שתף קטע נבחר

הבנות הן שלי: זוג הומואים ניצח את המדינה

אזרח ישראלי ביקש מהמדינה להכיר בו כהורה לתאומות שנולדו לבן זוגו הזר בהליך פונדקאות. היועץ המשפטי לממשלה התנגד – אבל נדחה בביהמ"ש

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קיבל לאחרונה בקשה של בני זוג – אזרח ישראלי וזר – שהביאו תאומות בהליך פונדקאות וביקשו להכיר גם בהורות של האב הלא ביולוגי. השופט יהורם שקד קיבל את בקשתם ודחה את ההתנגדות של היועץ המשפטי לממשלה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בני הזוג, המתגוררים בארץ, נישאו באפריל 2012 בארצות הברית ונרשמו כנשואים במרשם האוכלוסין בארץ. כעבור כשנתיים נולדה לישראלי ילדה במסגרת הליך פונדקאות בתאילנד, וב-2015 נולדו לבן הזוג שלו תאומות בהליך פונדקאות זהה.

 

בעקבות רצונם לרשום את התאומות כבנות של שניהם, הם פנו לבית המשפט בבקשה למתן צו הורות פסיקתי שלפיו גם בן הזוג הישראלי יירשם כהורה של הבנות אף שאינו האב הביולוגי. לטענתם, בג"ץ כבר הכיר בסמכותו בית המשפט להורות על רישום ההורה הלא ביולוגי כהורה נוסף.

 

השניים סיפרו כי הם בזוגיות מ-2009, נשואים ומגדלים את שלוש בנותיהם יחד. החלטתם להביא ילדים לעולם הייתה משותפת לשניהם והם מעוניינים ליצור הרמוניה בגידול הבנות ללא משמעות לזיקה הגנטית. הם ציינו שגם התאומות נושאות את שם משפחתו של בן הזוג הישראלי וגדלות עם אחותן הבכורה, שעמה יש להן קשר ביולוגי מאחר שכולן הופרו מאותה תורמת ביצית.

 

ההורים טענו שהכרה בתא המשפחתי תעניק להן משענת ראויה ותחושת ביטחון, ולכן ביקשו לקבל את הצו שיעניק עיגון משפטי למצב.

 

אלא שבני הזוג נתקלו בהתנגדות של היועץ המשפט לממשלה, שסבר כי יש לשלול את הבקשה. הוא נסמך על החלטה של בג"ץ שלפיה לא ניתן לרשום הורות ולהעניק לקטין אזרחות ללא הוכחת קשר ביולוגי גנטי להורה הישראלי.

 

חשיבות הקשר ההורי

השופט יהורם שקד קבע כי במקרה זה ברור שהצהרת האבהות של בן הזוג הישראלי כלפי התאומות תשקף את המצב הקיים בפועל ותגשים את טובתן. הוא רואה עצמו כאביהן, מתפקד ככזה, ומעוניין שאבהותו תוכר.

 

הכרה באבהות, הסביר השופט, תגרור קיום זכויות וחובות הוריות כלפי הבנות, ללא תלות באביהן הביולוגי ובקיומו של הקשר הזוגי בין השניים.

 

ההכרה גם תמנע טענה עתידית שלפיה היחסים אינם יחסי הורות בעת סכסוך משפחתי שעלול להיווצר, כמו סכסוכי ירושה, משמורת או מזונות. כמו כן, היא תמנע מצבים אבסורדיים שבהם הורה לא יוכל לקחת את ילדו לטיפולים רפואיים ולבצע פעולות משפטיות בשמו, במקרה שבן הזוג הביולוגי הולך לעולמו.

 

מעבר לכך ציין השופט שקד את המלצת בית המשפט העליון לחייב הורים, מעבר לרישום במרשם האוכלוסין, לבקש צו הורות שיעגן באופן מוחלט את הורותו של ההורה הלא ביולוגי, שתיטיב עם הילדים.

 

  • לקריאת פסק הדין – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד עלמה שרון עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים