שתף קטע נבחר

2015 בשוק העבודה: רוצים לעבוד מהבית

דו"ח מצב שוק התעסוקה לסיכום השנה של AllJobs מגלה עליה בהיצע המשרות למורים, למדריכי כושר ולמאבטחים, לצד ירידות בהיצע העבודות בתוכנה ובחומרה. בצד של מחפשי העבודה נרשמה עלייה בביקוש למשרות ניהול בכיר, וכן לעבודות מהבית. אילו תחומים מתעוררים בהיי-טק והיכן נמצאות רוב המשרות? צפו

כולם רוצים לעבוד מהבית: סיכום שנה שערך אתר חיפוש העבודה AllJobs מגלה כי צירוף המילים הפופולרי ביותר, שהקלידו מחפשי העבודה בשנה החולפת, היה "עבודה מהבית". מה התחומים שבהם יש את הצעות העבודה הרבות ביותר, באילו ערים יש הכי הרבה עבודה ולאן נשלח המספר הגבוה ביותר של קורות חיים?

 

עינב בוימפלד, מנהלת מנהלת התוכן והמחקר ב-AllJobs התארחה באולפן ynet והציגה את הנתונים. צפו בראיון שערכה איתה אלכסנדרה לוקש:

 

רוב הצעות העבודה לא מצריכות כישורים

הסיכום של AllJobs נשען על איסוף משרות מכל המקורות בארץ. הנתונים מגלים כי התחומים עם כמות המשרות הגדולה ביותר הם עדיין כאלו בשכר נמוך, שאינן מצריכות השכלה או כישורים מיוחדים: עבודות כלליות - עם כ-77 אלף משרות שהוצעו אשתקד, מכירות - עם כ-53 אלף משרות, ושירות לקוחות - עם כ-39 אלף הצעות עבודה.

 


הכוונה בעבודות כלליות היא לקשת רחבה של מקצועות, מבייביסיטר ועד עובדים טכניים ומחסנאים. "אלו משרות שמתאימות בעיקר לצעירים ולעובדים שמתחילים את דרכם בשוק העבודה", מסבירה בוימפלד. "הנתונים מלמדים על העמקת תופעת 'מיעוט המובטלים וריבוי העניים'. יש עבודה בשוק ובמשק, אך היא נמצאת במקצועות "כלליים" המאופיינים בשכר נמוך יחסית, וזה מוביל לכך שמעמד הביניים נשחק והפער גדל".

 

אל המקום הרביעי טיפס תחום ההוראה, החינוך וההדרכה - בו נרשמו כ-33.4 אלף משרות. תחום האדמיניסטרציה ירד מהמקום הרביעי לחמישי וכלל כ-32.5 אלף הצעות עבודה. תחום התוכנה נחלש ב-12% והתמקם במקום השישי, עם כ-28.9 אלף משרות לעומת כ-32.8 אלף בשנה שלפני. 

 

היי טק - חומרה בירידה, ביג-דאטה בעלייה

בבחינת העליות הגדולות ביותר בכמות המשרות לעומת 2014 נמצא, כי ההיצע בתחום ספורט, כושר ואורח חיים זינק ב-32%, למשל בביקוש למדריכי כושר ומורים לחינוך גופני. תחומים נוספים שרשמו עליה ניכרת בכמות המשרות הם מזון מסעדות ואירועים, נהגים, שליחים והפצה, וכן אבטחה שמירה וביטחון.

 


מנגד, את הירידה הגדולה ביותר רשם תחום החומרה - של 26%.  מספר המשרות בתחום זה מצמצם באופן עקבי משנה לשנה. "ייתכן שהנתונים נובעים מהפיטורים שהיו בענף ומכך שמשרות פנויות אוישו על ידי המפוטרים מבלי שנפתחו מחדש לקהל הרחב", מסבירה בומיפלד. "בנוסף, רוב תהליכי הייצור עברו לחו"ל ואין עוד הרבה יצרני חומרה בארץ".

 

עוד בלטו בירידות - תחום ניהול בכיר עם ירידה של 19% בכמות המשרות וכן אופנה וטקסטיל - עם ירידה של 18%. בומפלד מציינת כי הירידות בהיצע המשרות תחום האופנה מגיעות לאחר שנתיים של עליות על רקע כניסתם של חברות בינלאומיות לשוק המקומי. "אחרי ה'פיק' הגדול של הגיוס, מקצצים בעובדים ומפטרים עכשיו את 'העודפים' בכוח האדם".

 

בבחינה ספציפית של ענף ההיי-טק והאינטרנט, נמצאה בשנה האחרונה עליה בולטת של 34% בהיצע המשרות לאנשי SEM/ PPC. בנוסף נרשמה עלייה של 31% בביקוש למנתחי מערכות מידע ושל 26% ל-מתכנתי JavaScript. תחום שבו צפויה התעוררות השנה, הוא ה"ביג דאטה".  

 

כולם רוצים להיות מנהלים

במה רוצים לעבוד מחפשי העבודה? בדיקה של מנוע החיפוש החופשי באתר AllJobs, העלתה כי צירוף המילים "עבודה מהבית" היה הפופולארי ביותר, עם מעל ל-1,000 חיפושים. אחריו ברשימה ובהפרש ניכר - "משאבי אנוש" עם 269 חיפושים, "מנהל תפעול" עם 169 חיפושים ו"מנהל פרויקטים", עם 148 חיפושים.

 

בבחינת המספר הממוצע של המועמדים למשרה נמצא, כי כמות המועמדים הגדולה ביותר היא בתחום שרשם ירידה בהיצע המשרות - הניהול הבכיר, עם 110 מועמדים למשרה. אחריו: תחום הרכש והלוגיסטיקה עם 91 מועמדים על משרה אחת, אדמיניסטרציה עם 68 מועמדים למשרה, כספים וכלכלה, משאבי אנוש ומשפטים  - כ-60 מועמדים למשרה, ופרסום, שיווק ויחסי ציבור - 56 מועמדים.

 

לצד זאת, ניהול בכיר היה גם התחום שבו לקח הכי הרבה זמן למצוא עבודה, עם ממוצע של 4.2 חודשים, ואחריו מערכות המידע - כ-3.6 חודשים. הזמן הממוצע למציאת עבודה בכלל המקצועות עמד על כ-3 חודשים - לעומת 3.3 חודשים בשנת 2014.

 

בסך הכל, התחומים שקיבלו הכי הרבה קורות חיים בשנה החולפת היו אדמיניסטרציה ועבודות כלליות - עם כ-2.2 מיליון קורות חיים לכל אחד, מכירות עם כ-1.7 מיליון קו"ח, כספים וכלכלה - 1.65 מיליון קו"ח, ושירות לקוחות - 1.2 מיליון קו"ח.

 

רוב הצעות העבודה - בת"א

מחפשי העבודה מתלוננים באופן קבוע כי כל ההצעות הטובות נמצאות במרכז הארץ. הנתונים מעלים כי יש בכך אמת: כמות המשרות הגדולה ביותר נמצאה בתל אביב - כ-103 אלף משרות, לאחר עלייה של 4% לעומת השנה שלפני. במקום השני פתח תקווה - עם עלייה של 7% לכ-40 אלף הצעות עבודה. ראשון לציון טיפסה למקום השלישי, לאחר עלייה של 14% לכ-33 אלף משרות. העליה הגדולה ביותר בכמות המשרות נרשמה בחולון - של 19%, לכ-20 אלף משרות.

 

בבחינת משרות המותאמות לקהלים ספציפיים נמצאה עלייה של 27% במשרות המתאימות להורים, של 7% במשרות לדתיים וחרדים, ושל 5% במשרות לסטונדטים. במשרות שמתאימות לגילאי 50+ חלה עלייה של 2% בלבד. "שוק התעסוקה כיום מציב לא מעט קשיים בפני האוכלוסייה הבוגרת", אומרת בוימפלד.

 

"למרות שברור שאין כוונה מיוחדת "לסנן" עובדים שחצו גיל מסוים, ישנם חששות שנבנים עם הזמן ונורמות פנים ארגוניות, שגם אם לא נוצרו בכוונה תחילה - יוצרות התנהלות ארגונית מקובלת של גיוס עובדים בטווח גילאים מסוים. החל בחשש מפני חוסר השתלבות ב"סביבת עבודה צעירה" ועד בעיות בהטמעת טכנולוגיה".

 


פורסם לראשונה 28/12/2015 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים