שתף קטע נבחר

לוחמי חופש בסכנת חיים: בלוגרים במדינות חשוכות

במדינות רבות בעולם הם הדרך היחידה להעלות לסדר היום נושאים שהשלטון לא רוצה שהאזרחים ידעו או ידברו עליו. הם נרדפים וסופגים איומים, אך למרות זאת ממשיכים: "אומרים את האמת הבוטה מול כוחות האופל"

הפגנה לשחרורו של רעיף בפריז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה לשחרורו של רעיף בפריז(צילום: AFP)

לפני עשר שנים עוד חשבו שהם במגמת דעיכה, אבל ב-2015 היו הבלוגים כלי עוצמתי ומשפיע ברחבי העולם, גם כשזה מגיע לפוליטיקה ולזכויות אדם. בחלק מהמקומות הבלוגים העצמאיים הם ההזדמנות היחידה (והמסוכנת) להעלות לסדר היום נושאים שנחשבים "טאבו" במדינות שמרניות עם קיצוניות דתית.

 

לעיתים קרובות ההשלכות למאמריהם של הבלוגרים חמורות. בבנגלדש, שברובה מוסלמית, נרצחו השנה ארבעה בלוגרים אתיאיסטיים. הם הטיפו לחילוניות ומתחו ביקורת על האיסלאם הקיצוני.

נשים מצביעות החודש בסעודיה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים מצביעות החודש בסעודיה(צילום: AP)
 

הבלוגרים במדינות הקיצוניות מתמודדים עם נושאים קשים שכמעט לא מגיעים לתקשורת. "בלוגרים הם האתגר הגדול ביותר לכוחות האופל במדינה. הם אומרים את האמת הבוטה ללא היסוס, והופכים למטרה של האנשים הרעים האלה", אומר הבלוגר הבנגלדשי עריף ג'בטיק, שספג איומים מאיסלאמיסטים בעקבות כתיבתו.

 

אימרן סארקר, ראש ארגון האקטיביסטים האינטרנטי של בנגלדש, אמר כי לבלוגרים "קל יותר להגיע לקהל רחב באמצעות נושאים רגישים כמו פוליטיקה, דת וזכויות אדם, מכיוון שהתקשורת הממלכתית מצנזרת את הנושאים האלה ולא שמה עליהם את הפוקוס".

אביג'יט רוי, בלוגר שנרצח השנה בבנגלדש (צילום: AP) (צילום: AP)
אביג'יט רוי, בלוגר שנרצח השנה בבנגלדש(צילום: AP)
 

הבלוגרים שנעצרו באתיופיה (צילום מתוך יוטיוב) (צילום מתוך יוטיוב)
הבלוגרים שנעצרו באתיופיה(צילום מתוך יוטיוב)
 

נראה כי הבלוגרים, שמגיעים לקהל נרחב ללא צנזורה, הם "קוץ בישבנם" של המשטרים החשוכים ברחבי הגלובוס. רעיף בדאווי הסעודי הוא הווגמה המפורסמת מכולן. בדאווי, שהתבטא ארוכות ונחרצות בעד חופש הביטוי נעצר ב-2012 באשמת "העלבת האיסלאם" בכתיבתו, ומאז נידון לעשר שנות מאסר ולאלף מלקות. סיפור רדיפתו הוביל לזעם ברחבי העולם.

 

בינואר הוא החל לרצות את עונשו. הבלוגר, מייסד "הרשת הליברלית הסעודית", מתח ביקורת חריפה על השלטון ומשטרת הדת בממלכה הששמרנית. "עולם הבלוגים בממלכה לא מאוד פופולארי, בגלל שאנחנו יכולים להסתבך בצרות", אמרה אמאם אל-נפג'אן, שכותבת כבר שבע שנים את "יומן האישה הסעודית". לפי שנתיים היא נעצרה כשהייתה אחת ממובילות מחאת הנשים שדרשו לאפשר להן לנהוג.

 

גם באתיופיה נרדפים מתנגדי השלטון. שישה בלוגרים אתיופיים מאתר Zone 9 נעצרו באפריל 2014 באשמת טרור. השנה הם שוחררו. הוועידה להגנה על עיתונאים העניקה להם את פרס חופש העיתונות הבינלאומי.

 

ברחבי העולם ה"בלוגוספרה" נשארה תוססת ב-2015: 76 מיליון אתרים בוורדפרס, ו-360 מיליון בטאמבלר.

 

במערב הסיפור שונה לגמרי. ב-2015 המשיכו בלוגים על אוכל, אופנה ונסיעות המשיכו להתפתח ולצבור קהל, במקביל להעברת הפעילות של הבולגרים הפוליטיים לרשתות החברתיות. שרה דוואליבי, חובבת נסיעות, החליטה ב-2009 להקים בלוג כדי לעדכן את משפחתה וחבריה בצרפת בהרפתקאותיה מסביב לעולם.

 

שש שנים אחר כך "הבלוג של שרה" הוא סנסציה ונחשב ל"תנ"ך" של עולם התיירות. 30 אלף קוראים אותו מדי חודש. "לאנשים יש יותר אמון בבלוג ממגזין נסיעות. הרבה קוראים מבקשים עצות. הם מרגישים שהם מכירים אותי. כשיש לך בלוג אתה חושף הרבה על עצמך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים