שתף קטע נבחר

וושינגטון פוסט: חוק העמותות - סכנה לדמוקרטיה הישראלית

העיתון האמריקני פרסם מאמר מערכת שבו טען כי החוק של השרה שקד נועד לבצע דה-לגיטימציה לארגוני זכויות אדם ולא לייצר שקיפות, כפי שנטען. בעיתון השוו את ישראל לרוסיה ולסין: "אל לישראל לקשור עצמה למשטרים אלו"

עיתון ה"וושינגטון פוסט" האמריקני פרסם בסוף השבוע האחרון מאמר מערכת תחת הכותרת "סכנה לדמוקרטיה הישראלית". המאמר, שהתייחס לחוק העמותות של השרה איילת שקד, השווה את ישראל לרוסיה ולסין וטען: "החוק נועד לעשות דה-לגיטימציה לארגוני זכויות אדם".

 

השרה שקד (צילום: דור קדמי) (צילום: דור קדמי)
השרה שקד(צילום: דור קדמי)

 

חוק השקיפות, המכונה גם חוק העמותות, קובע כי עמותות אשר יותר ממחצית מימונן מגיע ממדינות זרות יחויבו לציין זאת בפרסומים ובדו"חות המפורסמים לציבור. כמו כן הן יחויבו לציין בכל פנייה לנבחר או לעובד ציבור - וכן בדיונים בעלי אופי ציבורי - כי הן מקבלות מימון זר ואף לציין את שמות הישויות המדיניות שתרמו לאותה עמותה בשנים הרלוונטיות. עוד דורשת ההצעה כי בדומה לכללים החלים על לוביסטים, נציגיה של עמותה אשר עיקר מימונה מישויות מדיניות זרות השוהים בכנסת יחויבו לענוד תג זיהוי שבו יפורטו שמותיהם ושם העמותה שאותה הם מייצגים. עמותות שיפרו את אחד מסעיפי החוק ייקנסו ב-29,200 שקל.

 

"ההצעה משקפת סוג של טקטיקה שאותה נוקטות רוסיה וסין כדי לרמוס חילוקי דעות, ואלו לא הערכים המרכזיים של ישראל כמדינה דמוקרטית", נכתב במאמר.

 

"גברת שקד פרסמה את החוק ככזה שמספק יותר שקיפות, אך זו לא האג'נדה האמיתית. למעשה, החוק נועד לעשות דה-לגיטימציה לקבוצות פרוגרסיביות בישראל שבמשך זמן רב תמכו בזכויות אדם והתנגדו להתיישבות יהודית בגדה המערבית, כמו 'שלום עכשיו', 'בצלם', 'הקרן החדשה לישראל' ואחרים".

 

במאמר מסבירים כי גם קבוצות בעלות אג'נדה ימנית מקבלות מיליוני דולרים מחו"ל, אך מכיוון והן מקבלות מימון מגורמים פרטיים ולא מממשלות הרי שהן אינן מושפעות מהחוק החדש.

 

"נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חייב ארגונים לא ממשלתיים להירשם כ'סוכנים זרים', כאילו הם אויבי המדינה. בסין, ההגבלות החדשות על קבוצות כאלו אוסרות על תמיכה מחו"ל ומחייבות פיקוח", נכתב. "בשני המקרים, חילוקי דעות מושתקים נמרצות, ושירותים חשובים נשללים מאנשים שצריכים אותם. אסור שישראל תקשור עצמה לסוגי משטרים אלו".

 

כותבי המאמר מסכמים כי לא תמיד קל להפגין סובלנות או להגן על קבוצות המבקרות את השלטון.

 

"אך לאפשר לקבוצות אלו לתפקד בצורה נורמטיבית – זהו מבחן חשוב לדמוקרטיה ובסופו של דבר, הסימן לחברה חופשית ופתוחה", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
השרה איילת שקד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים