שתף קטע נבחר

צפו: איך מתבצע ניתוח קטרקט והתאמת העדשות

מה קורה במהלך ניתוח קטרקט, למי זה מתאים, איך תדעו שאתם זקוקים לניתוח, איך נעשית הבחירה בסוג העדשה ומי עלול ללקות בקטרקט? צפו בפרופ' אהוד אסיה, מסביר

בשיתוף לוכסוויז'ן

 

קטרקט היא תופעה נפוצה, מצב של עכירות עדשת העין הטבעית. בקטרקט התהליך של איבוד השקיפות של העדשה מתבטא בטשטוש הראייה, כאשר הירידה בראייה הינה הדרגתית ובדרך כלל מתרחשת בשתי העיניים, אך לא באותה חומרה ולא באותו קצב. קטרקט נובע לרוב מתהליך הזדקנות טבעי של העין ואינו מחלה. פרופ' אהוד אסיה, מנהל מחלקת עיניים, המרכז הרפואי מאיר, מסביר.

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

 

 

  

מהם שלבי הניתוח?

במהלך ניתוח הקטרקט מוציאים מן העין את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית. הניתוח הינו בטוח ונעשה במרבית המקרים בהרדמה מקומית בלבד. לרוב אורכו של הניתוח עצמו הוא כחצי שעה בלבד.

 

למי מיועד הניתוח?

לרב הציבור הסובל מקטרקט בעיניו הינו ציבור מבוגר. אחוז גבוה מהאוכלוסיה שמעל גיל 60 נאלץ לעבור את הניתוח. הגיל הממוצע הוא 73, אך גם אנשים מבוגרים הרבה יותר יכולים לעבור את הניתוח ולשפר את יכולת הראייה שלהם.

 

האם ניתוח הקטרקט מבטל את הצורך בשימוש במשקפיים? בניתוחי קטרקט בהם מושתלות עדשות רגילות (כלומר "חד מוקדיות"), ניתן לתקן את הראייה למרחוק או לטווח קרוב, ולכן הן מבטלות חלקית את הצורך בשימוש במשקפיים. אם מכוונים את ראייתו של המטופל לראייה למרחק, יהיה המטופל תלוי במשקפי קריאה לאחר הניתוח, ולהיפך.

 

מה הם הסימפטומים העיקריים?

ירידה בחדות הראייה, שינוי מהיר במספר למרחק, כאשר העכירות מתמקדת בחלק האחורי של העדשה, יתכן סנוור מאור השמש או מפנסי מכוניות בלילה, לעיתים עלול הקטרקט להופיע כדלקת תוך עינית.

 

איך בוחרים את סוג העדשה המושתלת בניתוח?

יש מספר סוגים של עדשות תוך עיניות להשתלה: עדשות מונו-פוקאליות, טוריות ומולטי-פוקאליות:

 

העדשות המונו-פוקאליות (חד מוקדיות) - הן כיום העדשות הנפוצות ביותר להשתלות. יש להן כוח שווה בכל האזורים של העדשה, והן מסוגלות לספק איכות גבוהה לראייה מרחוק, אם כי בדרך כלל יהיה צורך בשימוש במשקפי קריאה.

 

העדשה הטורית - היא עדשה בעלת כוח אופטי רב יותר באזור ספציפי אחד, ועל ידי כך היא יכולה גם לתקן צילינדר וגם לשפר את הראייה. העדשות המולטי-פוקאליות - הן בעלות מספר אזורים עם כוח אופטי שונה, המאפשר למנותחים לראות היטב גם מרחוק, גם במרחק ביניים וגם מקרוב.

 

עדשות מולטי-פוקאליות לא מתאימות לכל אחד, והחלטה על השתלה מסוג זה צריכה להיות משותפת למנותח ולמנתח.

 

בסיום הניתוח, מנותח הקטרקט עובר להתאוששות למשך כשעה ולאחר מכן משוחרר לביתו. במקרה בו הניתוח בוצע בהרדמה מלאה, פרק הזמן בו המנותח שוהה בהתאוששות יהיה ארוך יותר.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה במהלך ניתוח קטרקט?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים