שתף קטע נבחר

נחשף: יקב בארמון של מלך כנעני בגליל

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, שהשתתפו בחפירה בתל כברי, הסביר כי השליטים השתמשו ביין כדי לבסס את שלטונם: "הממצאים מראים שהיין יוצר במקום ולא רק יובא מבחוץ. הכינו את היין היוקרתי, שמיד הוגש לאורחים"

הארמון בגליל המערבי ממשיך לספק ממצאים מעניינים: בשנה שעברה נמצאו בארמון תל כברי עצמות חיות ו-40 כדים שבהם שאריות יין, הוכחה למסיבות רמות דרג שנערכו במקום. לאחרונה, נתגלו בארמון עוד ארבעה חדרים שהיו נסתרים וגם בהם נמצאו קנקני יין איכותיים שככל הנראה יוצרו למשפחתו של המלך, אורחיו ונתינו הקרובים. "זו עדות ראשונה בחפירות המזרח הקדום שבה נמצא יקב שפעל בתוך ארמון כנעני", הסביר פרופ' אסף יסעור-לנדאו ממנהלי החפירה במקום מטעם אוניברסיטת חיפה.

 

חפירות הארמון הכנעני שליד כברי, שנבנה לפי הערכות לפני 3,850 שנים בתקופת הברונזה התיכונה (לערך 1950-1550 לפנה"ס), ממשיכות לספק עדויות חדשות על הקשר בין יין, משתאות ושלטון בערי כנען. לאחר התגלית שפורסה בשנה שעברה, על מציאת 40 כדי יין בטעמים מיוחדים כדוגמת שרף אלה, שמן ארזים, דבש ותמציות הדס, גילו חוקרי אוניברסיטת חיפה חדרים חדשים ובהם נמצא מטמון נוסף.

 

 (צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו) (צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו)
(צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"אחד הפתחים בארמון הוביל למעבר לבניין אחר, כאשר משני עברי המעבר היו כמו ארונות ובהם קנקנים נוספים", הסביר פרופ' אסף יסעור-לנדאו. "הפתח מצידו השני הוביל לחדר אחר שהיה מלא גם הוא בקנקנים שהיו קבורים מתחת למפולות הקירות והגג, ללא ספק מחסן נוסף. היינו מוכנים להסתפק בתגלית זו, אבל אז גילינו כי גם למחסן זה יש פתח בדרומו, המוביל לחדר שלישי שגם הוא נמצא מלא בקנקנים מנופצים. ואז נתגלה מחסן רביעי נוסף". בחפירות השתתפו פרופ' אריק קליין מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון ופרופ' אנדרו קו מאוניברסיטת ברנדייס.

 (צילום: ד"ר אסף יסעור לנדאו) (צילום: ד
(צילום: ד"ר אסף יסעור לנדאו)

 (צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו) (צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו)
(צילום: אריק קליין, אסף יסעור לנדאו)

 

בדיקת הקנקנים גילתה כי חלקם היו מלאים ביין, חלקם היו נקיים ושטופים, וחלקם הכילו רק שרף. "הממצאים מראים שהיין יוצר במקום ולא רק יובא מבחוץ", הסביר פרופ' יסעור-לנדאו. "אנחנו מבינים טוב יותר את הדרך שבה השתמשו שליטים במשתאות מרהיבים כדי לשלוט. כדי לספק לאורחים יין משובח היה חייב להיות בארמון עצמו יקב שבו מכינים את היין היוקרתי ומיד מגישים לאורחים. במשתאות האלה, לצד יין, הוגשו נתחי בשר מובחר של כבשים ועיזים, והיו בעצם 'הקשר עם הבוחר' של השליטים".

 

ממצאי החפירות יוצגו היום (ה') באוניברסיטת חיפה בכנס "חפירות ומחקרים בצפון הארץ"

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר אסף יסעור לנדאו
אתר החפירות בתל כברי
צילום: ד"ר אסף יסעור לנדאו
מומלצים