שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

מקור השחיתות

אסור שאדם יכהן בתפקיד תקופה ארוכה. הם מתחילים להרגיש שהארגון והמדינה שלהם, מכופפים חוקים, מחסלים מתנגדים, ובסוף חלקם גם שולחים ידיים לקופה הציבורית. אפרופו פיפ"א, מה יהיה עכשיו עם מערכת היחסים שהייתה לראשי הכדורגל שלנו עם בלאטר ופלאטיני. מי ימנע את ניסיון ההדחה הבא שלנו?

את השחיתות לא המציאו בישראל, אבל אנחנו במקום טוב באמצע. בכל העולם כשמישהו מציג מועמדות לתפקיד חשוב, מוצאים שלדים בארון. תאוות בצע ותאוות שררה הולכים כנראה יד ביד. אני לא מאמין שיש אדם אחד בעולם שהאמין שפיפ"א החליטה לקיים את מונדיאל 2018 ברוסיה וב-2022 בקטאר, בלי שמישהו מהקודקודים ישלשל מיליונים לכיסו. בכל העולם מנסים להצר צעדיהם של מלביני הון ומושחתים, הגנבים תמיד מקדימים בצעד אחד את המשטרה. אדם כמו ספ בלאטר לא יחזיר את כספי השוחד, גם אם הם יימצאו.

 

 

מישל פלאטיני הוא סיפור שונה. פלאטיני היה שחקן ענק, וכנראה ראה כמה מרוויחים כוכבי הכדורגל בשנים האחרונות והרגיש שהוא נולד בתקופה הלא נכונה וניסה להשלים הכנסה בקומבינות עם ספ בלאטר. אף אחד לא היה זקוק לוועדת האתיקה של פיפ"א, בשביל להבין שבלי למרוח מישהו קשה להסתדר שם. מפתיע שבכלל קיימת בפיפ"א ועדת אתיקה. איך אף אחד לא חקר עד היום, למה ראשי התאחדויות הכדורגל העולמיות מקבלים החלטות הזויות? היו דו"חות מרשיעים, קברו אותם.

 

ספ בלאטר. הכסף שהגיע משוחד לא יחזור (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ספ בלאטר. הכסף שהגיע משוחד לא יחזור(צילום: gettyimages)

 

אילו פרקליטות המדינה בסוריה הייתה מחליטה להגיש כתב אישום חמור נגד בשאר אל אסד, הייתי פחות מופתע מאשר מהחלטת ועדת האתיקה של פיפ"א להרחיק את ספ בלאטר ומישל פלאטיני לשמונה שנים. בשאר אסד בשלטון כ-15 שנים, בלאטר 17. פה מתחילה הבעיה וזהו מקור השחיתות. אנשים שמכהנים בתפקיד תקופה ארוכה מתחילים להרגיש שהארגון, המדינה, המשרד הממשלתי, העיר, ארגון הספורט, הם שלהם. הם מכופפים חוקים, עוקפים תקנות, מחסלים מתנגדים, בסוף חלקם גם שולחים ידיים לקופה הציבורית. הם מעל לחוק.

 

אסור שאדם יכהן בתפקיד יותר משתי קדנציות. זהו מקור לשחיתות ציבורית. אם כהונת נשיא ארצות הברית מוגבלת לשתי קדנציות, בטח שזה נכון ליו"ר ועד אולימפי או איגוד ספורט. רוב החשודים בשחיתות כיהנו תקופות ארוכות. לא פחות חשוב להקפיד שכאשר אדם זז מתפקידו, שלא ימשיך לנהל את אותו מוסד בשלט רחוק באמצעות אנשי קש. הבעיה שמי שאמור לקבוע את הכללים האלה, הם אותם אנשים עצמם.

 

השאלה היא מה יהיה עכשיו עם מערכת היחסים ההדוקה שהייתה לראשי הכדורגל שלנו עם המושחתים בפיפ"א ואופ"א. מי ימנע את ניסיון ההדחה הבא שלנו? כי ג'יבריל רג'וב לא יהפוך לידיד ישראל, ודיון ההדחה שלנו מפיפ"א הוא עניין של זמן.

 

כשהשיטה הפוכה, מותר לשחק הפוך

ומכדורגל לכדורסל. ג'ורדי ברתומיאו הוא לא איש מושחת, אלא מנהל עסק. ליגה אירופית בכדורסל. אותו אי אפשר להאשים בשחיתות, כי המטרה של היורוליג היא לעשות כמה שיותר כסף עבור הקבוצות. שום ועדת אתיקה לא תשעה את ג'ורדי, וגם אי אפשר לחשוד בו בספורטיביות יתר. פלאטיני לפחות ניסה לדאוג לקבוצות הקטנות, הרחיב את הצ'מפיונס ליג ל-32 קבוצות, כל אלופות המדינות משתתפות בשלב המוקדם, וה"פייר פליי הפיננסי" ניסה להחזיר קצת שפיות. הוא דאג לאיזון כוחות בין החזקים לחלשים, וזה מבורך גם אם הוא עשה את זה בשביל שהמדינות הקטנות יצביעו בשבילו בבחירות לראשות אופ"א.

 

ג'ורדי ברתומיאו, לעומת זאת, לא גינה את המשחק ההפוך של מכבי ת"א בטורקיה, כי כל שיטת המשחקים ביורוליג (4 מתוך 6 עולות מהבית המוקדם), נועדה להבטיח מראש את השתתפות הגדולות בטופ 16. עובדה שזה הצליח ב-14 מתוך 15 שנות קיום הליגה. כמה קבוצות קטנות הצליחו להתפלח לפיינל פור? קבוצות מסוג ב' מסוננות החוצה, ו"אלופת אירופה" נקבעת בפיינל פור, שיטה שמכבי ת"א מגנה בישראל ולא משמיעה נגדה ציוץ מחאה ביורוליג.

 

כשהשיטה הפוכה, מותר גם לשחק הפוך. אפשר להבין את שמעון מזרחי שמצדיק כל מה שנעשה במכבי ת"א, גם אחרי שהמאמן והשחקנים הודו שהם מתביישים במשחק ההפוך נגד דרושפאקה. אבל מהקומישנר ברתומיאו אפשר לצפות שלא יצדיק את ההתנהלות הנפסדת הזאת, כי זה כבר מעורר מחשבות לגבי הליגה כולה.

 

שמעון מזרחי. הוא לא התבייש במשחק ההפוך מול דרושפאקה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שמעון מזרחי. הוא לא התבייש במשחק ההפוך מול דרושפאקה(צילום: אורן אהרוני)

 

אפשר להבין קבוצה שמחטיאה זריקת עונשין בכוונה כשהיא בפיגור של שלוש נקודות, בשביל לקחת ריבאונד ולקלוע שלשה. זה מקובל כי השחקן מחטיא עונשין בשביל לנצח, לא בשביל לא לנצח. מי שמתכוון לא לנצח, שלא יבוא בכלל למשחק, במיוחד אם מדובר במועדון שמקדש את הניצחון כערך עליון. ולעשות את זה נגד קבוצה טורקית זה בכלל לא לעניין, כי בטורקיה, כמו בטורקיה, הביזיון לא מונע ירידה ליורוקאפ. הכל כלול.

 

ב-NBA מצאו פיתרון

ב-NBA הבחינו בשנות ה-80 בתופעה שלא נמצאו לה הוכחות, אבל נראתה רע מאוד - קבוצות שאיבדו סיכוי לעלות לפלייאוף, הפסידו בכוונה בשביל לסיים אחרונות כדי לזכות בבחירה גבוהה בדראפט.

הקבוצות ניצלו לרעה רעיון שכוונתו טובה, לתת לחלשות לבחור את השחקנים הטובים כדי לאזן את הכוחות, וניסו לעבוד על המערכת. בשביל למנוע את התופעה, המציאו את ההגרלה (lottery). לא האחרונה היא שבוחרת ראשונה בדראפט, אלא מגרילים את סדר הבחירה בין שש האחרונות. אמנם לקבוצה שסיימה אחרונה יש עדיין סיכוי עדיף, כי היא מקבלת יותר כדורים בהגרלה, אבל זה מונע הפסדים בכוונה בסוף העונה הרגילה.

 

מה היה הקומישנר של היורוליג יכול לעשות אחרי שראה קבוצה שמנסה לא לנצח בשביל להגיע להפרש בהארכה? להודיע שהחל מהעונה הבאה, במשחקים בהם ההפרשים יכריעו, התוצאה אחרי 40 דקות היא זו שתקבע. בהארכה ישחקו לקבוע מי המנצחת. התוצאה בתום 40 דקות היא שתקבע את הפרשי הסלים.

 

בכדורגל יותר מסובך לטפל בחוסר ספורטיביות, כי יש תיקו. כשתיקו משרת את שתי הקבוצות, הן יעבירו שעה וחצי במסירות לרוחב. כפר סבא ושמשון היו צריכות פעם תיקו, שייתן לאחת אליפות וישאיר את השנייה בליגה. במשך 90 דקות הן לא יצאו מעיגול האמצע. אתה יכול להיות השחקן הכי גדול בעולם, בסוף יזכרו לך את הפדיחה. תשאלו את פלאטיני.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים