על האורז: חמישה תבשילים טעימים
שהולכים נפלא עם הגרגירים הלבנים

רוצים לגוון את התבשילים שאתם מגישים עם האורז הלבן? לבלוגריות שלנו יש בשבילכם רעיונות מעולים, עם בשר, עוף, דגים או ירקות

אוכל Xnet

|

04.01.16 | 23:51

הולך טוב גם עם פסטה. תבשיל קפונטה איטלקי (צילום: עדי אדר)
הולך טוב גם עם פסטה. תבשיל קפונטה איטלקי (צילום: עדי אדר)
ויש גם מתכון לאורז לבן מושלם (צילום: עדי אדר)
ויש גם מתכון לאורז לבן מושלם (צילום: עדי אדר)

לפני הכל

מתכון מנצח לאורז אחד אחד / דנית קימל

  1. מחממים בסיר כף שמן. מוסיפים כוס אורז (מומלץ בסמטי) ומטגנים כדקה תוך ערבוב. מוסיפים כפית מלח וקצת פלפל שחור ומערבבים.
  2. יוצקים כוס וחצי מים רותחים ומערבבים פעם אחת. כשהמים מבעבעים מעבירים את הסיר ללהבת הכיריים הכי קטנה, בעוצמה הכי נמוכה שלה, מכסים את הסיר ומבשלים 15 דקות בלי להפריע לאורז.
  3. כשכל הנוזלים נספגו ועל פני האורז נוצרו "חורים", מכבים את הלהבה ומחכים 10 דקות.
  4. מאווררים את האורז בעזרת שני מזלגות ומגישים.

 

 

קפונטה / רומי נדלר

 

תבשיל ירקות סיציליאני חמוץ-מתוק, שמבוסס על חצילים, פלפלים ועגבניות. האיטלקים נוהגים להגיש אותו כתוספת פושרת או ממרח קר, אבל הוא הולך נפלא גם עם אורז.

 

מרכיבים

8-6 מנות

 

  • 1 בצל קטן
  • 2 חצילים
  • 3 פלפלים (רצוי ב-3 צבעים שונים)
  • 1 עגבנייה בשלה
  • 3-2 כפות שמן זית
  • חופן זיתי קלמטה (אפשר גם זיתים ירוקים)
  • 1 כפית צלפים (למי שאוהב)
  • 1 כף סוכר
  • 1/3 כוס חומץ בן יין איכותי
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. קוצצים דק את הבצל. חותכים את החצילים, הפלפלים והעגבנייה לקוביות גסות (מומלץ להמליח את החצילים, לתת להם להגיר נוזלים כשעה ואז לנגב אותם עם מגבת נייר).
  2. מחממים את שמן הזית בסיר ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב. מוסיפים את החצילים והפלפלים, ומקפיצים על אש בינונית כ-10 דקות.
  3. מוסיפים את העגבניות, הזיתים והצלפים, ומבשלים יחד כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את הסוכר, החומץ, מלח ופלפל לפי הטעם, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עוד כמה דקות עד שהחומץ מתאדה.
  4. מגישים עם אורז לבן – ואפשר גם עם פסטה, על טוסטים או כתוספת בפני עצמה.

 

 

תבשיל חצילים עם קציצות בשר (צילום: עדי אדר)
    תבשיל חצילים עם קציצות בשר(צילום: עדי אדר)
     

     

    תבשיל חצילים עם קציצות בשר / דורית מנו-טל אור

     

    מרכיבים

    כ-5 מנות

     

    לקציצות
    • 1 ק"ג בשר בקר טחון
    • 2 ביצים
    • 1 בצל מגורד
    • 1/2 כוס (או יותר, לפי הטעם) פטרוזיליה קצוצה
    • 3-4 שיני שום כתושות
    • 1 כפית תבלין לקציצות
    • מלח
    • פלפל שחור טחון
    • שמן לטיגון

     

    לרוטב החצילים והעגבניות
    • שמן לטיגון
    • 2-3 חצילים חתוכים לקוביות
    • 1 ראש שום
    • 1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות
    • 2 כוסות (כ-500 גרם) עגבניות מרוסקות
    • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1 כף שמן זית

     

    אופן ההכנה

    1. הקציצות: מערבבים היטב את כל מרכיביהן לעיסה אחידה. יוצרים מהעיסה כ-25 קציצות ומטגנים אותן משני צידיהן עד שהן מזהיבות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
    2. הרוטב: מחממים מעט שמן בסיר רחב ומטגנים את החצילים עד שהם משחימים. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. אין צורך לשטוף את הסיר כי נשתמש בו בהמשך.
    3. מפרקים את ראש השום וקולפים את השיניים. כותשים 5 מהן ואת השאר משאירים שלמות.
    4. שמים בסיר בינוני את החצילים, כ-2 כוסות מים וכן את רסק העגבניות, העגבניות המרוסקות, שיני השום הכתושות, הפטרוזיליה, שמן הזית, מלח ופלפל. מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
    5. מסדרים בסיר שבו טוגנו החצילים את הקציצות, קוביות החצילים ושיני השום השלמות. יוצקים בזהירות את רוטב העגבניות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש למינימום, מכסים ומבשלים כשעה.
    6. מגישים עם אורז לבן.

     

     

    פרגיות עם פטריות מוקפצות (צילום: עדי אדר)
      פרגיות עם פטריות מוקפצות(צילום: עדי אדר)

        

      פרגיות עם פטריות מוקפצות / ילנה ויינברג

       

      מרכיבים

      4-2 מנות

       

      • 500 גרם פרגיות
      • 250 גרם (1 סלסילה) פטריות טריות
      • 1 כרשה
      • שמן לטיגון
      • 1 שן שום כתושה
      • קמצוץ צ'ילי יבש או פלפל שאטה
      • עלים מענף תימין אחד
      • קמצוץ קינמון
      • 5 כפות רוטב סויה
      • 1 כף סילאן
      • לקישוט: בצל ירוק קצוץ

       

      אופן ההכנה

      1. חותכים את הפרגיות לחתיכות בגודל ביס או לרצועות.
      2. שוברים בידיים את הפטריות לחתיכות גסות, בערך בגודל של הפרגיות. קוצצים את הכרשה לקוביות קטנות.
      3. מחממים שמן בווק או במחבת גדולה. מוסיפים את הכרשה ומטגנים עד שהיא שקופה ורכה. מוסיפים את הפטריות, השום, הצ'ילי, התימין והקינמון, ומקפיצים על להבה גדולה כ-4-3 דקות.
      4. מוסיפים את הפרגיות, מערבבים ומקפיצים 10-5 דקות, עד שהבשר משנה את צבעו וכמעט מוכן.
      5. מוסיפים את רוטב הסויה והסילאן, ומבשלים עד שהבשר מוכן לגמרי והרוטב מצטמצם מעט.
      6. מגישים עם אורז לבן ומפזרים מעל בצל ירוק.

       

       

      חזה עוף מוקפץ עם ירקות ברוטב טריאקי (צילום: עדי אדר)
        חזה עוף מוקפץ עם ירקות ברוטב טריאקי(צילום: עדי אדר)

         

        חזה עוף מוקפץ עם ירקות ברוטב טריאקי / אפרת סיאצ'י

         

        מרכיבים

        3-4 מנות

         

        • שמן לטיגון
        • 4-5 חתיכות חזה עוף (שניצלים) חתוכות לקוביות
        • 1 בצל לבן בינוני חתוך גס
        • 3 גזרים בינוניים חתוכים לחצאי פרוסות
        • 1 פלפל אדום חתוך גס
        • 1 פלפל צהוב חתוך גס
        • 1/4 כרוב לבן חתוך גס
        • 5 גבעולי בצל ירוק קצוצים גס
        • 1 פלפל צ'ילי חריף קטן או 1/2 כפית פפריקה חריפה
        • 5 כפות רוטב טריאקי
        • מלח
        • פלפל שחור טחון

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים במחבת מעט שמן ומטגנים את קוביות העוף כדקה מכל צד, עד שהן משנות את צבען ללבן. מעבירים לקערה.
        2. מנקים את המחבת משאריות. מחממים בו מעט שמן ומטגנים על אש גבוהה את הבצל והגזר, עד שהבצל הופך לשקוף.
        3. מוסיפים את הפלפלים והכרוב, מכסים את המחבת ומנמיכים את האש. מבשלים כמה דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהגזרים מתרככים.
        4. מוסיפים את קוביות העוף (ללא הנוזלים שהצטברו בקערה), הבצל הירוק, הפלפל החריף (או הפפריקה), רוטב הטריאקי מעט מלח ופלפל. מטגנים על אש גבוהה 2-3 דקות, תוך ערבוב או הקפצה, עד שהרוטב מסמיך ועוטף את כל המרכיבים.
        5. מגישים עם אורז לבן.

         

         

        דג צלוי על אורז עם תרד ורוטב טחינה אדומה (צילום: סיון שטרנבך)
          דג צלוי על אורז עם תרד ורוטב טחינה אדומה(צילום: סיון שטרנבך)
           

           

          דג צלוי על אורז עם תרד ורוטב טחינה אדומה / סיון שטרנבך ורונה קובו

           

          מרכיבים

          6 מנות

           

          • 12 נתחי פילה של דג (אני השתמשתי בלוקוסים קטנים)
          • 3 כפות שמן זית
          • אפשרות: קצת אריסה
          • עלי פטרוזיליה לקישוט
          • מלח
          • פלפל שחור טחון

           

          לרוטב הטחינה האדומה
          • 1 בצל
          • 1 פלפל ירוק חריף
          • 2 שיני שום קלופות
          • 2 כפות שמן
          • 800 גרם (1 פחית גדולה או 2 קטנות) עגבניות מרוסקות
          • מלח
          • פלפל שחור טחון
          • 1/2 כוס טחינה מוכנה (לא גולמית)

           

          לאורז
          • 1 כף שמן
          • 2 בצלים פרוסים דק
          • כ-400 גרם תרד טרי שטוף
          • 3 כוסות (600 גרם) אורז בסמטי
          • 1 שן שום
          • מלח

           

          אופן ההכנה
          1. הרוטב: מרסקים במעבד מזון את הבצל, הפלפל החריף והשום למחית. מחממים את השמן במחבת רחבה ומוסיפים את מחית הבצל. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כרבע שעה, תוך ערבוב מדי פעם. מוסיפים את העגבניות ומערבבים. מכסים ומבשלים חצי שעה, תוך ערבוב מדי פעם. מתבלים במלח ובפלפל ומסירים מהאש. מוסיפים את הטחינה ומערבבים (כדאי לעשות זאת בהדרגה ולטעום מדי פעם – ייתכן שלא תרצו להוסיף את כל הטחינה).
          2. האורז: מחממים את השמן בסיר רחב שאפשר להכניסו לתנור. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את התרד ואת שן השום ומטגנים תוך ערבוב, עד שהתרד מתרכך. מוסיפים את האורז וכ-3 כפיות מלח ומערבבים. מוסיפים כ-6 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים 20 דקות על להבה נמוכה.
          3. מחממים את התנור ל-200 מעלות במצב גריל עליון. מייבשים את הדגים במגבות נייר.
          4. מסדרים את הדגים על האורז, כשהעור פונה כלפי מעלה. מזלפים על הדגים מעט שמן ומתבלים במלח ובפלפל. מכניסים לתנור לכ-10 דקות - זמן הצלייה המדויק תלוי בתנור ובעובי נתחי הפילה.
          5. יוצקים מהרוטב על כל נתח פילה, ואם רוצים מוסיפים קצת אריסה ומפזרים פטרוזיליה. מגישים מיד לצד יתרת הרוטב.

           

          איך מכינים מראש?
          • אפשר להכין את הרוטב והאורז יום-יומיים לפני ההגשה ולשמור במקרר. לפני שצולים את הדגים על האורז מוסיפים לו 3 כפות מים ומחממים כמה דקות על להבה נמוכה, תוך ערבוב. מחממים גם את הרוטב על להבה נמוכה.

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד