים האלה, תופסים, למען השם, כל כך הרבה מקום. אז מהי האלטרנטיבה לכל הספרים שצברנו?

 

האפשרויות שמציעות אפליקציות הקריאה הדיגיטליות, מיישמות, הלכה למעשה, את המהפכות הדיגיטליות שבשנים האחרונות התרחשו סביבנו, למשל, המהפכה של עולם המוזיקה. כיום לאנשים אין כבר המונים של תקליטים או של דיסקים בבית. המוזיקה כולה נמצאת על המחשב, ובעיקר: שמורה וזמינה להאזנה בתוך המכשיר החכם הנייד. בהמשך לאותו שינוי, גם ספרים דיגיטליים זמינים כיום בטאבלטים, על מסך המחשב ובפלאפונים החכמים, וזמינים לקריאה ממש מתוך כף היד. הקריאה באפליקציות השונות כוללת הכוונת תאורה, הגדלה של הפונט, דפדוף וסימון בתוך הספרים, וזמינות של כל הספרים שברצוננו לקרוא בתקופה הנתונה.

 

להיגמל, להתקדם, ולחסוך מלא מקום

קודם כל ולפני הכל, הספרים הדיגיטלים חוסכים לכם מקום. כיום, ובניגוד למה שאולי אנשים חושבים ויודעים, ניתן למצוא כמעט כל ספר חדש שיוצא, מספרי ילדים דרך ספרי פרוזה פופולרים או נדירים ועד לספרי עיון - במהדורה דיגיטלית זמינה לקריאה. למי שאוהב קלאסיקות: אפליקציות הספרים הדיגיטליים מתהדרות במהדורות דיגיטליות של ספרי העבר, ורובן קלות ונוחות לשימוש. למי ששומר בבית ספרים מכל הסוגות הללו, דמיינו את כל אלפי הספרים האלו נמצאים אצלכם בנייד. בלי לצבור אבק. בלי לתפוס מקום. בלי צורך לסדר אותם, לתרום אותם, לפנות אותם או להמשיך לאסוף אותם.

דמיינו בית מאוורר, ללא ספרים על הקירות (צילום: shutterstock) ()
דמיינו בית מאוורר, ללא ספרים על הקירות (צילום: shutterstock)
 

עם הזמן שעובר והקידמה שאיתו, ספרים הופכים להיות מוצר קל למשא. דמיינו עולם שבמקום לבחור בו ספר לא כבד מדי לקחת אתכם לטיסה, אתם יכולים לבחור שלושה ויותר. ספרים שהם ארוכים מאוד. או קצרים. ספרים שהם חדשים או ותיקים. אז ברוכים הבאים. העולם המדומיין הזה, הוא העולם שאתם כבר חיים בו. והוא נוח בצורה בלתי רגילה.

 

מסתבר שספרים אוהבים את הסביבה 

במקום לזרוק את הספרים - מעשה שרוב האנשים שקוראים גם ככה לא יוכלו לבצע בלב שלם - אפשר להפוך אותם ליצירות אמנות חדשות. זאת כמובן אחרי שהורדתם את אלו שתרצו לשמור אצלכם במדף הקריאה האישי, היישר אל האפליקציה הזמינה בנייד או בטאבלט שלכם. מספרים ישנים ניתן לבנות רהיטים, ניתן להשתמש בפונטים השונים לציפוי חפצים שונים כמו מגשים, ספלים קערות ואהילים, ואפילו אפשר למחזר את הנייר שמהם הספרם עשויים לטובת פיסול בנייר.

שידת קבלה בספרייה שעשוי מספרים ישנים (מתוך אתר Inhabitate) (מתוך אתר Inhabitate)
שידת קבלה בספרייה שעשוי מספרים ישנים(מתוך אתר Inhabitate)
 

זה אולי נשמע חתרני, אבל תחשבו על זה רגע. כל היערות

שנכרתו כדי שתוכלו לקרוא ספרים, כבר לא צריכים יותר להיכרת. קריאה דיגיטלית שומרת על הסביבה, מונעת מהרס נוסף של טבע, ואת הספרים המודפסים שאתם כבר לא משתמשים בהם, ניתן למחזר לטובת שימושים אחרים.  

 

כיצד תראה הספרייה הביתית שלנו בעוד עשור?

הספריה הביתית של אוהבי הספרים, עתידה לשנות את צורתה במהלך העשורים הקרובים. כבר היום אין צורך ממשי, פרט לזה שנובע מההרגל התרבותי, להחזיק כל כך הרבה ספרים על המדף. זה עדיין לא אומר שקריאת ספרים לא תהיה זו שתגדיר את הציבור שקורא בה. ספרים לנצח ישארו כסוכני לימוד, סוכני שפה וסוכנים שמלמדים אותנו דבר מה רגשי או גשמי על העולם ועל האנושות. אבל בעידן של עומס יתר של חפצים שחונקים את חללי הבתים - כיום כבר אין חובה להקדיש לספרים קירות שלמים מהבתים שלנו. אפשר פשוט לכנס את הכותרים שאנחנו קוראים לניידים הצמודים אלינו על דרך קבע, וליצור לעצמנו סביבת מגורים מאווררת ונינוחה הרבה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריאה דיגיטלית. תשנה לכם את פני הבית
לאתר ההטבות
מומלצים