שתף קטע נבחר

אל ניניו משגע את העולם: טורנדו והצפות ענק

בארה"ב נהרגו 43 איש מסופות טורנדו שהחריבו בתים והפכו משאיות. בבריטניה שיטפונות אדירים הפכו ערים שלמות לנהרות. בדרום אמריקה פונו יותר מ-160 אלף איש מבתיהם עקב ההצפות הקשות ביותר זה חצי מאה. באוסטרליה משתוללות שריפות גדולות. כך מסתיימת 2015 בעולם

טורנדו בארצות הברית, הצפות אדירות בבריטניה ובדרום אמריקה, שריפות בלתי נגמרות באוסטרליה: מזג האוויר העולמי השתגע לקראת סוף שנת 2015, ובמקום לחגוג את הכריסמס רבים בעולם נאלצים להתמודד עם איתני הטבע - לעתים אחרי שנמלטו מבתיהם. יש הסבורים שבין הגורמים להצפות ולסופות הטורנדו נמצא גם אל ניניו - תופעה אקלימית שלפי סוכנות האקלים של האו"ם השנה היא החמורה ביותר ב-15 השנים האחרונות.

 

בדרום ארצות הברית ובמדינות המערב התיכון ממשיכות להכות סופות הטורנדו, ומספר ההרוגים עלה אתמול (ב') ל-43. בטקסס מאות בני אדם מנסים לשקם את בתיהם שניזוקו או נהרסו על-ידי הסופות האלימות, ותושבי אלבמה ופלורידה הוזהרו כי הם עלולים להיות הבאים בתור. מיליוני בני אדם שקיוו להגיע הביתה אחרי חג המולד מצאו עצמם תקועים בגלל מזג האוויר הקשה, שגרם לביטול טיסות וקבר בשלג, בקרח ובשלוליות ענק כבישים ראשיים.

 

יותר מ-1,100 טיסות בוטלו ברחבי ארה"ב ועוד 1,650 נדחו ביום שני בבוקר. יותר מ-20 ממדינות ארה"ב - מטקסס בדרום ועד מיין בצפון - נמצאות תחת אזהרה מפני מזג אוויר קשה. בכמה אזורים צפויים עד 30 סנטימטרים של שלג, ובאחרים צופים שיטפונות נוספים. המושלים של ניו מכסיקו, טקסס ומיזורי הכריזו על מצב חירום בכל רחבי מדינותיהם או בחלקן כדי להתמודד באופן מוצלח יותר עם המפגעים. אלבמה, מיסיסיפי וג'ורג'יה נקטו צעדים דומים.

ההרס שאחרי הטורנדו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההרס שאחרי הטורנדו(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

11 בני אדם לפחות נהרגו בין שישי לראשון מסופות טורנדו שפגעו באזור מיושב בצפיפות בדאלאס שבטקסס. הסופות, הנדירות בעונה זו, החריבו לחלוטין בתים, הסיטו מכוניות מכבישים והפכו אפילו משאיות. גורמים רשמיים שם אמרו כי זו הפעם השנייה בלבד מאז 1950 שסופה חזקה כל כך פוקדת את האזור. 

 

בזמן שטורנדו מכה ביבשת החדשה, שיטפונות גורמים נזקים אדירים ביבשת הישנה. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון פגש אתמול מתנדבים וחיילים שמנסים להתמודד עם ההצפות האדירות בעיר ההיסטורית יורק, והבטיח לבחון מחדש את ההוצאה הממשלתית בנושא. הרשויות המקומיות אמרו כי 500 נכסים הוצפו ביורק, ו-2,000 בתים ו-400 בתי עסק הוצפו בלידס. גם מנצ'סטר ורוצ'דייל נפגעו קשות מההצפות. יותר מ-25 אלף בתי אב סבלו ממחסור בחשמל.

 

שטים ברחובות המוצפים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שטים ברחובות המוצפים(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

התשתיות למניעת הצפות שופרו בשנים האחרונות, אבל זה לא מנע מתושבים רבים בצפון אנגליה לסבול החודש פעם אחר פעם מהצפות בבתיהם. אתמול הוציא ארגון הסביבה הבריטי אזהרה על 63 מוקדי הצפה בצפון מזרח ובצפון מערב אנגליה - בתשעה מהמוקדים הללו האזהרה הייתה חמורה: חשש לחיי אדם.

 

בימים האחרונים ירדה בצפון אנגליה כמות גשם שיורדת בממוצע בחודש שלם, ומאות פונו מבתיהם. ביורק גובה המפלס של נהר אוז צפוי לעלות בימים הקרובים, וצוותי ההצלה הכינו שקי חול כדי להתמודד עם המשבר המתמשך. מאות חיילים סייעו בפינוי אזרחים ועזרו לשירותי ההצלה, ותמונות מהאוויר הראו את ההצפות האדירות בעיר. ביורקשייר אמרו כי זה הנזק הגדול ביותר מהצפות באזור זה 70 שנה.

 

גם בדרום אמריקה השנה מסתיימת באסון טבע, וגם שם הצפות הובילו לפינוי המוני - יותר מ-160 אלף איש עזבו את בתיהם בעקבות ההצפות הקשות ביותר זה כמה עשורים. בצפון ארגנטינה עזבו 20 אלף את בתיהם, והרשויות מכנות זאת - ההצפות הקשות ביותר זה 50 שנה. תמונות מהאוויר מראות כיצד הפכה העיר קונקורדיה לנהר אחד גדול. קונקורדיה שוכנת על גדות נהר אורוגוואי ומתגוררים בה 170 אלף תושבים.

 

קונקורדיה מתחת למים (צילום: AP) (צילום: AP)
קונקורדיה מתחת למים(צילום: AP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

130 אלף איש פונו מבתיהם בפרגוואי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
130 אלף איש פונו מבתיהם בפרגוואי(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"המים עלו כל כך מהר עד שהם הציפו את הדלת והיינו צריכים להעביר הכול מבעד לגדר. פרצנו את השער כדי להוציא את כולם", סיפר תושב מקומי. אחרים נראו שטים בסירות בין הרחובות המוצפים, בניסיון להציל את מטלטליהם. תושב נוסף סיפר שביתו נהרס: "הבית נמצא מתחת למים. כשעזבנו, בקושי אפשר היה לראות את התקרה". ראש העיר קונקורדיה אנריקה קרסט סיפר שעירו חוותה גשמים עזים בלילה הקודם: "אף שחזו את ההצפות בעקבות אל ניניו, איש לא חשב שהן יהיו כה משמעותיות". 

 

חמישה בני אדם לפחות נהרגו בעקבות ההצפות והשיטפונות בברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי. רק בפרגוואי נאלצו 130 אלף בני אדם לפנות את בתיהם, והנשיא הוראסיו קארטס הכריז על מצב חירום. באורוגוואי פונו יותר מ-11 אלף איש ובברזיל קרוב ל-2,000 עזבו את בתיהם. 

 

באוסטרליה שריפות יער הרסו מאה בתים לפחות במדינת ויקטוריה, ורק הגשם סיפק סוף-סוף חדשות חיוביות, אחרי כמה ימים של אש ללא הפסקה. צוותי החירום בוויקטוריה אמרו כי הגשם שירד בסוף השבוע סייע להאט את קצב התקדמות האש בדרך האוקיינוס הגדולה, אוטוסטרדת החוף באזור - מהכבישים היפים והציוריים בעולם. 

 

השריפות באוסטרליה בערו ימים ארוכים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השריפות באוסטרליה בערו ימים ארוכים(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

חלק מהבתים שנהרסו היו בתי הנופש שבהם האוסטרלים התכוונו לבלות את חופשת חג המולד שלהם, ורבים נאלצו להפסיק את החגיגות והעבירו את החג עצמו במרכזי פינוי. הרשויות הזהירו כי קיימת סכנה משמעותית מהתחדשות השריפות במהלך החודש הקרוב, שיא עונת הקיץ בחצי הכדור הדרומי.

 

"האש לא הולכת מכאן. שריפה היא שריפה, ויש סיכוי שהבעירה תמשיך בינואר ובפברואר. התחזית כאן היא לקיץ יבש", אמר במסיבת העיתונאים האחראי במדינה על רשויות ההצלה. האזור הוא אחד המתוירים באוסטרליה, אך עקב השריפות חלק מהדרך המפורסמת נסגרה לתנועה, וגם מסלולי הליכה בשמורת הטבע הסמוכה נסגרו לציבור. השריפות החלו בסופת ברקים ב-19 בדצמבר ומאז עלו באש יותר מ-20,000 קמ"ר.

 

אל ניניו מכה שוב

כבר הקיץ העריכו מומחי אקלים כי אל ניניו העוצמתי שכבר התפתח באוקיינוס השקט עלול להוביל השנה לסערות חזקות. על פי הדו"ח שפורסם באוגוסט, יש סיכוי של יותר מ-90 אחוזים כי אל ניניו הנוכחי ימשיך עד תחילת 2016 בחצי הכדור הצפוני.

 

ב-1997 הפך צמד המילים אל ניניו לאחד המדוברים ביותר. התופעה האקלימית, שבה עליית טמפרטורת מי האוקיינוס השקט מובילה להשפעה על האקלים באזורים נרחבים בעולם כולו ולסערות עצומות, הייתה באותה השנה החזקה ביותר שנמדדה. כעת יש מי שסבור כי "אל ניניו" של השנה עלול להגיע לממדים קרובים לאלו.

 

השם אל ניניו (מספרדית: El Niño, "הילד") ניתן על ידי דייגים מקומיים לזרם המים החמים שמופיע בחופי פרו ואקוודור מדי שנה בדצמבר, בתקופת חג המולד - יום הולדתו של ישו על פי הנצרות. בדרך כלל, העלייה בטמפרטורת מי הים אינה משמעותית וזרמי המים החמימים נעלמים במרוצת חודש מרס, או לקראת אפריל. כיום, תופעה זו מתייחסת רק לשנים שבהן נמדדת עלייה דרסטית בטמפרטורת מי הים, לאורך מספר רב יותר של חודשים.

 

כתוצאה מאל ניניו עולה התדירות והעוצמה של ההוריקנים במזרח האוקיינוס השקט ובמרכזו, ובמקביל יורדת עוצמת ההוריקנים במפרץ מקסיקו ובים הקריבי. אל ניניו משפיע גם על הטמפרטורה במקומות שונים בעולם. למשל, בשנות אל ניניו החורפים בחופה המזרחי של ארה"ב חמימים.


פורסם לראשונה 28/12/2015 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים