שתף קטע נבחר

סרטן שד גרורתי: איזה בדיקות חשוב לעשות לפני הטיפול

הבשורה על המחלה היא רק ההתחלה לבדיקות ולטיפולים שיבואו אחר כך. ד"ר נועה אפרת בן ברוך מסבירה איזה בדיקות חשוב לעשות כדי לקבוע את הטיפול הכי מתאים

בשיתוף פייזר

 

ההחלטה על הטיפול המתאים ביותר לסרטן שד גרורתי תלויה בסוג הגידול, בתגובה של החולה לתרופות השונות ובגורמים רבים נוספים. לפני ההחלטה על כך יש צורך לבצע בדיקות שונות כדי להחליט מהו הטיפול הטוב ביותר.

 

ד"ר נועה אפרת בן ברוך, מנהלת המכון האונקולוגי, מרכז רפואי קפלן מסבירה איזה בדיקות קיימות ולמה צריך לבצע אותן לפני שמתחילים בטיפולים.

 

קיראו עוד

סרטן שד גרורתי: חשיבות המעקב אצל נשים שחלו בעבר

סרטן שד גרורתי: התסמינים, האבחון והטיפולים היעילים

גבר שמדבר בקולה של אשתו: הקמפיין החזק לסרטן

 

בדיקות של הגידול עצמו

במצב של סרטן שד גרורתי, יש צורך בחלק מהמקרים לבצע ביופסיה באחד המקומות של הגרורות לצורך אפיון חדש של הגידול. זאת בעיקר בשל העובדה שהגידול יכול לשנות את האפיון שלו וחשוב לדעת על כך.

 

כך למשל, אם הגידול היה בתחילתו רגיש לטיפולים הורמונליים, הוא יכול להפוך להיות עמיד אליו, מה שעשוי לשנות לחלוטין את הטיפול הנדרש.

   

בנוסף, חשוב לדעת כי לא תמיד מספיקה ביופסיה מגרורה אחת, ויש צורך לחזור על הבדיקה מגרורה אחרת, כי לפעמים יש שונות בגרורות השונות.  

 

בשלב הבא יש צורך לבדוק באיזה איברים נמצאות הגרורות והאם הן מפריעות לתפקוד של האיברים הללו, וכך להחליט על הטיפול הנדרש.

 

בדיקות דם

בשלב הבא יש צורך לבצע בדיקות דם כלליות ובדיקות מרקרים. מדובר בחומרים שהגידול מפריש לדם, וכך לפי הכמות שלהם בדם ניתן ללמוד על אופי הגידול ועל התגובה של החולה לטיפול. לכולנו יש רמה מסוימת של מרקרים בדם,

 

בדיקות הדמיה

צילומים רגילים - בדיקה שנעשית בשלב הראשוני לפני תחילת הטיפול.

 

בדיקת סי טי -מדובר בצילום ממוחשב של הגוף בעזרת הזרקה של יוד.

 

פט סי טי -  בדיקה שמשלבת סריקה ממוחשבת עם מיפוי, כשבמיפוי משתמשים בגלוקוז מסומן שאותו הגידול קולט ואז ניתן לעשות קורלציה בין תוצאות הסי טי לבין המיפוי - מה שמסייע לראות את הגרורות בצורה יותר מדויקת. לפעמים משתמשים בגם בבדיקת מיפוי עצמות משלימה, כדי לראות אם יש חשד לגרורות בעצמות.

 

בדיקות MRI -  מדובר בבדיקה ללא קרינה הבודקת איברים ספציפיים, בעיקר את הראש, חוליות עמוד השדרה ולפעמים את הכבד. לא מתאימה לבדיקה של כל הגף.

 

בדיקה גופנית - בדיקה חשובה מאוד שלפעמים נוטים לוותר עליה, אבל לפעמים בבדיקה כזו אפשר לאתר ממצאים שונים כמו למשל סימנים על העור.

 

אקו לב - בדיקה שבודקת את תפקוד הלב, והיא חשובה מאד, בעיקר בשל העובדה שחלק מהטיפולים יכולי לפגוע בלב.

 

אולטראסאונד בטן - עושים א הבדיקה הזו כדי לראות את הכבד, דרכי המרה, הרחם והשחלות ועוד.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
בדיקות דם כלליות ומרקרים לחולות סרטן שד גרורתי
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים