שתף קטע נבחר

"מבשלים עשבים". העיר הסורית שמתה מרעב

"הילדים גוועים ברעב, הם רזים ועייפים ואף אחד לא מחייך ואין לו כוח לשחק". נציגת האו"ם ביקרה בעיר הסורית הנצורה מדאייה, שאליה הובאה אספקה רבה, וחזתה במראות קשים. איש אופוזיציה סורי ל-ynet: "עדיף כבר הפצצות מטוסים ממדיניות ההרעבה. אפילו ישראל לא הרעיבה למוות פלסטינים"

 

 

ארגון הבריאות העולמי ביקש מממשלת סוריה אישור לשלוח מרפאות ניידות וצוותים רפואיים לעיר הנצורה מדאייה כדי להעריך כמה תושבים בעיר סובלים מתת-תזונה ולפנות מהמקום את המקרים הקשים. כך מסרו היום (יום ג') נציגי הארגון.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

משלחת סיוע בינלאומית הביאה אמש משלוח ראשון של מזון וציוד רפואי לעיר שנמצאת במצור זה חצי שנה ושאלפים מתושביה גוועים ברעב ולכודים בבתיהם. כמה מהם אף מתו מתת-תזונה.

 

רבים מהנצורים במדאייה נעקרו מבתיהם באזור א-זבדאני (צילום: AP) (צילום: AP)
רבים מהנצורים במדאייה נעקרו מבתיהם באזור א-זבדאני(צילום: AP)
פעיל אופוזיציה סורי שנמצא באזור סיפר ל-ynet כי חלק גדול מ-40 אלף התושבים הנצורים במדאייה הם בכלל תושבי א-זבדאני, שנעקרו מבתיהם מחשש שייפגעו על ידי כוחות המשטר בגלל קרבתם למורדים.

 

מלחמת האשמות בין המורדים למשטר אסד

המורדים טוענים שחיזבאללה והמשטר הסורי מנסים להרעיב את תושבי מדאייה ואזורים אחרים, ואילו האחרונים מכחישים זאת וטוענים כי המורדים חמושים וגונבים את הסיוע והמזון שמוכנס לעיר ומונעים אותו מתושביה.

 

פעיל האופוזיציה הסורי סיפר כי בנוסף לאי הכנסת מזון ותרופות למדאייה, משטר אסד וארגון חיזבאללה עקרו עצי פרי באזור א-זבדאני ששימשו את האזרחים למזון ולהסקה והעבירו אותם ללבנון לאותם צרכים בדיוק. הוא גם סיפר שהמחסור החמור במזון הוביל תושבים רבים לבשל עשבים, אפילו צמחים רעילים, ולאכול אותם. "עכשיו יש הפסקת אש בא-זבדאני, אבל עדיף כבר את ההפגזות וההפצצות של המטוסים מאשר את מדיניות ההרעבה הזו", הוא אמר ל-ynet.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אליזבת הוף, נציגת ארגון הבריאות העולמי לדמשק, ביקרה בעיר הנצורה מדאייה לאחר שהדבר התאפשר בהסכם שהושג בין המורדים לבין כוחות משטרו של בשאר אסד. היא סיפרה שהסוכנות של האו"ם צריכה לבצע "בדיקה מדלת לדלת" בעיר שבה מתגוררים 42 אלף תושבים. רופא סורי סיפר לה, לדבריה, ש-300 עד 400 תושבים "זקוקים לטיפול רפואי מיוחד".

 

ילדים בלי שום חיוך על הפנים

"אני מוטרדת מאוד", אמר הוף בשיחת טלפון עם סוכנות הידיעות רויטרס מבירת סוריה דמשק, שם היא מוצבת מאז יולי 2012. "אנשים התאספו בכיכר השוק. יכולת לראות רבים מהם שסובלים מתת-תזונה, גוועים ברעב. הם היו רזים, עייפים ובמצוקה קשה. לא היה שום חיוך על הפנים שלהם. הילדים שעמם דיברתי אמרו שאין להם כוח לשחק".

 

העיר מדאייה נחשבת לאחד ממעוזי המורדים במשטרו של אסד וכאמור הייתה תחת מצור של כוחות המשטר הסורי בחצי השנה האחרונה. בשל המצור, המשטר מנע הכנסת מזון לעיר וכמה משפחות העידו כי הן נאלצו לאכול עלים ועשבים. לפי חלק מהעדויות, כמה מהתושבים הורגים כלבים וחתולים ואוכלים אותם כדי לשרוד. בגלל המצב הנואש עלה מחיר האורז לעד 300 דולר לקילו.

 

הוף סיפרה שארגון הבריאות העולמי הביא למדאייה 7.8 טונות של ציוד ותרופות, בהן ערכות לטיפול בפציעות ובמחלות מדבקות וכרוניות כולל אנטיביוטיקה. "רופאה סיפרה שלאימהות אין חלב כדי להניק, החלב שלהן התייבש והתינוקות לא שבעים", היא אמרה. עוד היא סיפרה שתושבים רבים במדאייה שסובלים מתת-תזונה היו חלשים מכדי לצאת מבתיהם ולקבל את הסיוע שהגיע אליהם. "אנחנו צריכים לעבור דלת-דלת עם 'הצלב האדום הסורי' לראות אם יש מקרים שדורשים טיפול דחוף", אמרה הוף.

 

פעיל אופוזיציה ל-ynet: "הסיוע - תרופת הרגעה בלבד"

למרות הסיוע הרב שהוכנס אמש למדאייה הנצורה, פעיל האופוזיציה לא מאמין שהוא יעזור לפתרון המצב ההומניטרי הקשה. "זו בסך הכול תרופת הרגעה. הפתרון הוא יצירת נתיב בטוח להוצאת הנצורים", הוא אמר באכזבה. "אנחנו רוצים להסיר את המצור על מדאייה וא-זבדאני ולפתוח מסדרון בטוח לעם חסר הישע ולאזרחים שיוכלו לצאת מהמצור", אמר פעיל האופוזיציה ל-ynet. "אני לא אומר שאני חבר של ישראל. ישראל היא אויב שלנו, אבל אם אנחנו עושים השוואה בין ישראל לבין חיזבאללה ואיראן, אז ישראל רחומה פי אלף מחיזבאללה ואיראן. ישראל הטילה מצור על עזה ואף אחד לא מת מרעב. כשהפלסטינים שובתים רעב בבתי הסוהר הישראליים אז מזינים אותם בכפייה".

 

"שלחתי בקשה לרשויות לסיוע נוסף. אנחנו מבקשים לשלוח מרפאות ניידות וצוותים רפואיים", אמרה הוף מארגון הבריאות העולמי. "אנו זקוקים לגישה ללא הפרעה. הדבר היחיד שיעזור בטווח הארוך הוא הסרת המצור". סיוע נוסף של ארגון הבריאות העולמי נשלח לעיירות פואה וכפרייה שבמחוז אידליב המוקפות על ידי המורדים שנלחמים בכוחות המשטר הסורי.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הוף ביקרה בשני מרכזים רפואיים במדאייה - מרפאה פרטית שממוקמת בתוך בית ומנוהלת על ידי שני רופאים, ובית חולים שדה שממוקם במרתף בעיר. בשני המקומות אין די ציוד ותרופות כדי לטפל בנזקקים. "הרופאים במרפאה הפרטית אמרו שנגמרו להם התרופות שקיבלו באוקטובר, ושהחולים העדיפו להוציא את מעט הכסף שבידיהם על מזון ולא על טיפול רפואי", אמרה הוף. "הם דיווחו על תת-תזונה נרחבת ועל מקרים קשים של תת-תזונה. אינני יכולה לאשר את הדיווחים שלהם". עוד סיפרה נציגת האו"ם שבמרפאה שמנוהלת על ידי שני רופאים אין אפילו ציוד לשקול את הילדים הרעבים ושבית החולים שדה סובל ממחסור בתנאים היגייניים. "החדר כה צפוף עד שהם נאלצים להעניק טיפול לאדם בחוץ משום שאין מקום במרפאה", סיפרה הוף.

 

רופא סורי: "לא אכלתי שלושה ימים"

רופא סורי מסר לנציגת ארגון הבריאות העולמי שמות של 400-300 אנשים שזקוקים לטיפול רפואי דחוף. "הרופא במרפאה סיפר שהוא לא אכל שלושה ימים. שוחחתי עם גבר שאמר שהוא בן 45 וסובל מתת-תזונה קשה. הוא בקושי הצליח לדבר. הוא סיפר שיש לו ארבעה ילדים בבית שנמצאים במצב קשה. הוא סבל מהתייבשות קשה, היה צהוב ונראה במצוקה".

 

עוד סיפרה הוף ש"אישה הרה הגיעה למקום חסרת הכרה. היא שכבה מולי עם רמת סוכר נמוכה בדם ובלי אוכל. לאחות לא היה דבר לתת לה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לכודים בבתים זה חצי שנה. תושבי מדאייה
צילום: AP
מומלצים