שתף קטע נבחר

אנס ולא ייכנס לכלא: "חוסר הבנה של השופטים"

השופטים רענן בן-יוסף, ציון קפאח ומרים דיסקין גזרו עבודות שירות על יניב נחמן שהודה באונס. הנימוק: מערכת היחסים עם הקורבן ו"שמו הטוב" שנפגע. ההחלטה עוררה סערה. יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה: "המערכת המשפטית צריכה להתבייש". שופט בדימוס: "פסק דין מאוזן שדורש אומץ"

השופטים רענן בן-יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח (צילום: אתר בית המשפט) (צילום: אתר בית המשפט)
השופטים רענן בן-יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח(צילום: אתר בית המשפט)

 

יניב נחמן בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יניב נחמן בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

סערה בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב הבוקר (א') לגזור שישה חודשי עבודות שירות בלבד על יניב נחמן (38), שהודה והורשע במסגרת הסדר טיעון באונס ומעשה מגונה בצעירה. ד"ר דנה פוגץ' ממרכז נגה לנפגעי עבירה בקריה האקדמית אונו הגדירה את גזר הדין "מגוחך", והיא הייתה אחת העדינות בין אלה שמתחו ביקורת על ההחלטה. אבל מנגד, גורמי משפט דווקא מצדיקים את נימוקי הרכב השופטים.

 

ד"ר פוגץ' תקפה בעיקר את נימוקי השופטים שהתייחסו להיכרות בין הנאשם לבין המתלוננת, וליחסים ביניהם הן לפני האירוע והן לאחריו: "רוב מקרי האונס, ועבירות מין בכלל, מתבצעים בין אנשים שמכירים היכרות מוקדמת. על פי מחקרים יש לכך חומרה מיוחדת בגלל שהקרוב לך פוגע באמונך. מדהים אותי שהרכב השופטים בפשע כה חמור לא מודע לכך.

 

"נקודה בעייתית נוספת היא שנקבע שהנורמה היא רבע מהמינימום המרבי במקרים אלה. כלומר, ארבע שנים מתוך 16 אפשריות. כדי לסטות ממנו, צריך נימוקים מיוחדים. איך אפשר לבצע אונס ולקבל עבודות שירות?".

 

 

שלי טימן (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
שלי טימן(צילום: יונתן בלום)
שופט המחוזי בדימוס, שלי טימן, חושב אחרת מפוגץ', ומבהיר "אני יודע שאני לא אצא פופולרי, אבל אני אומר שלדעתי זה פסק דין מאוזן". לדבריו, לענישה יש ארבע מטרות (שיקום, הרתעה, הרחקה ותגמול), אבל מה שמעניין את הציבור זה התגמול: "האיש ישב במעצר שישה חודשים, ששם התנאים יותר קשים מהכלא. הוא נידון לשישה חודשים ובנוסף שיקום. כלומר, הייתה חוות דעת חיובית בקשר לאפשרות שיקומו בנושא עבירות מין.

 

"האיש הזה במידה מסוימת חולה. מה שנועד להגן על הציבור היא החובה שלו לעבור תהליך של שיקום על פי חוות דעת מוסמכת. השופטים ניתחו את החוק בדיוק כמו שצריך. זה פסק דין יוצא מגדר הרגיל ואני חותם על כל מילה שם. צריך אומץ לעמוד מול הציבור עם פסק דין כזה ואני מברך את השופטים על אומץ לבם בעניין הזה".

 

אלא שעם זאת מסייג השופט בדימוס טימן: "באופן אישי בעבירות אונס הייתי גוזר מאסר דו-ספרתי בשנים. אבל במקרה הזה השופטים שמו את הדגש על הצד השיקומי".

 

"מערכת המשפט צריכה להתבייש"

הסדר הטיעון בין נחמן לפרקליטות נחתם לפני כשנה. שתיים משלוש המתלוננות נגדו נמחקו, ובכתב אישום מתוקן הוא הורשע בעבירת אונס אחת ומעשה מגונה בכוח לגבי מעשים מ-2009. הטשטוש באמצעות סם אונס, כפי שטענו המתלוננות, לא הוזכר בכתב האישום בשל קושי ראייתי. על פי האישום שנותר, הוא והמתלוננת הכירו כמה שנים ואף קיימו בעבר יחסים בהסכמה. הם קבעו להיפגש, שתו אלכוהול ונרדמו עירומים. כשהתעוררה היא מצאה אותו שוכב עליה ומנסה לפשק את רגליה. היא נמלטה לאמבטיה אך בהמשך הוא ביצע בה עבירת מין חמורה.

 

על פי השופטים, השניים המשיכו להיות בקשר גם אחרי האירוע, אבל לימים, כששמעה על מתלוננות אחרות נגדו, החליטה לספר.

 

בגזר הדין כתבו השופטים רענן בן-יוסף, ציון קפאח ומרים דיסקין: "לא קדם למעשה העבירה תכנון שיש בו כדי להחמיר את נסיבותיו בהקשר זה. יש מקום לציין את נסיבות הרקע, ובהן קיומה של מערכת יחסים, גם מינית, בין הנאשם למתלוננת שנמשכה שנים. עובר לאירוע, נסיבות ההגעה לדירה והעובדה ששניהם נכנסו מרצון לישון יחד במיטת המתלוננת כשהם ערומים. מעבר לכך, הקשר ביניהם המשיך להתקיים גם לאחר האירוע, והמתלוננת כבשה תלונתה במשך שנים, ופנתה למשטרה רק לאחר שבאמצעי התקשורת התפרסמו ידיעות על אודות מעורבותו של הנאשם בסדרה של עבירות מין בנשים רבות, פרסום שלא מצא ביטויו בכתב האישום המתוקן ולא בהרשעת הנאשם.

 

"השתכנענו שהפרסומים הנרחבים והמקיפים על אודות פרטי החקירה, תוך חשיפת זהות הנאשם ותמונתו והעמדתו במרכז פרשה של ביצוע סידרתי של עבירות מין רבות וקשות על רקע העבירות שבהן הורשע בסופו של הליך, פגעו פגיעה הרסנית ושלא לצורך בשמו הטוב".

יניב נחמן (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק) (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
יניב נחמן(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן, אמרה בתגובה: "אני מזועזעת מההחלטה של בית המשפט במיוחד על רקע ההודאה של הנאשם. ההחלטה מעידה על חוסר הבנה של השופטים בהשלכות החמורות של עבירות מסוג זה על הנשים. המערכת המשפטית צריכה ולהתבייש בהחלטה מסוג זה, השולחת מסר לפושעים פוטנציאלים שעבור אונס לא יושבים אפילו יום אחד בכלא".

 

זה מסר מהשופטים למשטרה

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו: "העונש הקל שנגזר על יניב נחמן מעורר פליאה, תמיהה ותחושת של אזלת יד של מערכת אכיפת החוק שלא מצליחה להתמודד עם תופעה שהופכת להיות נפוצה – שימוש בסם אונס. ידוע כי קיימת בעולם טכנולוגיה המאפשרת זיהוי סם אונס אך טכנולוגיה זו עדיין לא נרכשה ואינה קיימת במדינת ישראל,

ולכן עברייני מין רבים מצליחים לחמוק מהרשעה".

 

טלי גוטליב, עו"ד פלילי המתמחה בתחום עבירות המין, סבורה שגזר הדין הוא דרך אלגנטית של בית המשפט למתוח ביקורת על המשטרה ולומר לה: עשי את העבודה שלך טוב יותר.

 

"זה הוא פסק דין אמיץ שלוקח בחשבון את חרפת ההתנהגות של המשטרה, את החקירה המגמתית, הפצת השקרים לתקשורת ורדיפה אחרי מתלוננות שאין דבר וחצי דבר", אומרת עו"ד גוטליב. "שתדע משטרת ישראל שכשהיא רומסת זכויות של אזרחים, מי שייפגע הם האזרחים עצמם ואינטרס הציבור עצמו. במקרה הזה, מתיק של ריבוי אישומים נוראיים נשארה עברה מ-2009 של מתלוננת שאין לה עניין בתיק, ובכל זאת נעשה הסדר טיעון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר בית המשפט
השופטים רענן בן יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח
צילום: אתר בית המשפט
מומלצים