שתף קטע נבחר

איכות החיים בישראל נמוכה ביחס למדינות ה-OCED

מדד חדש של מכון ון ליר מעלה כי ישראל נמצאת במקום ה-21 מבין 34 מדינות הארגון, במיוחד בתחומי דיור ואיכות הסביבה

ישראל נמצאת במקום נמוך באיכות החיים בהשוואה למדינות ה-OECD, עם המקום ה-21 מתוך 34 מדינות, במיוחד בתחומי הדיור ואיכות הסביבה. כך קובע מדד חדש של מכון ון ליר למדידת ביצועי המשק והחברה.

 

במכון ון ליר בירושלים מפרסמים מדד לאיכות החיים בישראל בעקבות החלטת הממשלה מהשנה שעברה לערוך מדידה דומה בנוסף לצמיחת התוצר, שתוצאותיה טרם פורסמו. במכון מסבירים שמדידת איכות החיים בנוסף לצמיחת התוצר נעשית במדינות מתקדמות רבות, שהבולטת בהן היא בריטניה, בהתבסס על נקודת ההנחה שיש צורך בהשלמת המידע שעולה ממדידת התוצר והצמיחה כמדד לחוסן כלכלי, שמדגיש אספקטים מסויימים של רווחת החיים, אבל מתעלם מאספקטים אחרים.


 

מקור גרפים: מכון ון ליר


 

מהמדד, שנערך על ידי התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר בירושלים בתמיכת קרן אברט והוא פרי עבודתם של הכלכלנים גל ישורון וירדן קידר יחד עם פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, עולה כי ישראל נמצאת במקום ה-21 מתוך 34 מדינות ה-OECD באיכות החיים, בעוד שבתוצר לנפש ישראל דומה לשאר מדינות ה-OECD. המדידה מבדילה בין איכות חיים בהווה לבין קיימות, שהיא היכולת לאפשר איכות חיים גבוהה בעתיד.

 

את ישראל "עוקפות" באיכות החיים מדינות כמו ספרד, סלובניה, צרפת, בריטניה, קנדה, ניו זילנד ואירלנד. במקום הראשון ניצבת איסלנד, במקום השני נורבגיה ובמקום השלישי דנמרק. מתחת לישראל נמצאות בלגיה, איטליה, צ'ילה, דרום קוריאה וצ'כיה.



 

בתחומי הדיור ואיכות הסביבה ישראל נמצאת במיקום שנמוך ב-40% לערך יחסית לממוצע ה-OECD. בתחום הדיור הדירוג הנמוך מתבסס בין היתר על שיעור משקי הבית בהם אין מים זורמים ועל שיעור ההוצאה של משקי בית על דיור מתוך ההכנסה הפנויה. בתחום איכות הסביבה הדירוג מתבסס על ציון נמוך בשטח שמוקצה למטרות שימור וכן בשיעור האנרגיה המתחדשת מתוך כלל צרכי האנרגיה.

 

בתחום הביטחון האישי חלה הידרדרות מ-2010 אז דורגה ישראל במקום ה-6 ל-2014, אז ירדה ישראל למקום ה-17 בקרב מדינות ה-OECD. בתחום זה חלה הידרדרות מ-2010, אז שיעור המדווחים על הביטחון ללכת לבד ברחובות בחשיכה עמד על 80%, ואילו ב-2014 עמד על 45% בלבד.

 

התחום היחיד בו ישראל ניצבת מעל ממוצע מדינות ה-OECD בכ-20% הוא תחום הבריאות. נתון זה נובע משיעור גבוה של המדווחים על בריאותיות טובה או טובה מאוד, שיעור שביעות רצון מקופות החולים, השיעור נמוך של בעלי מחלות או בעיות בריאותיות כרוניות ואורח חיים בריא.

 

בתחום החינוך ישראל נמצאת מתחת כ-10% מתחת לממוצע ה-OECD, מה שדורש שיפור לאור העובדה שהמדינה מבססת את יתרונה הכלכלי על ההון האנושי שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים