שתף קטע נבחר

שיכון ובינוי עדיין לא מצאה מחליף לתחנת הכוח באשלים

ישראל מתרחקת מהפקת חשמל בטכנולוגיה תרמו־סולארית: שיכון ובינוי ממשיכה לחפש חברה בעלת יכולות כלכליות וטכנולוגיות שתחליף את שותפתה הספרדית שהתפרקה. במקביל, טו סיגמא הורשתה להפיק חשמל בטכנולוגיה זולה יותר

מספר פרויקטי החשמל התרמו־סולארים שאמורים היו לקום בישראל ממשיך לרדת. חברת שיכון ובינוי, שהודיעה לפני כשלושה שבועות על בקשה לפירוק של שותפתה הספרדית אבנגואה, טרם מצאה מחליף שישתתף איתה בהקמת תחנת כוח אשלים. במקביל, רשות החשמל התירה לחברת טו סיגמא להמיר פרויקט תרמו־סולארי באזור משאבי שדה לפרויקט סולארי רגיל. 

 

הטכנולוגיה התרמו־סולארית משלבת חום וקיטור ומסוגלת להפיק הספקי חשמל גבוהים. עם זאת, מדובר בטכנולוגיה יקרה ומסובכת לעומת הטכנולוגיה הסולארית, המבוססת על פאנלים שאינם דורשים כמעט תחזוקה ושעלותם צנחה משמעותית בשנים האחרונות. בפרויקט אשלים אמורות שתי תחנות תרמו־סולאריות שיפיקו 121 מגה־ואט המשלבת. שיכון ובינוי ואבנגואה היו אמורות לבנות תחנה אחת, והחברות אלסטום וברייטסורס את השנייה. בנוסף, כלל סאן מקימה באתר תחנה סולארית שתפיק 30 מגה־ואט.

 

עלות הפרויקט של שיכון ובינוי ואבנגואה מוערכת ב־3.5 מיליארד שקל. הפרויקט הותנע לפני כעשור אולם עדיין לא החלה הקמת המתקן. בסוף החודש שעבר הודיעה החברה הספרדית על בקשה להקפאת הליכים ומאז מחפשת שיכון ובינוי מחליף שגם יעמוד בהתחייבות הכספית וגם יחזיק בטכנולוגיה הדרושה להקמת תחנת הכוח. בשיכון ובינוי טוענים שהם נמצאים במו"מ מול כמה חברות, שמתוכן תימצא האחת שתעמוד בתנאי המכרז. כפי שפורסם ב"כלכליסט", בנק לאומי שהוא אחד המממנים העיקריים של הפרויקט, עצר את העברת הכספים לפרויקט עד שיוכרז מחליף לאבנגואה.

שדה סולארי של שיכון ובינוי (צילום: אבשלום שושני) (צילום: אבשלום שושני)
שדה סולארי של שיכון ובינוי(צילום: אבשלום שושני)
 

במקביל, רשות החשמל הגיעה לפשרה עם חברת טו סיגמא (Two Sigma) להמרת הפרויקט התרמו־סולארי שלה באזור קיבוץ משאבי שדה לפרויקט סולארי רגיל. הפרויקט אמור היה לצאת לדרך לפני שלוש שנים ולהפיק כ־60 מגה־ואט. אלא שרשות החשמל עשתה טעות, והבטיחה ליזמים תעריף לא ריאלי של יותר משקל לקילוואט שעה, כמעט פי שלושה לעומת פרויקט סולארי רגיל.

 

לפני כשנה וחצי החליטה הממשלה להמיר את הפרויקט מתרמו־סולארי לסולארי, אולם אז החל מו"מ בין הרשות ליזמים שדרשו את התעריף שהובטח להם. לבסוף הוחלט שטו־סיגמא תקבל 43 אגורות לקילוואט־שעה - תעריף הגבוה מהממוצע במשק למתקנים סולאריים קטנים, שנע בין 27 ל־33 אגורות לקילוואט־שעה. פשרה דומה על אותו תעריף נחתמה לפני כחודש גם עם שיכון ובינוי, סביב תחנה תרמו־סולארית נוספת בנגב. התעריף הגבוה יטיל על הציבור עלויות עודפות של 200 עד 300 מיליון שקל לכל פרויקט.

 

היועץ לאשלים יקבל עוד מיליון שקל בלי מכרז

היועץ הסטטוטורי של רשות מקרקעי ישראל, עו"ד תומר גוטהלף, המייעץ להקמת אחת מתחנות הכוח בפרויקט אשלים יקבל תוספת תשלום של כמיליון שקלים ללא מכרז. את ההחלטה קיבל אגף החשבת הכללית במשרד האוצר לפני כמה ימים.

 

המדינה היתה אמורה לסיים את הקצאות הקרקע בפרויקט אשלים כבר לפני שנתיים, ולהעמיד אותה לרשות היזמים — אולם היא לא עמדה ביעדים אלה. התוספת לגוטהלף ללא מכרז נומקה ב"מורכבות הגדולה שלא נלקחה בחשבון בעת ביצוע ההתקשרות המקורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבשלום שושני
שדה סולארי של שיכון ובינוי
צילום: אבשלום שושני
מומלצים